Δευτέρα 3 Απριλίου 2023

ΕΔΔΑ: Ποινική διαδικασία που διήρκεσε 11 έτη σε ένα μόνο βαθμό δικαιοδοσίας! Παραβίαση εύλογης διάρκειας της δίκης

 


Ποινική διαδικασία που διήρκεσε 11 έτη σε ένα μόνο βαθμό δικαιοδοσίας! Παραβίαση εύλογης διάρκειας της δίκης 

ΑΠΟΦΑΣΗ

Klein κατά Σλοβακίας της 30.03.2023 (αρ. προσφ. 45844/21) 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Υπερβολική διάρκεια ποινικής διαδικασίας σε ένα βαθμό δικαιοδοσίας.

Η ποινική διαδικασία άρχισε στις 3 Νοεμβρίου 2011, όταν απαγγέλθηκαν κατηγορίες κατά του προσφεύγοντος. Συνεχίζεται στο πρωτοβάθμιό δικαστήριο ακόμα, δηλ. τουλάχιστον μέχρι τις 30.03.23 που εκδόθηκε η απόφαση του ΕΔΔΑ.

Ο προσφεύγων υπέβαλε συνταγματική προσφυγή στις 14 Μαΐου 2021, παραπονούμενος για παραβίαση της εύλογης διάρκειας της δίκης. Το Συνταγματικό Δικαστήριο διαχώρισε τα διάφορα στάδια της ποινικής διαδικασίας και εξέτασε χωριστά το προκαταρκτικό στάδιο και το στάδιο της κύριας διαδικασίας. Το Συνταγματικό Δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο προσφεύγων δεν είχε περιγράψει την επικαλούμενη αδράνεια και αναποτελεσματικότητα των δικαστηρίων και επιπλέον έκρινε ότι η διάρκεια οφειλόταν στην πολυπλοκότητα της υπόθεσης και στις αναβολές που ζητήθηκαν από την πλευρά του προσφεύγοντος.

Ο προσφεύγων άσκησε προσφυγή στο ΕΔΔΑ επικαλούμενος το άρθρο 6 παρ. 1 της ΕΣΔΑ γιατί η διάρκεια της επίμαχης ποινικής διαδικασίας ήταν ασυμβίβαστη με την απαίτηση «εύλογης προθεσμίας».

Το Δικαστήριο επανέλαβε ότι ο εύλογος χαρακτήρας της διάρκειας της διαδικασίας πρέπει να εκτιμάται υπό το πρίσμα των περιστάσεων της υπόθεσης και υπό το πρίσμα των ακόλουθων κριτηρίων: την πολυπλοκότητα της υπόθεσης, την συμπεριφορά του προσφεύγοντος και των αρμόδιων αρχών και το τι διακυβεύεται για τον προσφεύγοντα.

Το ΕΔΔΑ έκρινε ότι, μολονότι η υπόθεση του προσφεύγοντος ήταν κάπως περίπλοκη και ο ίδιος συνέβαλε στις καθυστερήσεις τόσο στην προδικασία όσο και στην κύρια διαδικασία, τα στοιχεία αυτά δεν ήταν ικανά να δικαιολογήσουν τη συνολική διάρκεια της διαδικασίας σε εθνικό επίπεδο που είχε υπερβεί τα 11 χρόνια σε ένα μόνον βαθμό δικαιοδοσίας. Λαμβανομένης υπόψη της σχετικής νομολογίας, διαπίστωσε ότι η διάρκεια της διαδικασίας ήταν υπερβολική και δεν πληρούσε την προϋπόθεση της «εύλογης διάρκειας».

Το Δικαστήριο του Στρασβούργου διαπίστωσε παραβίαση της δίκαιης δίκης (άρθρο 6 § 1) και επιδίκασε 7.300 ευρώ για ηθική βλάβη και τα έξοδα. 



ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ https://www.echrcaselaw.com ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ