Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

ΕΔΑΔ: Καταδίκη της Ελλάδας για την υπόθεση της Παντείου και του Δ. Κώνστα


(πρώτη ανάρητηση 25-5-2011)
 
 Καταδικάστηκε η Ελλάδα για την παραβίαση του τεκμηρίου της αθωώτητας στην υπόθεση της Παντείου και του καθηγητή Δ. Κώνστα.
Το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε σήμερα την Ελλάδα, για παραβίαση του τεκμηρίου αθωώτητας, στην περίπτωση του πρώην πρέσβη, υπουργού Τύπου και καθηγητή της Παντείου Δημήτρη Κώνστα, ο οποίος καταδικάσθηκε πρωτόδικα, από το Κακουργοδικείο Αθηνών, σε φυλάκιση 14 ετών για υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος, στην υπόθεση της «Παντείου», αλλά η υπόθεσή του εκκρεμεί προς εκδίκαση στο Εφετείο.
Στην ομόφωνη και καταδικαστική, για την Ελλάδα, απόφασή του, το Δικαστήριο εστιάζεται, κυρίως, στις δημόσιες δηλώσεις, περί αναμφισβήτητης ενοχής του κ. Κώνστα στην υπόθεση της «Παντείου», που έγιναν από τον πρώην πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή και τους υπουργούς της τότε κυβέρνησης κ.Σωτήρη Χατζηγάκη (Δικαιοσύνης) και κ. Πέτρου Δούκα (Οικονομικών) χωρίς, όπως υπογραμμίζεται, να υπάρξει σεβασμός του τεκμηρίου αθωώτητας του κατηγορουμένου.
Υποχρεώνοντας την Ελλάδα να καταβάλλει στον κ. Κώνστα αποζημίωση 12.000 ευρώ για ηθική βλάβη και να πληρώσει και 10.000 ευρώ για δικαστικά έξοδα, το Δικαστήριο υπενθυμίζει ότι, κυρίως οι εκπρόσωποι του κράτους οφείλουν να σέβονται το τεκμήριο αθωώτητας των κατηγορουμένων και να μην προβαίνουν σε δημόσιες δηλώσεις, που προεξοφλούν την ενοχή τους, προτού υπάρξουν τελεσίδικες αποφάσεις των δικαστηρίων.
Ειδικά για τον υπουργό Δικαιοσύνης της τότε κυβέρνησης κ. Σωτήρη Χατζηγάκη, το Δικαστήριο σημειώνει ότι οι δηλώσεις του πολιτικού προϊστάμενου των ελληνικών δικαστηρίων, με τις οποίες ο τότε πρύτανης της Παντείου κρίθηκε ένοχος, πριν την οριστική εκδίκαση της υπόθεσης του από τα δικαστήρια, φάνηκαν ότι προδικάζουν την επικείμενη απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου.
www.kathimerini.grμε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

=============
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ



Απόφαση 24.5.2011, Κώνστας κατά Ελλάδος. Παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας από δηλώσεις πολιτειακών οργάνων ΕΔΔΑ


(μετάφραση Αλίκη Τερζή)

7 σχόλια:

  1. Δύο παρατηρήσεις

    1. Μετά την απόφαση αυτή θα πρέπει οι πολιτικοί να καταλάβουν ότι όταν κάνουν δηλώσεις για υποθέσεις που εκκρεμούν στη δικαιοσύνη, μόνον κακό προσφέρουν.

    2. Προσωπικά πιστεύω ότι το ΕΔΔΑ ξεκινά από την εσφαλμένη προϋπόθεση ότι η δικαστική εξουσία στην Ελλάδα εξαρτάται από την εκτελεστική και ότι οι δικαστές αποτελούν υπαλλήλους που δέχονται εντολές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ...και βέβαια αν οι δικαστές του ΕΔΑΑ είχαν ιδία αντίληψη για αυτά που συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα με αυτή την πρακτική, όπου σπειλώνονται υπολήψεις και τεκμήρια αθωότητας σωρηδόν τότε η καμπάνα θα ήταν μεγαλύτερη και πολύ φοβάμαι πως οτι εξοικονομεί η πολιτεία με διάφορα μέτρα θα τα έδινε σε πρόστιμα! Και βέβαια, δυστυχώς, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ούτε ένας πολίτης σε αυτή τη χώρα (μορφωμένος ή αμόρφωτος, όμορφος ή άσχημος, χοντρός ή λεπτός, χωρικός ή πρωτευουσιάνος, μακρυμάλλης ή φαλακρός, έξυπνος ή μη, πανεπιστημίου ή δημοτικού ή γυμνασίου ή λυκείου ή του χάρβαρντ) που να θεωρεί οτι η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη έναντι της εκτελεστικής! Εσφαλμένη μεν αντίληψη αλλά αυτή κυριαρχεί. Και ξέρετε γιατί; Όσα και να λέει ένας δικαστής από το βήμα ενός συνεδρίου ή μιας ημερίδας (για νόμους, αντισυνταγματικότητες, ευθύνες, δικαιώματα κλπ. κλπ. κλπ.) είναι μονάχα λόγια. Ένα και μόνο ένα είναι αυτό που μετράει στο δικαστή και έχει αντίκτυπο για τους πάντες. Ένα και μόνο ένα:
    Η ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ.
    Μονάχα αυτό και τίποτα άλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δυστυχώς και τα ΜΜΕ συμβάλλουν στην κατάλυση του τεκμηρίου αθωότητας αλλά, ενίοτε, και οι ίδιοι οι δικαστές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για να έχουμε πραγματικά ανεξάρτητη δικαιοσύνη απαιτούνται πολλά ακόμη στη χώρας μας,όπως:
    1.Πραγματικά ειδικό μισθολόγιο το οποίο να ανταποκρίνεται στο θεσμικό ρόλο τους και να μην μπορεί να μειωθεί ποτέ,
    2.Αμετάθετο(τουλάχιστον μετά την πρώτη τοποθέτηση).Αυτό με τη σειρά του προϋποθέτει κατάργηση πολλών πρωτοδικείων της επαρχίας αλλά και των κωλυμάτων που εμποδίζουν κάποιον να υπηρετεί σε συγκεκριμένο πρωτοδικείο,
    3.Κατάργηση των διατάξεων του Συντάγματος που ορίζουν ότι η Ηγεσία των Ανωτάτων Δικαστηρίων ορίζεται από το Υπουργικό Συμβούλιο,
    4.Πλήρης κάλυψη των οργανικών θέσεων μαζί με γενναία αύξησή τους,
    5.Ταυτόχρονα μείωση της δικηγορικής ύλης(διότι και 10.000 δικαστές να έχουμε αν η ύλη συνεχώς αυξάνεται το αποτέλεσμα θα παραμένει το ίδιο),
    6.Μετάταξη σε δημόσιες υπηρεσίες όσων δικαστών δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και εμφανίζουν συνεχή και σημαντική καθυστέρηση στην έκδοση αποφάσεων ή δεν γράφουν καθόλου(ναι υπάρχουν και αυτοί),
    7.Κατάργηση της υποχρέωσης αιτιολογίας στις δικαστικές αποφάσεις. Αιτιολογία συνοπτική θα δημοσιεύεται μόνο μετά την άσκηση ενδίκων μέσων τα οποία επίσης πρέπει να περιοριστούν με κάποιο ποσοτικό(και λογικό πάντως)κριτήριο.
    Αυτά για αρχή, μετά βλέπουμε. Σε όσους φαίνονται περίεργα όλα τα παραπάνω ισχύουν στις πολιτισμένες και μη χώρες(λ.χ. Μεγ.Βρετανία,Γερμανία, ΗΠΑ,Γαλλία ακόμα και Αλβανία)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πιστεύω προσωπικά, χωρίς να είναι αναγκαία κάποια νομοθετική παρέμβαση, οτι είναι πλέον καιρός για πλήρη αναδιάρθρωση από όλους τους συναδέλφους των σκεπτικών και των σχεδίων των αποφάσεων, που διαθέτουν και συγκεκριμένα ενδεικτικά: α) Κατάργηση παντελώς της μείζονος σκέψεως παρεκτός ενδεχομένως εάν η αγωγή είναι μη νόμιμη, β) εντελώς συνοπτική περιγραφή του αντικειμένου της διαφοράς (λ.χ. με την αγωγή ζητείται αποζημίωση λόγω αδικοπραξίας ποσού 20.000 ευρώ), γ) αφαίρεση σκεπτικού που αναφέρεται σε αρμοδιότητα δικαστηρίου ή σε παραδεκτό εφόσον από τον έλεγχο των στοιχείων συντρέχει και η αρμοδιότητα και το παραδεκτό (όταν λ.χ. δικάζεις πλέον το νόμιμο και την ουσία σημαίνει οτι έχεις αποδεχθεί την αρμοδιότητα και το παραδεκτό της αγωγής), δ) αναφορά στο νόμιμο μόνο με διατάξεις και ε) αιτιολογία επί της ουσίας που να εξειδικεύει συνοπτικά τις προυποθέσεις του νόμου κατ΄ αποτέλεσμα ( συνιστά πλήρη αιτιολογία ) και όχι κατ΄ ανάγκη καταγραφή όλου του ουσιαστικού δικανικού συλλογισμού μέχρι το αποτέλεσμα. Ας κάνουμε κάποια στιγμή σιγά - σιγά την αρχή σε αυτό. Ήρθε η στιγμή να τροποποιηθούν τα σχέδια των αποφάσεων. Όταν λ.χ. κηρύσσεις προσωρινώς εκτελεστή μία απόφαση σημαίνει οτι έχεις διαπιστώσει οτι έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα με την αγωγή. Γιατί να το αναφέρεις; Πρέπει να γίνει οπωσδήποτε μία αρχή προς την κατεύθυνση αυτή και να οριοθετηθεί διαφορετικά η δικαστική απόφαση και με την πάροδο του χρόνου πιστεύω οτι αυτή η επιλογή θα επικυρωθεί και από το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο. Εάν κάποιοι πολίτες σε αυτή τη χώρα, όσοι και να είναι, είναι καχύποπτοι απέναντι στην εξουσία λόγω της χούντας των συνταγματαρχών το έτος 1967 ή λόγω δεν ξέρω εγώ γιατί άλλο, η ειδική και εμπεριστατωμένη ΄΄απολογία΄΄ σήμερα των δικαστικών αποφάσεων δεν είναι το φάρμακο απέναντι στο ψυχιατρικό αυτό νόσημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το τεκμήριο αθωοτητος αποτελεί κατακτηση του νομικου μας πολιτισμου και βαναυσα καταπατείται απο την Εξουσια ,που θελει να εχει "ειδηση" στα ΜΜΕ. Ομως πρεπει να γινεται απολύτως σεβαστο απο όλους και παντοτε.Οσον αφορα για την Ανεξαρτησια της Δικαιοσύνης,κακα ειναι τα ψεμματα,"Ανεξαρτητος" ειναι ο Δικαστης που θελει ο ιδιος πανω απ' ολα να είναι ανεξαρτητος.Ομως και η Ηγεσια πρεπει να δινει το παραδειγμα και αυτο είναι κατι που κατακταται με αγωνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Για να έχουμε πραγματικά ανεξάρτητη Δικαιοσύνη απαιτούνται τολμηρά βήματα ακόμη στη χώρα μας από όλους. Πρώτα, όμως, θα πρέπει Δικαστές & Εισαγγελείς να ορθώσουν ανάστημα ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥΣ, ώστε να καταλάβουν, έτσι, οι κύριοι της Εκτελεστικής Εξουσίας τα όριά τους και να μην φυτρώνουν εκεί που δεν ...τους σπέρνουν!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ