Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Συνέντευξη της Προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων στην Εφημερίδα Καθημερινή της Κυριακής της 24ης – 2 - 2013


»Πάντως, ενημερώσαμε την κοινή γνώμη, παρότι δεν το συνηθίζαμε έως τώρα, θεωρώντας ότι ο δικαστής μιλάει μέσα από τις αποφάσεις του στο δικαστήριο, όχι μέσα από τα κανάλια. Ηταν αναγκαία όμως η ενημέρωση αυτή προς την κοινή γνώμη, για να δει ποιο είναι το έργο και ο φόρτος, τα καθήκοντα του δικαστή, διότι οι περισσότεροι μένουν με την εντύπωση ότι το έργο του περιορίζεται εντός του δικαστηρίου. Το κυρίως έργο του δικαστή όμως είναι στο σπίτι του, όπου μελετά τις δικογραφίες των αστικών υποθέσεων, γράφοντας ατελείωτες ώρες. Οφείλω να πω πως παρότι οι κινητοποιήσεις των δικαστών διήρκεσαν επί τετράμηνο δεν υπήρξαν αντιδράσεις ούτε από την κοινωνία ούτε από δικηγορικούς συλλόγους. Κατανόησαν, θα έλεγα συμμερίστηκαν, ότι ήταν δικαιολογημένες οι αντιδράσεις και τα αιτήματα των δικαστών».

Απλοποίηση διαδικασιών για να αποσυμφορηθούν τα δικαστήρια
Η κ. Θάνου υπογραμμίζει το γεγονός ότι το άρθρο του Συντάγματος περί ισοτιμίας των τριών κλάδων εξουσίας «δεν το έχουν πολλά συντάγματα ευρωπαϊκών χωρών. Εν τούτοις, εξ όσων γνωρίζω, σε καμία άλλη χώρα δεν υπάρχει από πλευράς κυβέρνησης αυτή η απαξίωση προς τη δικαιοσύνη. Με τις περικοπές που σας ανέφερα φθάσαμε στο σημείο όπου δεν είναι ανάλογες οι αποδοχές με το λειτούργημά τους. Π.χ., οι πρωτοδίκες, που αποτελούν περίπου το 50% του συνόλου των δικαστών, παίρνουν κατά μέσο όρο 1.600 - 1.800 ευρώ καθαρά τον μήνα, ανάλογα με τον χρόνο υπηρεσίας. Δεν επαρκούν ούτε για την άσκηση των καθηκόντων τους, και σας εξήγησα γιατί. Μετά απ’ όλα αυτά, λοιπόν, και αφού δεν βρήκαμε ανταπόκριση από πλευράς κυβερνήσεως, προσφύγαμε στο μισθοδικείο, αρμόδιο όργανο αποκλειστικά για τις αξιώσεις των δικαστών, και ζητήσαμε να αναγνωριστούν οι τόσο υψηλού επιπέδου περικοπές ως αντισυνταγματικές. Είμαστε τώρα σε αναμονή. Πιστεύουμε ότι τον Μάιο θα εκδικαστεί η υπόθεσή μας».
Οταν αναφέρω μια πρόσφατη αντιπαράθεσή της με τον υπουργό κ. Δένδια, διευκρινίζει: «Προέκυψε μετά από επικριτικές δηλώσεις του για τον χειρισμό τον οποίο έκανε ο ειδικός ανακριτής του εφετείου στο θέμα της τρομοκρατίας. Βεβαίως και οι δικαστικές αποφάσεις κρίνονται, αλλά με επιστημονικά επιχειρήματα και όχι με βάση το αν είναι αρεστές ή όχι στους πολιτικούς. Με τέτοια σχόλια κλονίζεται η εμπιστοσύνη του πολίτη στην αμεροληψία του δικαστή. Η δουλειά του δικαστή δεν είναι με τις αποφάσεις του να είναι αρεστός στον εκάστοτε πολιτικό, το αντίθετο».
Παθογένειες
Ρωτώ την κ. Θάνου, τι γίνεται με παθογένειες της ελληνικής δικαιοσύνης που μας βασανίζουν διαχρονικά, όπως π.χ. η παράλογη καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης. «Αυτή είναι όντως η μεγαλύτερη παθογένεια», λέει. «Είναι φιλόδικος ο Ελληνας. Προσφεύγει στο δικαστήριο πολύ πιο εύκολα από έναν Ευρωπαίο. Επίσης, δεν είναι ακριβή η δικαιοσύνη στην Ελλάδα. Στο εξωτερικό, τα παράβολα και οι αμοιβές των δικηγόρων είναι υψηλότερες, οπότε το σκέφτεται ο πολίτης. Εδώ είναι πολύ πιο φθηνά. Από την άλλη, πρέπει να διασφαλίζουμε τη δημοκρατία, άρα και ο φτωχός πρέπει να έχει τη δυνατότητα να προσφεύγει στη δικαιοσύνη. Οπότε, το ζήτημα χρειάζεται να το δούμε με προσοχή.
»Μία ακόμα αιτία γι’ αυτές τις καθυστερήσεις είναι ότι δεν υπάρχουν στην Ελλάδα οι θεσμοί που υπάρχουν σε άλλα κράτη, όπως της διαμεσολάβησης, ένα είδος διακανονισμού της υπόθεσης προτού φθάσει στο δικαστήριο. Το αγγλοσαξωνικό και τα άλλα ευρωπαϊκά, ηπειρωτικά κράτη, τα οποία έχουν δικαστικό σύστημα παρόμοιο με το ελληνικό, το ακολουθούν. Το 2010 ψηφίστηκε και εδώ ο θεσμός της διαμεσολάβησης και γίνεται ήδη εκπαίδευση ορισμένων δικηγόρων ώστε να ακολουθείται αυτό το στάδιο. Τον Μάρτιο θα γίνει ένα ειδικότερο συνέδριο - σεμινάριο σε συνεργασία με δικαστικές ενώσεις και το υπουργείο Δικαιοσύνης για να ενημερωθεί ο πολίτης και να εμπιστευθεί το σύστημα αυτό. Τον συμφέρει πολύ περισσότερο και οικονομικά και από πλευρά χρόνου - και η ψυχική φθορά θα είναι μικρότερη. Επίσης, πρέπει να απλοποιηθούν ορισμένες διαδικασίες ώστε να αποσυμφορηθούν τα δικαστήρια και να υπάρχει και ένας τρόπος επιτάχυνσης της εκδικάσεως των διαφορών, ώστε μέχρι ένα σημείο να θεραπευθεί αυτή η παθογένεια. Περισσότερο απ’ όλους αυτή η κατάσταση στενοχωρεί τον ίδιο τον δικαστή και επηρεάζει πάρα πολύ την οικονομική ανάπτυξη. Γι’ αυτό λέγαμε στην κυβέρνηση ότι σε τόσο δύσκολες περιόδους αν δεν λειτουργεί ομαλά η δικαιοσύνη, πώς θα επιτύχει την καταπολέμηση της διαφθοράς, της είσπραξης των φόρων, πράγματα που επιβάλλεται να γίνουν; Γιατί λέω ότι είναι και μοχλός οικονομικής ανάπτυξης η ομαλή λειτουργία της δικαιοσύνης; Διότι όταν ο πολίτης ξέρει ότι θα προσφύγει, θα δικαστεί από έναν αμερόληπτο δικαστή και θα αποδοθεί τάχιστα η ορθή απονομή δικαιοσύνης, αυτά τα δύο φέρνουν ασφάλεια των συναλλαγών, αναπτύσσονται οι επενδύσεις, διότι ο επιχειρηματίας θα πρέπει να ξέρει ότι οι εκκρεμότητές του θα εκδικαστούν γρήγορα και σωστά, για να επενδύσει σε αυτήν τη χώρα. Αν πάρει 6 - 7 χρόνια η εκδίκαση μιας υπόθεσης γιατί να επενδύσει; Ολη αυτή η κατάσταση οδήγησε και στην ασυδοσία ορισμένων επιχειρηματιών που αισθάνονται ότι η δικαιοσύνη καθυστερεί».
Η κ. Θάνου αισθάνεται ιδιαίτερα υπερήφανη ως πρόεδρος της ΕΔΕ, και μάλιστα η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία της. «Και στη χειρότερη κρίση που έζησε ποτέ ο κλάδος», υπογραμμίζει. Θυμάται που όταν ξεκινούσε το 1975 οι γυναίκες στο δικαστικό σώμα ήταν ελάχιστες και η καχυποψία από παντού διάχυτη. Τώρα πια αυτό έχει εξαφανιστεί. «Σήμερα το 65% περίπου των δικαστών είναι γυναίκες», λέει. Χαίρεται επίσης διότι επί των ημερών της η ΕΔΕ έκανε μεγάλα ανοίγματα στο εξωτερικό, ενώ επιμένει ότι «ο δικαστής μπορεί να δέχεται πιέσεις αλλά εξαρτάται από τον ίδιο να κρατάει τις πόρτες κλειστές σε τέτοιου τύπου παρεμβάσεις. Ο δικαστής δίνει λογαριασμό στη συνείδησή του και στον Θεό. Σε κανέναν άλλο».
Η συνάντηση
Γευματίσαμε στο εστιατόριο «Αλεξάνδρα», Αργεντινής Δημοκρατίας 8Α & Ζωναρά 21, Πάρκο Παναθήναια, Λεωφ. Αλεξάνδρας. Η κ. Θάνου πήρε ψαρόσουπα, εμείς σνίτσελ με σάλτσα μουστάρδα. Μοιραστήκαμε ψητά μανιτάρια. Η κ. Θάνου ήπιε ένα ποτήρι λευκό κρασί, εμείς αρκεστήκαμε σε αναψυκτικό. Συνολικός λογαριασμός, 40 ευρώ.
Oι σταθμοί της
1950
Γεννιέται στη Χαλκίδα.

1968
Πρώτο έτος στη Νομική Σχολή Αθηνών. Οπως λέει, «από μαθήτρια του γυμνασίου ήξερα ότι ήθελα να ασχοληθώ με τη νομική επιστήμη».

1975
Γίνεται μέλος του Δικαστικού Σώματος. «Σε μια εποχή όπου οι ελάχιστες γυναίκες δικαστίνες τρόμαζαν να πείσουν τους άλλους δικαστές, τους δικηγόρους, αλλά και τους πολίτες ότι μπορούμε να είμαστε το ίδιο ικανές στο λειτούργημα αυτό. Αλλαξαν πολλά από τότε».

1980
Μεταπτυχιακό στη Σορβόννη (Paris II). «Δικαστίνα ούσα πήγα στο Παρίσι για ένα μεταπτυχιακό πάνω στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο».

2008
Ονομάζεται αρεοπαγίτης. «Ιδιαίτερα τιμητικός τίτλος. Ξέρεις ότι πλέον έχεις φτάσει στο αποκορύφωμα της καριέρας σου».

2012
Γίνεται η πρώτη γυναίκα που ψηφίζεται πρόεδρος στην Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων. Εγγαμος με τρία παιδιά, ο σύζυγός της είναι επίτιμος αρεοπαγίτης.



8 σχόλια:

  1. Στο λαό δίνει λογαριασμό ο δικαστής (εξ ονόματος του οποίου απονέμει δικαιοσύνη κατά το σύνταγμα); αυτά τα περί θεού πολύ λέγονται τελευταία, τα περί λαού ψιλοξεχνιώνται. σημεία των καιρών
    Δικηγόρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΤΟΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ ΤΟΥ BLOG NA ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙ ΤΟ ΠΙΟ ΚΡΙΣΙΜΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΗς ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ. Το διάβασα και δεν πίστευα τα μάτια μου!
    Όταν την ρώτησε ο δημοσιογράφος για τις αποχές μας, η κ. Θάνου είπε: "Θα μπορούσα να το πώ αυτό και ως αυτοκριτική. Διότι ο δικαστής λόγω του λειτουργήματός του οφείλει να είναι περισσότερο ώριμος και περισσότερο συγκρατημένος στις αντιδράσεις του ακόμα κι' όταν αδικείται"... Αναίρεσε δηλ. η ίδια η Πρόεδρος τις κινητοποιήσεις στις οποίες η ίδια μας προέτρεψε! Και για το τί σημαίνει Ένωση Δικαστών είπε "Οι δικαστικές ενώσεις είναι κατ' αρχήν επιστημονικά σωματεία. Ο σκοπός της ΕΔΕ είναι να οργανώνει επιστημονικά συνέδρια"!!!. Σας φαίνεται αστείο κι' ομως είναι αλήθεια! Οι πιο παλιοί γνωρίζουμε πολύ καλά ποιοί είναι οι σκοποί της Ένωσης γιατί είχαμε το καταστατικό. Δυστυχώς σήμερα κανείς από τους νέους συναδέλφους δεν ξέρει το καταστατικό της Ένωσης στην οποία ανήκει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΕΝ ΣΑΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΕ ΓΙΑΤΗΝ ΤΑΛΊΑΠΩΡΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΡΟΣΦΕΡΑΤΕ ΜΕΤΙΣ 4 ΜΗΝΕΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΑΒΟΛΕΣ ΕΤΩΝ ΠΟΥ ΠΗΡΑΜΕ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στη θέση της κ. Θάνου δεν θα συνεγελαζόμουν με δημοσιογράφους εφημερίδων που μας χαρακτηρίζουν "μισθολογικά ρετιρέ" και τις μειώσεις των μισθών μας ως δικαιολογημένες. Είναι απλά πρόκληση προς τις χιλιάδες των συναδέλφων. Μάλλον ακριβό και "καλό" βρίσκω το εστιατόριο. Έτσι για το καλό παράδειγμα προς τους πρωτοδίκες των 1600-1800 ευρώ.
    Δημήτρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Με την ευκαιρία να μην ξεχάσουμε να ευχαριστήσουμε την Πρόεδρο για την καταβολή των αναδρομικών έως την 31-1-2013 και όχι τον Μάρτιο του 2013, που πέτυχε και με την στάση της στην Γ.Σ. της 19-01-2013.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "Ο δικαστής δίνει λογαριασμό στη συνείδησή του και στον Θεό. Σε κανέναν άλλο".
    Μια ενδιαφέρουσα θέση.
    Αλλά επιτρέψτε μου να εκφράσω κάποιες αντιρρήσεις :
    1. Το να δίνει ο Δικαστής λογαριασμό στη συνείδηση του είναι αυτονόητο, αφού όλοι οι άνθρωποι, ως έλλογα όντα, στη συνείδηση μας αναζητούμε τη δικαίωση της ύπαρξης μας.
    2. Η επίκληση του Θεού, ως μοναδικού υπέρτατου κριτή οποιουδήποτε ασκούντος εξουσία (απολύτως σεβαστή αντίληψη αλλά ισχύει μόνο foro interno), είναι αντίθετη με την έννοια του κράτους δικαίου. Ο Δικαστής δεν δικάζει Deo gratia fidelis αλλά στο όνομα του ελληνικού Λαού (από τον οποίο πηγάζει κάθε αρχή και εξουσία κλπ). Η αμεροληψία του Δικαστή δεν είναι μια προσωπική επιλογή με ηθικά κριτήρια που θεμελιώνεται στη θρησκεία ή στην αντίληψη περί θεού (κατ' ανάγκη απολύτως υποκειμενική), αλλά νομική υποχρέωση του, η τήρηση της οποίας θα κριθεί από τους ομοίους του με βάση τα κριτήρια του ορθού πρακτικού Λόγου, που (πρέπει να) διαθέτουν κανονιστικό περιεχόμενο. Ώστε, κατά τη γνώμη μου, οι δικαστές μπορούν να θέτουν, έκαστος στον εαυτό του, όσους ηθικούς και άλλους κανόνες και περιορισμούς θέλουν επιζητώντας τη προσωπική τελείωση τους. Αλλά, εκεί, επί της έδρας, η προσωπική τους ηθική, θρησκευτική κλπ συνείδηση πρέπει να παραμερίζεται και η κρίση τους να διατυπώνεται σύμφωνα με τα αιτήματα του ορθού πρακτικού Λόγου υποκείμενη στον κοινωνικό έλεγχο (εντός του ορίου του νόμου). Ο τελικός κριτής, λοιπόν, του Δικαστή είναι ο Λαός.
    Δικηγόρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Οφείλω να πω πως παρότι οι κινητοποιήσεις των δικαστών διήρκεσαν επί τετράμηνο δεν υπήρξαν αντιδράσεις ούτε από την κοινωνία ούτε από δικηγορικούς συλλόγους. Κατανόησαν, θα έλεγα συμμερίστηκαν, ότι ήταν δικαιολογημένες οι αντιδράσεις και τα αιτήματα των δικαστών.
    παντελής έλλειψη επαφής με την πραγματικότητα!!!
    Π.χ., οι πρωτοδίκες, που αποτελούν περίπου το 50% του συνόλου των δικαστών, παίρνουν κατά μέσο όρο 1.600 - 1.800 ευρώ καθαρά τον μήνα, ανάλογα με τον χρόνο υπηρεσίας.
    Ψευδές προσωρινά λόγω της παρακράτησης των αναδρομικών;;
    Η κ. Θάνου αισθάνεται ιδιαίτερα υπερήφανη ως πρόεδρος της ΕΔΕ, και μάλιστα η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία της.
    Υπερήφανη που οδήγησε όλο το σώμα σε μία παράνομη τετράμηνη παράνομη απεργία και στην απαξίωση στα μάτια της ελληνικής κοινωνίας;;
    Ο δικαστής δίνει λογαριασμό στη συνείδησή του και στον Θεό. Σε κανέναν άλλο».
    ΑΝΕΥ ΣΧΟΛΙΟΥ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Συνέντευξη εντελώς ανούσια που δεν καταλαβαίνω σε τί εξυπηρετεί την Ένωση, εκτός από προσωπική προβολή της Προέδρου. Ήταν αυτά σοβαρά στοιχεία ρεπορτάζ, το τί έφαγε και τί πλήρωσε η κ. Θάνου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ