Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Συνάντηση του επιτρόπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μουίζνιεκς με την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης

Κατηγορία: Δελτία Τύπου | Ημ/νία Δημοσίευσης : 1/2/2013


 Ευρεία σύσκεψη ηγεσίας Υπουργείου με Nils Muiznieks
Ευρεία σύσκεψη με τον επίτροπο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης Nils Muiznieks πραγματοποίησε σήμερα η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Αντώνης Ρουπακιώτης, ο Υφυπουργός κ. Κώστας Καραγκούνης, ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Γιώργος Σούρλας και ο Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής κ. Μαρίνος Σκανδάμης.

Ο κ. Muiznieks ζήτησε να ενημερωθεί για την πρόοδο του νομοσχεδίου με το οποίο ενσωματώνεται η απόφαση-πλαίσιο για τον ρατσισμό και την ξενοφοβία και σε ποιά φάση βρίσκεται η τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα, που αφορά στη μη μετατροπή και μη αναστολή των ποινών για εγκλήματα με ρατσιστικό κίνητρο.
Επιπλέον, ο κ. Muiznieks ζήτησε να ενημερωθεί, εάν ευσταθούν οι καταγγελίες Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ), ότι τα εγκλήματα μίσους κατά αλλοδαπών δεν αντιμετωπίζονται από τη Δικαιοσύνη με την επιβαρυντική περίσταση που ήδη προβλέπεται στον Ποινικό Κώδικα και αν εξετάζεται το ενδεχόμενο να καταργηθεί η καταβολή παραβόλου (100 ευρώ) για εγκλήματα ρατσιστικής βίας, προκειμένου τα θύματα να διευκολύνονται στην καταγγελία περιστατικών.
Από την πλευρά του ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Αντώνης Ρουπακιώτης ενημέρωσε τον κ. Muiznieks για την επανακατάθεση του νομοσχεδίου «καταπολέμησης εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας», τη λήψη σειράς άλλων νομοθετικών πρωτοβουλιών και ενεργειών, μεταξύ των οποίων η επικοινωνία με την ηγεσία της Δικαιοσύνης, που αποσκοπούν στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των περιπτώσεων ρατσιστικής βίας και την προστασία των θυμάτων αυτής με σταθερή αναφορά στο Σύνταγμα, τους ισχύοντες νόμους και τις διεθνείς συμβάσεις.

 


ΥΠΔΙΚ

=========================

Ο επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μουίζνιεκς συναντήθηκε σήμερα με την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης για το ζήτημα των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


Ο κ. Μουίζνιεκς είχε συνεργασία με τον υπουργό Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη, τον υφυπουργό Κώστα Καραγκούνη, τον γενικό γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γιώργο Σούρλα και τον γενικό γραμματέα αντεγκληματικής πολιτικής Μαρίνο Σκανδάμη.

Ο επίτροπος ζήτησε να ενημερωθεί για την πρόοδο του νομοσχεδίου με το οποίο ενσωματώνεται η απόφαση-πλαίσιο για τον ρατσισμό και την ξενοφοβία και σε ποιο στάδιο βρίσκεται η τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα, που αφορά στη μη μετατροπή και μη αναστολή των ποινών για εγκλήματα με ρατσιστικό κίνητρο.

Παράλληλα, ο κ. Μουίζνιεκς ζήτησε από την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης να ενημερωθεί, εάν ευσταθούν οι καταγγελίες Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ), που αναφέρουν ότι τα εγκλήματα μίσους κατά αλλοδαπών δεν αντιμετωπίζονται από τη Δικαιοσύνη με την επιβαρυντική περίσταση που ήδη προβλέπεται στον Ποινικό Κώδικα, αλλά και αν εξετάζεται το ενδεχόμενο να καταργηθεί η καταβολή παραβόλου των 100 ευρώ που είναι προϋπόθεση για την καταγγελία περιστατικών εγκλημάτων ρατσιστικής βίας από την πλευρά των θυμάτων, που κατά κανόνα είναι αλλοδαποί.

Από την πλευρά του ο κ. Ρουπακιώτης ενημέρωσε τον επίτροπο για την επανακατάθεση του νομοσχεδίου για την «καταπολέμηση εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας» και τη λήψη σειράς άλλων νομοθετικών πρωτοβουλιών και ενεργειών, που αποσκοπούν στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των περιπτώσεων ρατσιστικής βίας και την προστασία των θυμάτων.

Αύριο, Παρασκευή, 1η Φεβρουαρίου, ο κ. Μουίζνιεκς θα συναντηθεί με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Τέντε.

Π.Τσ
News Room «Κέρδος» με πληροφόρηση από το ΑΠΕ - ΑΜΠ


==============


Με υπουργούς συναντάται ο επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων την Πέμπτη
Επαφές με Δένδια, Ρουπακιώτη, Αβραμόπουλο αλλά και δικαστικούς



Συναντήσεις με τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Δένδια, Δικαιοσύνης,Αντώνη Ρουπακιώτη και Εξωτερικών, Δημήτρη Αβραμόπουλο, αλλά και με εισαγγελικές και δικαστικές αρχές θα έχει εντός της Πέμπτης ο επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Νιλς Μούιζνιεκς, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα.

Στο πλαίσιο των επαφών του θα συναντηθεί και με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, αλλά και με τον εισαγγελέα για εγκλήματα μισαλλοδοξίας Ν.Ορνεράκη.

Ο επίτροπος θα μείνει στην Αθήνα μέχρι αύριο, Παρασκευή.

Είχε μάλιστα προγραμματίσει να επισκεφθεί την Ελλάδα, στο διάστημα 9-13 Δεκεμβρίου, αλλά το ταξίδι του αναβλήθηκε, λόγω δυσμενέστατων καιρικών συνθηκών στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης.



1 σχόλιο:

  1. Που είναι σε αυτό το θέμα οι διαμρτυρόμενοι δικαστές; Γιατί δεν σχολιάζουν το θέμα αυτό; Γιατί δεν βγαίνουν ανακοινώσεις;

    Στην "εξέταση ήθους" οι δικαστές μας δυστυχώς δεν περνάνε.

    Αν είχαν μπει μπροστά από την αρχή, καταδικάζοντας παραδειγματικά τους δρώντες ρατσιστικά, βγάζοντας σχετικές ανακοινώσεις για να δείξουν ότι είναι μεσαίωνας να συμβαίνουν ξανά σ' αυτά τα χώματα τέτοια γεγονότα, αν είχαν κινήθει ανάλογα στην εξαθλίωση της ελληνικής κοινωνίας, τώρα θα είχαν ισχυρότατο ηθικό πλεονέκτημα και δύναμη να ανακόψουν τέτοια φαινόμενα.

    Δυστυχώς οι εξαιρέσεις που υπάρχουν, δεν σώζουν την κατάσταση.

    Τα αυτά ισχύουν και για τους δικηγόρους. Αισθάνομαι ντροπή για το σώμα μας.

    Ένα πολύ νέος και απελπισμένος δικηγόρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ