Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

Ο «πόλεμος» για τα δικαστήρια του Πειραιά


Η ιστορία μιας μεταφοράς που δεν έγινε ποτέ

21 σχόλια:

  1. Τα Δικαστήρια δεν μπορούν να είναι στο κέντρο μίας πόλης. Πρέπει να βρίσκονται εκτός πολεοδομικού συγκροτήματος για να υπάρχουν ευρύχωρες αίθουσες και γραφεία για το προσωπικό, χώροι στάθμευσης, φύλαξη και ασφάλεια (πχ. μεταγωγές). Η προσέλευση και η αποχώρηση καθημερινά εκατοντάδων πολιτών δημιουργεί "έμφραγμα " στο κέντρο της πόλης.
    Όμως οι δικηγόροι επιθυμούν τα δικαστήρια να είναι στο κέντρο της κάθε πόλης, δίπλα στα γραφεία τους. Έτσι μπορούν να σουλατσάρουν διαρκώς στους διαδρόμους του κτιρίου, να πηγαινοέρχονται για το παραμικρό (ποιος δικαστής έχει υπηρεσία, ποιος δικάζει κλπ), να κάνουν δημόσιες σχέσεις με γραμματείς και δικαστές, να πίνουν φθηνό καφέ στο κυλικείο των δικαστηρίων καθώς και να επιδίδονται σε άγρα πελατών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πόσο δικιο εχεις!!!!! αλλα που να το βρεις...

      Διαγραφή
    2. Οι δικηγόροι πίνουν φτηνό καφέ? Και τι τον περάσατε το δικηγόρο? Υπαλληλάκο? Κάνε μας τη χάρη χρυσέ μου...

      Διαγραφή
    3. Συμφωνώ και επαυξάνω ανώνυμε της 19ης Οκτωβρίου ώρα 11: 06 π.μ..
      Αχ, αυτοί οι δικηγόροι !
      Αχ και βαχ !
      Σουλατσάρουν διαρκώς στους διαδρόμους του κτιρίου και ταράσσουν την ιεροπρέπεια του ναού της Θέμιδος. Και δεν φτάνει που κόβουν βόλτες και χαλάνε την αισθητική του κτιρίου αλλά κουβαλούν μαζί τους και ένα κάρο χαρτιά, τα καταθέτουν στους γραμματείς, γεμίζουν μετά τα ράφια του αρχείου και έτσι και το περιβάλλον βλάπτουν με τα δάση που γίνονται χαρτί και βάζουν σε μπελά το κόσμο που πρέπει να διαβάσει όλο αυτό τα χαρτομάνι. Άσε τα έξοδα κάθε χρόνο για τη καταστροφή των σχετικών.
      Και μήπως κάνουν δουλειά ; Πηγαινοέρχονται για το παραμικρό, άλλος για να ζητήσει αναβολή, άλλος για να καταθέσει προτάσεις, άλλος για να υπερασπιστεί κατηγορούμενο, άλλος για να κατηγορήσει κατηγορούμενο, κάποιοι για να καταθέσουν αγωγές και μηνύσεις και κάτι ακόμα πιο απίθανοι για να κολλήσουν το πινάκιο και βαλ' του ρίγανη. Μα καλά, δουλειά δεν έχουν να κάνουν ;
      Και σαν να μη φθάνουν όλα αυτά, που από μόνα τους αρκούν για να τους ξαποστείλουμε από εκεί που ήρθαν, κάνουν και δημόσιες σχέσεις με τους δικαστές και τους γραμματείς, θαρρείς και νοιάζεται κανείς για τη καλημέρα τους. Ευτυχώς βέβαια που δεν τους δίνουνε και πολύ θάρρος γιατί αλλιώς θα άρχιζαν να ρωτούν και για τη καλή διάθεση και την υγεία των δικαστών και των γραμματέων.
      Αλλά δεν σταματούν εκεί ! Στους διαδρόμους των δικαστηρίων επιδίδονται σε άγρα πελατών ! Δεν φταίνε κάτι περίεργοι (ή όλο και συχνότερα πια σε οικονομική αδυναμία) πελάτες που πηγαίνουν στους διαδρόμους για να βρουν δικηγόρο, φταίνε οι δικηγόροι που κάθονται και μιλούν μαζί τους. Μα καλά, δεν παρακολουθούν το The Good Wife στη τηλεόραση, να δουν πως δουλεύουν οι επαγγελματίες δικηγόροι ;
      Αλλά όλα αυτά είναι ασήμαντα πταίσματα μπροστά στο άλλο, το μεγάλο και ασυγχώρητο αμάρτημα : πίνουν φθηνό (sic) καφέ στο κυλικείο ! Ω, είναι φοβερό να σκέπτεται κανείς όλους αυτούς και αυτές να καταναλώνουν ελληνικό καφέ (το γνωστό... τούρκικο !) και φραπέ σε εκείνα τα b-class φλιτζανάκια και ποτήρια και αυτά αν υπάρχουν δηλαδή και δεν είναι πλαστικά. Ακόμα δεν έμαθαν τον βιεννουά που σερβίρεται σε γαλλική πορσελάνη και συνοδεύεται απαραιτήτως με κρουασάν βουτύρου....
      [Και μια και είμαι δικηγόρος, άρα φταίχτης, δηλώνω υπεύθυνα -πλην ανωνύμως- ότι από μεθαύριο όχι μόνο θα αλλάξω συμπεριφορά προς το καλύτερο αλλά θα ξεκινήσω και πανελλήνια πανδικηγορική σταυροφορία για να αλλάξουν μυαλά και οι συνάδελφοι μου. Κάθε εθελοντής ευπρόσδεκτος αλλά έκαστος φέρει και τα έξοδα του για το φτηνό καφέ του.].

      Διαγραφή
    4. Όντως, η συμπλεγματική συμπεριφορά μόνο με χιούμορ αντιμετωπίζεται.

      Διαγραφή
    5. Chapeau, κύριε συνήγορε !

      Διαγραφή
  2. Είναι τραγικό το πώς αποφασίζουν για Υπηρεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης οι καφετζήδες, οι παρκαδόροι και οι δικηγόροι της περιοχής και όχι το ίδιο το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Ας μην ξαναγκρινιάξουν οι δικηγόροι Πειραιά για τις άθλιες συνθήκες εργασίας στο κτήριο της Σκουζέ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποιοι παρκαδόροι? Είναι τώρα επιχείρημα αυτό? Το Δήμο Πειραιά τον άκουσες? Και ο απερχόμενος και ο νέος Δήμαρχος εκφράστηκαν υπέρ της Ραλλείου και κατά του Κεράνη. Τι δεν κατάλαβες? Ή μήπως ο Δήμος Πειραιά είναι για σένα "παρκαδόρος" και "καφετζής"? Όταν μιλάει ο Δήμος και μάλιστα με τέτοια ομοθυμία σε όλες τις παρατάξεις, κάπου θα έπρεπε να προβληματιστείς.

      Διαγραφή
  3. Ώστε λοιπόν ο Κύριος Υπουργός ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ να μεταφερθούν οι δικαστικές υπηρεσίες του Πρωτοδικείου και Εφετείου Πειραιά στο "ερείπιο" της Ραλλείου Σχολής στο κέντρο του Πειραιά, αντί του κτιρίου των καπναποθηκών Κεράνη στην Λεωφόρο Θηβών. Αλήθεια, έγινε κάποια οικονομοτεχνική μελέτη για την Ράλλειο; Πόσο θα στοιχίσει, πότε θα είναι έτοιμο το αναπαλαιωμένο κτίριο, αν μπορεί να στεγάσει ΟΛΕΣ τις δικαστικές υπηρεσίες; Αν διαθέτει χώρο στάθμευσης; Όσον αφορά το κτίριο ΚΕΡΑΝΗ ας κάνει τον κόπο ο κ. Υπουργός να ξαναμελετήσει την λύση αυτή, που τόσα πλεονεκτήματα προσφέρει (βλ. iefimerida.gr 22.7.2012) και ας αγνοήσει τα διαφόρων ειδών συμφέροντα που μπλόκαραν και εξακολουθούν να μπλοκάρουν , είτε την μεταφορά των δικαστηρίων, είτε την μεταστέγασή τους στο σχεδόν έτοιμο κτίριο των καπναποθηκών ΚΕΡΑΝΗ. Ας μιμηθεί, επί τέλους τον αείμνηστο Γεώργιο - Αλέξανδρο Μαγκάκη, που είχε πρωτοστατήσει στην μεταφορά των δικαστηρίων της Αθήνας στην Ευελπίδων, εν μέσω αντιδράσεων, απεργιών δικηγόρων κλπ. Τολμήστε κ. Υπουργέ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν εσείς μιλάτε για συμφέροντα που μπλοκάρουν τη μεταφορά στον κεράνη, τότε να μιλήσω κι εγώ για τα συμφέροντα που σμπρώχνουν πάση θυσία τη μεταφορά στον Κεράνη. Έτσι θέλετε διάλογο?

      Διαγραφή
  4. τολμη????
    εδω το υπουργειο δεν εδειξε τολμη να αλλαξει καποιες απαραδεκτες διαταξεις του 4055..
    επι 2 χρονια δεν εχει ψηφισθει ουτε μια διαταξη υπερ των δικαστων.. αντιθετως οι δικηγοροι δηλωνουν πληρως ικανοποιημενοι και συνεχως στελνουν ευχαριστιες... νομιζω πρεπει να ειναι η μονη θητεια υπουργου τα τελευταια χρονια χωρις ουτε μια αποχη δικηγορων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όσοι σχολιάζουν, έχουν λάβει υπόψη το τρομερά φλέγον θέμα της έλλειψης εξόδου κινδύνου στο υπάρχον κτίριο της Σκουζέ; Κάθε φορά που μπαίνουμε στο κτίριο λέμε "βόηθα Παναγιά" δηλ. να μην αναγκαστούμε να αποχωρήσουμε επειγόντως από αυτό... Επίσης έχουν υπόψη τους ότι από τα τρία ασανσέρ το ένα -πολύ συχνά- είναι χαλασμένο (εύλογα βέβαια, αφού υφίσταται τρομερή καταπόνηση) και οι τεχνίτες καλούνται επειγόντως για την επισκευή του (που γίνεται όπως-όπως); Θα μπορούσε εδώ κι ένα χρόνο να είχαν εξαλειφθεί αυτοί οι κίνδυνοι, αν είχε πραγματοποιηθεί η μεταφορά στου Κεράνη, χώρια που οι συνθήκες γενικότερα θα ήταν ανθρώπινες...Όσο για την προβαλλόμενη συγκοινωνιακή δυσκολία προς το κτίριο εκείνο, η λύση μιας κυκλικής λεωφορειακής γραμμής ανά 10 λεπτά τις ώρες αιχμής από το κέντρο του Πειραιά δεν θα έλυνε το πρόβλημα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχετε δίκιο για την έξοδο κινδύνου. Αλλά το κτίριο όπου θα μεταφερθούν τα δικαστήρια δεν επελέγη με ορθολογικά κριτήρια. Έχεις τη ράλλειο με το μετρό και τον κεράνη που το μόνο που έχει είναι μια λεωφόρος Θηβών. Και πας και διαλέγεις τον κεράνη. Έλεος! Το πρόβλημα δε λύνεται με μια γραμμή λεωφορείου. Πώς θα εξυπηρετηθούν χιλιάδες κόσμου με μια γραμμή λεωφορείου? Πόσους θα στοιβάξουμε στο λεωφορείο? Κι είναι αξιοπρεπές να φτάνεις στο δικαστήριο σαν πατημένη σαρδέλα, είτε είσαι δικηγόρος, είτε είσαι πολίτης? Αυτά τα λένε μόνο όσοι έχουν την πολυτέλεια να πληρώνουν ταξί κάθε μέρα, βενζίνες πάρκινγκ κλπ. Οι υπόλοιποι χιλιάδες τι θα κάνουν? Αντιθέτως με το μετρό, συν οι γραμμές λεωφορείων, μια χαρά θα επιτυγχάνεται η πρόσβαση.

      Διαγραφή
  6. Πολλή πλάκα έχουν ορισμένοι. Ακούς εκείς οι δικηγόροι είναι ικανοποιημένοι και γι' αυτό δεν κάνουν αποχές! Για να υποστηρίζονται με τόση ευκολία τέτοια πράγματα, τόσο έξω από την πραγματικότητα, και για οτιδήποτε καταδεικνύονται ως υπάιτιοι για όλα τα κακώς κείμενα το "σινάφι" των δικηγόρων (λες και όλοι οι δικηγόροι είναι το ίδιο πράγμα), δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν. Είτε αυτοί που έχουν αυτές τις απόψεις δεν υπήρξαν ποτέ ενεργοί δικηγόροι, οπότε κακώς έγιναν δικαστές, είτε έχουν πολύ αδύναμη μνήμη, επίσης χρήσιμο εργαλείο για έναν δικαστή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι εκτός τόπου και χρόνου οι άνθρωποι. Δεν έχουν ιδέα τι πάει να πει δικηγόρος ή συγχρωτίζονται με τίποτα μεγαλοδικηγόρους που έχουν σωφέρ και υπαλλήλους να τρέχουν για λογαριασμό τους. Έλα μωρέ, ας τρέχει ο δικηγοράκος με το λεωφορείο, σιγά, τι έγινε? Εμείς έχουμε τ'αμαξάκια μας, το τζάμπα πάρκινγκ μας στα δικαστήρια κι όλα καλά. Κι αν αργήσει ο δικηγοράκος, τον ερημοδικάζουμε κιόλας και δεν έγινε και τίποτα. Ας πρόσεχε, ας έπαιρνε το προηγούμενο λεωφορείο, ας μην είχε δικαστήριο μέρα βροχερή με κίνηση και γενικά ας πάει να πνιγεί. Και το γραφείο του να μην το φέρει κοντά στα δικαστήρια, να τ'αφήσει εκεί που είναι, μην πιάσουμε και κορέους, γιατί το έχουν αυτό οι δικηγοράκοι, σουλατσάρουν στα δικαστήρια χωρίς να έχουν δουλειά. Ξέρεις, έρχονται για πιουν φτηνό καφέ και μας ενοχλούν όλη μέρα μες στα πόδια μας.
      Αν ακούει ο νομοθέτης, να θεσπίσει 10 χρόνια υποχρεωτική άσκηση πραγματικής δικηγορίας για τους υποψηφίους δικαστές. Έχει παραγίνει το κακό με τους άκαπνους δικαστές. Η αλαζονεία ξεχειλίζει και την πληρώνει η κοινωνία συλλήβδην.

      Διαγραφή
    2. Πενταετία έπρεπε να ήταν τουλάχιστον, αλλά και η διετία που προβλέπεται θα έπρεπε να είναι ενεργή, πιστοποιούμενη από συγκεκριμένο αριθμό παραστάσεων στα δικαστήρια. Όχι δήθεν δικηγορία και παραστάσεις μόνο στα... φροντιστήρια. Εφόσον ο νομοθέτης αναγωρίζει την αναγκαιότητα ο δικαστής να έχει εμπειρία από τη δικηγορία, θα έπρεπε να κατοχυρώνεται η ουσία. Αλλιώς ας καταργηθεί και το ισόβιο και να εκλέγονται ή να διορίζονται οι δικαστές για θητεία συγκεκριμένης διάρκειας.

      Διαγραφή
    3. Να εκλέγονται ; Σταυρώστε με, σταυρώστε με, και μη ταπεινά αίτια θα σας δώσω, και αναβολές δίνω για 20η φορά, ό,τι θέλει ο λαός, σταυρώστε με, σταυρώστε με!
      Θητεία συγκεκριμένης διάρκειας ; Δικαστής με σύμβαση ορισμένου χρόνου ; Αν μου κολλήσουν και ένσημα...
      (Ο γνωστός σχολιαστής με τους αγγλοσάξωνες δικαστές ξαναχτύπησε..πάω να φορέσω περούκα)

      Διαγραφή
    4. @7.49μμ: δε χρειάζεται περούκα, αλλά ένας έλεγχος, έτσι για τη χαρά της στατιστικής βρε αδερφέ, του πόσες παραστάσεις έχουν κάνει οι δικαστές μας κατά το σύντομο δικηγορικό τους βίο, θα είχε ενδιαφέρον. Είπαμε, για τη χαρά της στατιστικής...

      Διαγραφή
    5. Όχι, δεν είμαι ο "γνωστός σχολιαστής". Αλλά το θέμα με τους αιρετούς δικαστές το έθεσα μετά από ένα "αλλιώς". Ως ύστατη λύση δηλαδή. Γιατί ούτε εμένα μου αρέσει ως ιδέα. Για όλα τα προηγούμενα θα μας κάνετε την τιμή να μοιραστείτε μαζί μας τις απόψεις σας; Ή όλα είναι ρόδινα και έχουμε τους καλύτερους δικαστές στον κόσμο;

      Διαγραφή
  7. Είναι θλιβερό ότι όλα τα σχόλια που προηγήθηκαν, αντί να ασχολούνται με την ουσία του άρθρου, αναλώνονται σε υποτιμητικές δηλώσεις για τους δικηγόρους εν γένει......δηλαδή αυτοί είναι το κύριο πρόβλημα των ελλήνων δικαστών ??
    Εν πάσει περιπτώσει οφείλετε να λάβετε υπ' όψιν σας ότι όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς του Πειραιά (δικηγόροι, έμποροι, βιοτέχνες, υπάλληλοι), δήλωσαν αντίθετοι στην μεταφορά των δικαστηρίων. Βασικότερο πρόβλημα των δικηγόρων ήταν η αδυναμία πρόσβασης πολιτών και δικηγόρων με μέσα μαζικής μεταφοράς προς τον νέο χώρο, αλλά και το γεγονός ότι η ευρύτερη περιοχή στερείται υποστηρικτικών υποδομών - εκτός εάν θεωρείτε ότι όλοι οι δικηγόροι (και οι πολίτες) μπορούν να πληρώνουν βενζίνες και πάρκιγκ σε καθημερινή βάση.
    Δικηγόρος Πειραιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ως συνήθως, όταν οι σχεδιασμοί γίνονται στο πόδι, εύκολα ακυρώνονται. Το κτίριο του Κεράνη επί πολλά έτη ήταν υποψήφιο να στεγάσει και άλλες υπηρεσίες του δημοσίου (βλ.υπηρεσίες υπ.οικονομικών). Αλλά ως ήταν φυσικό και τότε οι υπάλληλοι αντέδρασαν με ένα βασικό επιχείρημα: έλλειψη πρόσβασης με τα ΜΜΜ. Αυτό δεν πτόησε όμως το υπ.δικαιοσύνης που αντί να παραδειγματιστεί από τις προηγούμενες αποτυχημένες απόπειρες γι'αξιοποίηση του Κεράνη, έβγαλε ορμητικές ανακοινώσεις και χρονοδιαγράμματα που φυσικά ακυρώθηκαν.
    Επί της ουσίας:
    1) Τα δικαστικά μέγαρα σε όλες τις πόλεις του κόσμου βρίσκονται στο κέντρο της πόλης. Είναι εμβληματικά κατά κανόνα και αποτελούν σημείο αναφοράς για τη ζωή της πόλης. Εκτός του αστικού ιστού πάνε συνήθως οι φυλακές. Ρωτήστε και κανέναν πολεοδόμο να σας πει. Μ'αυτά τα αστεία σχέδια επί του χάρτου της Αττικής, διελύθησαν παραδοσιακές συνοικίες των Αθηνών που ήταν ζωντανές κι ευχάριστες κι έμειναν τώρα πίσω ερείπια να ρημάζουν, κατειλλημμένα από άστεγους μετανάστες. Μ'αυτά τα σχέδια πολύ συγκεκριμένων συμφερόντων, διελύθη πχ με τα αποκεντρωμένα (και παράνομα) Malls η αγορά του κέντρου της Αθήνας. Τα δικαστικά μέγαρα δεν έχω πεισθεί οτι δεν αποτελούν παιχνιδάκι για τα ίδια συμφέροντα, ιδίως από τη στιγμή που διαβάζει κανείς για τη eurobank properties που έσπευσε ν'αγοράσει το κτίριο του Κεράνη και να το μισθώσει στο υπ.δικαιοσύνης (ιδιοφυής επένδυση, αλήθεια, αλλά και σατανικές συμπτώσεις).
    2) Οι χιλιάδες κόσμου που εξυπηρετούνται καθημερινά ή εργάζονται στα δικαστικά μέγαρα πρέπει να έχουν κατάλληλα κι επαρκή ΜΜΜ για τη μεταφορά τους. Το μετρό πλέον είναι η αξιόπιστη λύση στις μεταφορές στην Αττική και οφείλει το νέο μέγαρο του Πειραιά (όπως και αυτό της Ευελπίδων βεβαίως, για το οποίο έχουν ξεκινήσει τα ελργα του μετρό) να είναι κοντά σε στάση του μετρό. Αν κάποιοι βολεύονται με τις θέσεις στάθμευσής τους εντός του δικαστικού μεγάρου, τις απολύτως προσωπικές και περιορισμένες, αυτοί είναι ελάχιστοι και οι χιλιάδες κόσμου που δεν έχουν τέτοια προνόμια, έχουν κι αυτοί δικαίωμα σε αξιοπρεπή πρόσβαση στα δικαστήρια. Ο Κεράνης δεν πληροί τίποτα απ'αυτά.
    3) Αφήστε την καραμελίτσα με τους δικηγόρους και τους άλλους εργαζόμενους στα δικαστήρια, πέραν των δικαστών και υπαλλήλων. Ο δικηγόρος, όπως ξενοίκιασε το γραφείο του στην Ομόνοια και νοίκιασε καινούργιο στη λεωφ.Αλεξάνδρας, έτσι θα κάνει κι αυτός του Πειραιά. Και είναι απολύτως φυσικό να το πράξει, αφού θέλει να έχει άμεση πρόσβαση στο χώρο εργασίας του. Βλέπετε, δεν έχουν όλοι οι δικηγόροι ασκούμενους ή πάσης φύσεως υπαλλήλους να τρέχουν για λογαριασμό τους. Ούτε πάνε οι δικηγόρο για σουλάτσο στο δικαστήριο και φτηνό καφέ (έλεος με την ενεργοποίηση του κοινωνικού αυτοματισμού, σας έχει πάρει χαμπάρι και η θεία μου η Τούλα στο χωριό). Κι ο καφετζής και ο φωτοτυπάς, θα πάρει τα μπογαλάκια του και θα μετακομίσει. Σιγά το δύσκολο. Τι τις διαλύσαμε τις εμπορικές μισθώσεις? Μα για να είναι ευέλικτη η αγορά σε τέτοιου είδους αλλαγές.
    Εν ολίγοις, ο σχεδιασμός που περιλαμβάνει συνεργασία όλων των φορέων μιας πόλης (δήμος, εργαζόμενοι, υπουργείο μεταφορών-υπουργείο δικαιοσύνης κλπ) έχει πολύ καλύτερες προοπτικές, όχι μόνο να υλοποιηθεί, αλλά και να είναι επιτυχημένος. Αντιθέτως, τα αποφασίζομεν και διατάζομεν κι η απαίτηση να καταπιούμε την κάμηλο αδιαμαρτύρητα, ας τα πάρουν αυτοί που τα πιστεύουν κι ας πορευτούν μόνοι τους.
    Μπράβο στον υπουργό που ξανασκέφτηκε την απόφαση για τον Κεράνη και δεν ενέδωσε στα τετελεσμένα. Ας γίνει ο Κεράνης μάθημα για τα φαραωνικά επενδυτικά σχέδια κι ας αρχίσει επιτέλους το ελληνικό κράτος να κάνει ολοκληρωμένο σχεδιασμό για τον αστικό ιστό των πόλεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ