Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Δικαστές σε Τσίπρα: Η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει τις αποφάσεις μας

Συνάντηση των Προεδρείων των Δικαστικών Ενώσεων με τον Πρόεδρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Τσίπρα

    ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΩΝ & ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ
    ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
    (ΠΡΩΗΝ ΣΧΟΛΗ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ)
    ΚΤΙΡΙΟ 6 –ΓΡΑΦΕΙΟ 210
    ΤΗΛ: 210 88 27 380- FAX 210 88 41 529
    Τ.Κ. 101. 71
    e- mail: endikeis@otenet.gr

    Αθήνα, 16-10-2014
    Αρ. Πρωτ.: 140

    ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

    Θέμα: Συνάντηση των Προεδρείων των Δικαστικών Ενώσεων με τον Πρόεδρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Τσίπρα

          Πραγματοποιήθηκε χθες (15-10-2014) συνάντηση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα με τα Προεδρεία των Δικαστικών Ενώσεων. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία διήρκησε δύο ώρες, οι Πρόεδροι των Ενώσεων ενημέρωσαν τον Πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για τα σοβαρά θεσμικά ζητήματα και τα προβλήματα της Δικαιοσύνης, τα οποία προκαλούν καθυστέρηση στην απονομή της και δυσλειτουργία, δηλαδή μεγάλα κενά οργανικών θέσεων Δικαστικών Λειτουργών και Δικαστικών Υπαλλήλων, έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής, έλλειψη ασφάλειας των Δικαστηρίων, Κανονισμοί Δικαστηρίων κλπ. Υπογράμμισαν, επίσης, ως μείζον θεσμικό ζήτημα την άρνηση της Κυβέρνησης να εφαρμόσει τις δικαστικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί και αφορούν τόσο την αποκατάσταση του Μισθολογίου τους, ως προς την καταβολή-απόδοση των οφειλόμενων ποσών για την αναδρομική περικοπή των αποδοχών τους, όσο και άλλων κλάδων εργαζομένων, επισημαίνοντας ότι επιπλέον είναι ιδιαίτερα ενοχλημένοι από τη στάση του Οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης, διότι, παρά τη νομοθετική ρύθμιση για την καταβολή των οφειλομένων ποσών και την πρόβλεψη της αντίστοιχης δαπάνης στα κονδύλια του Μεσοπρόθεσμου, τον Απρίλιο του 2014, εν τούτοις ουδέν ποσόν έχει καταβληθεί μέχρι στιγμής, ενώ αντίθετα η Κυβέρνηση επιμένει να περικόψει το σχετικό κονδύλιο, κατά τρόπο αυθαίρετο και παράνομο, δηλώνει δε συγχρόνως κατά τρόπο ανακριβή ότι οι Δικαστικοί Λειτουργοί έχουν αποκατασταθεί πλήρως στο μισθολόγιό τους. 

         Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναγνώρισε το δίκαιο των αιτημάτων των Δικαστικών Λειτουργών, παρατήρησε ότι θεωρεί προφανές ότι η Εκτελεστική Εξουσία οφείλει να εφαρμόζει τις Δικαστικές αποφάσεις, καθώς και ότι πρέπει, βεβαίως να γίνεται ένας εξορθολογισμός ως προς την καταβολή των οφειλών του Δημοσίου, με βάση τις δημοσιονομικές ανάγκες. 

         Στη συζήτηση παρεβρέθηκαν οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου, και Σταύρος Κοντονής. 

    «Παραβιάζεται η έννομη τάξη και το κράτος δικαίου»
    Κατα την συνάντηση με τον κ. Τσίπρα συζητήθηκαν εκτενώς και τα μισθολογικά των δικαστών, οι οποίοι σημείωσαν ότι δεν έχουν λάβει τίποτε για την αναδρομική αποκατάσταση των αποδοχών τους


    Θεσμικό ζήτημα λόγω της μη εφαρμογής δικαστικών αποφάσεων από την κυβέρνηση έθεσαν οι εκπρόσωποι των δικαστικών ενώσεων κατά την διάρκεια της δίωρης συνάντησης και συζήτησης τους με τον Αλ. Τσίπρα, στο γραφείο του στη Βουλή. 

    Μετά το πέρας της συνάντησης εκπρόσωποι των δικαστικών αναφέρθηκαν στο θέμα σε συζήτηση τους με δημοσιογράφους, σημειώνοντας ότι με την μη εφαρμογή αποφάσεων όπως αυτές για τις καθαρίστριες ή για τους ένστολους, παραβιάζεται η έννομη τάξη και το κράτος δικαίου. 

    ΣΥΝΕΧΕΙΑ

    10 σχόλια:

    1. Διαβάστε και τα σχόλια, για να δείτε τι λέει ο κόσμος.

      ΑπάντησηΔιαγραφή
      Απαντήσεις
      1. Δηλαδή από τα σχόλια κρίνεις εσύ συνάδελφε; Αν δεν θέλεις, να μην τα πάρεις τα αναδρομικά... Κατέθεσέ τα στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

        Διαγραφή
    2. Αν δεν διαλυθούν οι ενώσεις δικαστών και εισαγγελέων, η Δικαιοσύνη θα συνεχίσει να γίνεται ένας ακόμη κλάδος δημοσίων υπαλλήλων, που εκλιπαρεί τους πολιτικούς να τον σεβαστούν ή να του δώσουν χρήματα και άλλα ευεργετήματα. Με τη συνταγματική αναθεώρηση πρέπει να απαγορευθεί η ίδρυση και η συνέχιση της λειτουργίας τέτοιων ενώσεων. Επί της ουσίας, που είδαν οι εκπρόσωποι των ενώσεων ότι η Κυβέρνηση δεν σέβεται τις δικαστικές αποφάσεις. Μήπως "είδαν" ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται και σκέφτηκαν να φτιάξουν γέφυρες μαζί του; Ο Άρειος Πάγος δεν ανέστειλε την εκτελεστότητα της απόφασης του Πρωτοδικείου για τις καθαρίστριες, που ήταν άλλωστε καταφανώς εσφαλμένη σε όλες τις πτυχές της, ακόμη και στην κήρυξή της ως προσωρινά εκτελεστής κατά του Δημοσίου, που απαγορεύεται; Και για τους στρατιωτικούς, ποιος το λέει ότι στην Ελλάδα τα υποκειμενικά όρια του δεδικασμένου καταλαμβάνουν όλους τους επαγγελματίες του κλάδου; Οι δικαστικές αποφάσεις στην Ελλάδα δεν ισχύουν erga omnes, αλλά μόνο μεταξύ των διαδίκων (εντάξει και μεταξύ των διαδόχων των διαδίκων). Όσοι λοιπόν έχουν τίτλο ας εκτελέσουν και η Κυβέρνηση οφείλει να συμμορφωθεί γι' αυτούς. Οι υπόλοιποι ας προσφύγουν και αυτοί! Η κομματικοποίηση της Δικαιοσύνης θα ολοκληρώσει την καταστροφή της και την ανυποληψία της στα μάτια των πολιτών, δυστυχώς!

      ΑπάντησηΔιαγραφή
      Απαντήσεις
      1. Το ότι η Κυβέρνηση δεν σέβεται τις δικαστικές αποφάσεις, το έχει διαμηνύσει δια στόματος του Υπουργού Οικονομικών. Οι απόψεις σας όμως είναι προκλητικά αναχρονιστικές. Ενώσεις Δικαστών και Εισαγγελέων υπάρχουν σε όλον τον κόσμο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η Ένωση των Γερμανών Δικαστών που υπάρχει από το 1911 (δηλαδή από την εποχή του Κάιζερ!). Σε όλον τον κόσμο, όλες οι δικαστικές ενώσεις βρίσκονται σε επαφές με θεσμικούς παράγοντες όπως είναι τα κόμματα και οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Εάν λοιπόν σας δώσουν τα "αναδρομικά", αναμένω να μην τα λάβετε, αλλά να τα καταθέσετε υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου στο Ταμείο παρακαταθηκών και δανείων!

        Διαγραφή
      2. Οι απόψεις σας είναι αναχρονιστικές και επικίνδυνες.Ενώσεις δικαστών υπάρχουν σε όλα τα πολιτισμένα κράτη.Και αυτό με τις δικαστικές αποφάσεις δεν το καταλαβαίνω.Μήπως θέλετε να καταργηθούν με την συνταγματική αναθεώρηση και η αρχή της αναλογικότητας και της ίσης μεταχείρισης?
        Δεν φταίνε οι ενώσεις,εάν εσείς νοιώθετε σαν δημόσιος υπάλληλος(εάν είστε δικαστής).Όπως είχε πει και ο πρώην υπουργός δικαιοσύνης Καστανίδης "κανείς δεν γίνεται δημόσιος υπάλληλος εάν δεν το επιθυμεί".Όσο γιά τα αναδρομικά,(και τις αυξήσεις που κατά καιρούς έχετε λάβει- με αγώνες της ενώσεως βεβαίως), μπορείτε να τα επιστρέψετε στο ελληνικό δημόσιο,εάν σας είναι βάρος.Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα.

        Διαγραφή
      3. Πολύ σωστός. Μάλιστα, ειδικά για τους ενστόλους που παρακολουθώ τις ενώσεις τους, πολλές από αυτές προέτρεπαν τα μέλη τους να μην ξοδεύονται με αγωγές, προσφυγές κλπ, να μην ακούν αυτά που τους λενε οι δικηγόροι περί παραγραφής και να περιμένουν τη σίγουρη λύση που θα πετύχαιναν οι ενώσεις!!! Τώρα όλοι αυτοί έχουν λουφάξει, κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για τις αστειότητες και τους συνδικαλιστικούς ερασιτεχνισμούς. Πολύ σωστά η κυβέρνηση δεν τους πληρώνει, κι αν το κάνει θα πρόκειται απλά για εξαγορά ψήφων και όχι για συμμόρφωση σε δικαστικές αποφάσεις. Οι έχοντες εκτελεστή δικαστική απόφαση να πάνε να εισπράξουν, οι υπόλοιποι να σοβαρευτούν και να πουν την αλήθεια: η κυβέρνηση ΔΕΝ είναι υποχρεωμένη να πληρώσει τους πάντες.

        Διαγραφή
    3. Τώρα βέβαια όλη η ιστορία είναι τα αναδρομικά των δικαστών και πετάνε για ξεκάρφωμα τους ένστολους και τις καθαρίστριες. Μα που απευθύνονται;

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    4. Θεωρώ απαράδεκτο δικαστικές ενώσεις να εκθέτουν έτσι τους δικαστές, εκλιπαρώντας για τα αναδρομικά, τη στιγμή που ήδη έχει γίνει μισθολογική αναβάθμιση και ο λαός βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση.Το πιο γελοίο δε είναι ότι κοτσάρουν και κανένα θεσμικό μην και δεν μας πάρουν είδηση ότι το βασικό μας ενδιαφέρον είναι τα λεφτά.Να μην αποποιηθούμε αυτά που δικαιούμαστε, αλλά με λιγότερη φασαρία και λίγη υπομονή, για να μην προκαλούμε όσους περνούν δύσκολες μέρες.Αυτό θα αποβεί σε βάρος μας

      ΑπάντησηΔιαγραφή
      Απαντήσεις
      1. Σαν πολίτης θεωρώ πώς ναι μεν πρέπει οι δικαστές να πάρουν τα αναδρομικά αλλά θα ήταν καλή ιδέα επίσης να δώσουν ένα μέρος τους για φιλανθρωπίες(τόσοι άνεργοι και ανασφάλιστοι ασθενείς υπάρχουν)μέσω της Ένωσης τους. Και τα χρήματα που δικαιούνται θα έχουν πάρει και θα ανέβουν ένα επίπεδο παραπάνω στα μάτια της κοινής γνώμης.

        Διαγραφή

    Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
    1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
    2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
    3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
    4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


    5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
    6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

    7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


    Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ