Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

Ενημέρωση για την Έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΔΕ της 2-7-2015 (κ. Παναγιώτη Λυμπεροπούλου)

Παναγιώτης Λυμπερόπουλος
Εφέτης , Μέλος του ΔΣ


Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι ,

Επιθυμώ να σας ενημερώσω, ότι σήμερα, 2 Ιουλίου 2015,  συνεδρίασε το Δ.Σ. της ΕΔΕ, κατόπιν αιτήματος το οποίο κατέθεσα χθες και με θέμα ημερήσιας διάταξης το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015. Κατά τη συζήτηση δεν κατέστη δυνατό να πλειοψηφίσει κάποια εκ των προτάσεων που ετέθησαν σε ψηφοφορία.
Η πρόταση που κατέθεσα κατά την συνεδρίαση είχε το ακόλουθο περιεχόμενο:

«Σχετικά με την αναγγελία του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου 2015  εγείρονται νομικοί προβληματισμοί αναφορικά με την τήρηση των διαδικαστικών εγγυήσεων, που θέτουν το Σύνταγμα και ο Νόμος.
Οι προβληματισμοί εντοπίζονται σε τρεις κατευθύνσεις :
Πρώτον, στο σύντομο χρόνο διεξαγωγής του εν λόγω δημοψηφίσματος, που εν τοις πράγμασι εμποδίζει τον πολίτη από την δυνατότητα να πληροφορηθεί υπεύθυνα τις επιπτώσεις της κάθε επιλογής του, καθώς επίσης και στην αδυναμία διεξαγωγής ουσιώδους δημόσιου διαλόγου γύρω από τις διαφαινόμενες συνέπειες.
Δεύτερον, στην αμφισβήτηση του χαρακτήρα του ερωτήματος ως μη δημοσιονομικού .
Τρίτον, στην τήρηση των απαραίτητων διαδικαστικών προϋποθέσεων για την διεξαγωγή του.
Το πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον εντός του οποίου πρόκειται να διεξαχθεί το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου είναι εξαιρετικά φορτισμένο. Η σοβαρότητα της επιλογής είναι πλέον πασιφανές ότι σχετίζεται με το μέλλον της Χώρας, δεδομένου ότι αφ’ ενός μεν οι Έλληνες , αφ’ έτερου δε, οι Θεσμοί, αλλά και οι Κυβερνήσεις και οι Πολίτες των άλλων Ευρωπαϊκών Κρατών, δίνουν διαφορετικές ερμηνείες στο ερώτημα, που έχει τεθεί. Είναι βέβαιο ότι και το αποτέλεσμα θα έχει ανάλογη τύχη.
Η πορεία της Ελλάδας μέσα στην Ευρώπη είναι μια θεμελιώδης επιλογή, που η Χώρα έχει διαχρονικά υποστηρίξει με θεσμικό τρόπο. Ο κίνδυνος να σχετικοποιηθεί ή να ανατραπεί η θεμελιώδης αυτή επιλογή υπό όρους και συνθήκες που προκαλούν τους ανωτέρω προβληματισμούς είναι μεγάλος και θα οδηγήσει μεταξύ άλλων και σε νομικά παράδοξα. Το χειρότερο ,όμως, είναι ότι μπορεί να οδηγήσει και σε διχαστικές συμπεριφορές .
Πρέπει,  συνεπώς, η θεσμική επιλογή να διαφυλαχθεί με κάθε τρόπο, είτε από τις Λειτουργίες του Κράτους ,είτε από τη Λαϊκή Ετυμηγορία. Κατά το λόγο ευθύνης και χρέους του καθενός μας απέναντι στο σήμερα και το αύριο της Ελλάδας».


2 σχόλια:

  1. Οι πολιτικές πεποιθήσεις του κου Λυμπερόπουλου είναι γνωστές. Το γεγονός, ωστόσο, αυτό δεν του δίνει το δικαίωμα να προκρίνει -πιστεύω ότι αυτό γίνεται αντιληπτό στον καθένα- την άποψη που εμμέσως αλλά σαφώς θεωρεί ορθότερη. Πιστεύω ότι αυτή η ιστοσελίδα είναι η μοναδική που παραμένει "καθαρή" σε αυτή τη λαίλαπα προπαγάνδας υπέρ της μίας ή της άλλης άποψης που παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες στα ΜΜΕ. Ελπίζω να παραμείνει έτσι, αρνούμενος ο διαχειριστής της να δημοσιεύει επιστολές παρόμοιες. Τούτο μπορεί να το κάνει μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος. Η τοποθέτηση του κάθε ανθρώπου είναι δικαίωμά του, αλλά ως Δικαστές (με Δ κεφαλαίο) πρέπει αυτές τις ημέρες να δείξουμε υψηλό φρόνημα και να μην συμμετέχουμε σε αυτό το "παιχνίδι" εντυπώσεων και προπαγάνδας (άμεσης ή έμμεσης). Ευχαριστώ για το βήμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απ' ότι φαίνεται τα άλλα μέλη του διοικητικού συμβουλίου είναι εξυπνότερα και δεν τα παγιδεύσατε, ώστε ν' αποφανθούν πριν το Συμβούλιο της Επικρατείας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ