Τετάρτη 5 Απριλίου 2017

Ο ασάλευτος χρόνος της ελληνικής δικαιοσύνης (δεύτερη έκδοση)




 upd 5-4-2017


Κυκλοφόρησε η δεύτερη έκδοση του βιβλίου, με  49 νέα κείμενα (συνολικά 116 κείμενα) που καλύπτουν την περίοδο  1876-2016









21-3-2016








 Το βιβλίο αποτελεί μία συλλογή κειμένων που αφορούν την ελληνική δικαιοσύνη. Το επιμελήθηκε ο κ. Παναγιώτης Τσούκας, Σύμβουλος του Συμβουλίου της Επικρατείας. Θεωρώ ότι δεν πρέπει να λείπει από καμία βιβλιοθήκη δικαστή, εισαγγελέα, δικηγόρου ή υπουργού δικαιοσύνης. Αν από τα κείμενα  αφαιρεθεί ο συγγραφέας και η χρονολογία (κάποια έχουν συνταχθεί το 1880), τότε ο αναγνώστης θα νομίσει ότι τα συνέταξε κάποιος λάτρης της καθαρεύουσας και του πολυτονικού συστήματος, για να περιγράψει τη σημερινή κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της δικαιοσύνης.
Εν τέλει πράγματι ο  χρόνος της ελληνικής δικαιοσύνης είναι  ασάλευτος.


Ακολουθεί απόσπασμα του προλόγου του κ. Παναγιώτης Τσούκας
 



Ο ανά χείρας τόµος περιέχει κείµενα που αφορούν τη δικαιοσύνη, το δικαστικό δηλαδή σύστηµα ως συνεκτικά αρθρωµένο σύνολο νοµοθετηµένων θεσµών, µε τους οποίους ασκείται η µια εκ των τριών λειτουργιών του κράτους: η δικαστική. Περιέχει, επίσης, κείµενα που αφορούν τους λειτουργούς της δικαιοσύνης: τους δικαστές, τους εισαγγελείς και τους δικηγόρους, µε τις πρακτικές, τις συµπεριφορές και νοοτροπίες των οποίων το δίκαιο απονέµεται και το δικαστικό σύστηµα λειτουργεί.

Τα κείµενα του τόµου είναι εξαιρετικά. Αποτελούν εξαιρέσεις από τον κανόνα καθώς αποκλίνουν από τον συνήθη τρόπο, µε τον οποίο η δικαιοσύνη και οι λειτουργοί της γίνονται αντικείµενο δηµοσίας συζητήσεως και κριτικής. Σε αυτά αρθρώνεται, σε λόγο ποιοτικό, ένας τρόπος σκέψης που στην Ελλάδα ήταν και είναι σπάνιος. Τρόπος σκέψης που δεν προσπερνά την πραγµατικότητα, δεν αποστρέφεται τις πικρές αλήθειες της, δεν εθελοτυφλεί µπρος στα προβλήµατά της. Τρόπος σκέψης που εγκύπτει στα πράγµατα µε οξυδέρκεια και γνώση, γιατί δεν είναι φτωχός. Που δεν επιζητεί παρά µόνο αυτό, το οποίο δεδηλωµένα επιδιώκει, γιατί δεν είναι υποκριτικός. Που δεν αποβλέπει στον περισπασµό των αποδεκτών του, γιατί είναι ειλικρινής. Που αναζητεί αίτια και λύσεις, όπου και όπως καλύτερα µπορεί, γιατί δεν είναι µονόπλευρος. Που δεν υπηρετεί σκοπούς κρυπτο-ιδιωτικούς ή συγκαλυµένα συντεχνιακούς, γιατί δεν είναι προσχηµατικός. Τέλος, ένας τρόπος σκέψης που δεν είναι εµπαθής, επειδή είναι νηφάλιος· δεν είναι επιπόλαιος, επειδή είναι ώριµος· και δεν είναι φιλοκατήγορος επειδή είναι στοχαστικός.

Παναγιώτης Τσούκας Σύμβουλος του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ