Τρίτη 4 Απριλίου 2017

Guzelyurtlu και Others v. Κύπρου και Τουρκίας (παραβίαση στο δικαίωμα στη ζωή / έρευνα)

Αίτηση αριθ 36925/07



Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε με
πέντε ψήφους υπέρ ότι   υπήρξε παραβίαση του άρθρου 2 της Ε.Σ.Δ.Α. (δικαίωμα στη ζωή και στην  έρευνα)  από την Κύπρο  και ομόφωνα, ότι υπήρξε παραβίαση του άρθρου 2 της Ε.Σ.Δ.Α. από  την Τουρκία.

Η υπόθεση αφορούσε τη δολοφονία των  Elmas, Zerrin και Eylül Güzelyurtlu, οι οποίοι πυροβολήθηκαν και πέθαναν στην περιοχή που ελέγχει η Κυπριακή Κυβέρνηση στις 15 Ιανουαρίου 2005. Οι δολοφόνοι κατέφυγαν πίσω στην  «Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου» («ΤΔΒΚ»). Παράλληλες έρευνες διεξήχθησαν  από τις αρχές της Κυπριακής και της Τουρκικής Κυβέρνησης  συμπεριλαμβανομένης  της «ΤΔΒΚ».

Οι αρχές της «ΤΔΒΚ»  επέμειναν ότι η δικογραφία που περιείχε  τα στοιχεία εναντίον των υπόπτων έπρεπε να  παραδοθεί ώστε μπορέσει να ασκηθεί δίωξη. Οι Κυπριακές αρχές  αρνήθηκαν.  Οι Κυπριακές αρχές ζήτησαν την έκδοση των υπόπτων που βρίσκονταν εντός της δικαιοδοσίας της Τουρκίας (είτε στην  «ΤΔΒΚ» είτε στην  Τουρκία), με σκοπό τη δίκη τους. Οι αιτήσεις έκδοσης επιστράφηκαν, χωρίς απάντηση. Οι έρευνες των δύο εναγομένων Κρατών έφτασαν σε  αδιέξοδο  το 2008.

Οι προσφεύγοντες,  συγγενείς των θυμάτων, παραπονέθηκαν ότι τόσο οι κυπριακές όσο και οι τουρκικές αρχές (και εκείνες της «ΤΔΒΚ») δεν κατάφεραν να συνεργαστούν και να διεξάγουν αποτελεσματική έρευνα. Το Δικαστήριο έκρινε ότι, όταν  εμπλέκονται  περισσότερα από ένα κράτη, είναι υποχρεωμένα να συνεργάζονται αποτελεσματικά και να λαμβάνουν όλα τα εύλογα μέτρα που είναι αναγκαία για να διευκολυνθεί και να υλοποιηθεί μια αποτελεσματική έρευνα. Ωστόσο, ήταν σαφές  ότι και οι δύο κυβερνήσεις δεν είχαν προετοιμαστεί για να κάνουν ένα συμβιβασμό τις θέσεις τους, παρά τις διάφορες επιλογές που έχουν προταθεί, συμπεριλαμβανομένου του Ο.Η.Ε..


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ