Κυριακή, 14 Μαρτίου 2021

ΕΔΔΑ: Άρνηση του εθνικού δικαστηρίου να επιτρέψει στον κατηγορούμενο να εξετάσει μάρτυρες κατηγορίας και υπεράσπισης!

 


Άρνηση του εθνικού δικαστηρίου να επιτρέψει στον κατηγορούμενο να εξετάσει μάρτυρες κατηγορίας και υπεράσπισης! Παραβίαση δίκαιης δίκης

ΑΠΟΦΑΣΗ

Keskin κατά Ολλανδίας της 19.01.2021  (αριθ. προσφ. 2205/16)

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Δικαίωμα κατηγορουμένου για εξέταση μαρτύρων κατηγορίας και υπεράσπισης. Δίκαιη δίκη, ισότητα των όπλων.  Αντισταθμιστικοί παράγοντες και κριτήρια αυτών.

Κατά την πάγια νομολογία του Στρασβούργου  πρέπει να προσκομιστούν παρουσία του του κατηγορουμένου σε δημόσια ακρόαση όλα τα αποδεικτικά στοιχεία εναντίον με σκοπό την δυνατότητα αντίκρουσης, στα οποία περιλαμβάνονται και οι μάρτυρες κατηγορίας. Η εξαίρεση από την αρχή αυτή είναι δυνατή αλλά δεν πρέπει να παραβιάζει τα δικαιώματα υπεράσπισης, τα οποία, κατά κανόνα, απαιτούν να δοθεί στον κατηγορούμενο επαρκής και κατάλληλη ευκαιρία να αμφισβητήσει τα αποδεικτικά μέσα και όσον αφορά τον μάρτυρα κατηγορίας να τον εξετάσει  , είτε όταν ο μάρτυρας καταθέτει ή  σε μεταγενέστερο στάδιο της διαδικασίας.

Στην παρούσα υπόθεση ο προσφεύγων καταδικάστηκε από τα εγχώρια δικαστήρια και στην επ’ ακροατηρίω διαδικασία, δεν του επιτράπηκε να εξετάσει μάρτυρες κατηγορίας επειδή στο προανακριτικό στάδιο, έκανε χρήση του δικονομικού του δικαιώματος να παραμείνει σιωπηλός.

Το ΕΔΔΑ διαπίστωσε ότι η καταδικαστική απόφαση εναντίον του προσφεύγοντος στηρίχθηκε στις καταθέσεις μαρτύρων κατηγορίας, χωρίς να ελεγχθεί η αξιοπιστία τους. Επίσης δεν επιτράπηκε στον προσφεύγοντα να εξετάσει τους μάρτυρες αυτούς καθώς και να προτείνει μάρτυρες υπεράσπισης.

Σε όλα αυτά τα μειονεκτήματα της υπεράσπισης δεν δόθηκαν αντισταθμιστικοί παράγοντες για να αντισταθμιστεί επαρκώς η μη εξέταση των μαρτύρων. Το Στρασβούργο παρέθεσε κριτήρια για την εκτίμηση των αντισταθμιστικών παραγόντων.

Το  ΕΔΔΑ διαπίστωσε  παραβίαση της  δίκαιης δίκης (άρθρ. 6§ 1 και 3δ).

 


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ https://www.echrcaselaw.com ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"