Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021

ΕΔΔΑ: Καταδίκη εφημερίδας για επικριτικό άρθρο σε δήμαρχο. Παραβίαση ελευθερίας της έκφρασης - καταδίκη Ελλάδας σε 27.000 ευρώ!


 

Καταδίκη εφημερίδας σε αποζημίωση 15.000 ευρώ για επικριτικό άρθρο σε δήμαρχο. Παραβίαση ελευθερίας της έκφρασης και καταδίκη της Ελλάδας σε 27.000 ευρώ!

 

ΑΠΟΦΑΣΗ

Δημητρίου κατά Ελλάδας της 11.03.2021  (αριθ. προσφ. 62639/12)

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Επιδίκαση αποζημίωσης από ελληνικά δικαστήρια 15.000 ευρώ σε εκδότη εφημερίδας για επικριτικό άρθρο κατά πρώην δημάρχου.  Παραβίαση ελευθερίας της έκφρασης και επιδίκαση από ΕΔΔΑ 27.000 ευρώ!

Ο προσφεύγων εκδότης τοπικής εφημερίδας στο Ηράκλειο Κρήτης και μέτοχος τοπικού καναλιού, υποχρεώθηκε με δικαστική απόφαση να καταβάλει αποζημίωση 15.000 ευρώ σε πρώην δήμαρχο για άρθρο που δημοσίευσε με τίτλο  «απάντηση σε αυτόν που σέρνει άλλους στη λάσπη». Το άρθρο ήταν απάντηση σε σχόλια που δημόσια είχε κάνει ο δήμαρχος στο τηλεοπτικό κανάλι ALPHA σχετικά με χρηματοδότηση  των επιχειρήσεων του προσφεύγοντα – εκδότη από  αναφερόμενα ως παράνομα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Άσκησε προσφυγή στο ΕΔΔΑ για παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης.

Το ΕΔΔΑ έκρινε ότι τα εγχώρια δικαστήρια καταδικάζοντας τον προσφεύγοντα σε αποζημίωση για το άρθρο που δημοσίευσε έλαβαν μεν υπόψη τη φύση και τη σοβαρότητα της βλάβης που προκλήθηκε στον ενάγοντα, τη δημοσιότητα που δόθηκε, καθώς και την επαγγελματική, κοινωνική και οικονομική κατάσταση των διαδίκων. Ωστόσο, τα εθνικά δικαστήρια έλαβαν γενικά υπόψη αυτά τα στοιχεία και δεν πραγματοποίησαν συγκεκριμένη ανάλυση της οικονομικής κατάστασης του εναγομένων.

Το Δικαστήριο του Στρασβούργου εκτίμησε ότι τα ελληνικά δικαστήρια δεν είχαν επαρκώς αιτιολογήσει το ύψος του επιδικασθέντος ποσού, ότι το επιδικασθέν ποσό δεν ήταν ανάλογο με τον νόμιμο στόχο που επιδιώχθηκε και ότι η καταδίκη αυτή δεν ήταν απαραίτητη σε μια δημοκρατική κοινωνία.

Το ΕΔΔΑ διαπίστωσε κατά πλειοψηφία παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης (άρθρο 10) του προσφεύγοντος και επιδίκασε ποσό 25.000 ευρώ για αποζημίωση και 2.000 ευρώ για ηθική βλάβη.

 


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ https://www.echrcaselaw.com ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ