Κυριακή 14 Μαρτίου 2021

ΕΔΔΑ: Απαγόρευση πρόσβασης σε βασικά έγγραφα της δικογραφίας που είχαν χαρακτηριστεί ως απόρρητα με αποτέλεσμα την απέλαση αλλοδαπού.

 


Απαγόρευση πρόσβασης σε βασικά έγγραφα της δικογραφίας που είχαν χαρακτηριστεί ως απόρρητα με αποτέλεσμα την απέλαση αλλοδαπού. Μη εξασφάλιση διαδικαστικών εγγυήσεων

ΑΠΟΦΑΣΗ

Hassine κατά Ρουμανίας της 09.03.2021 (αριθ. προσφ. 36328/13)

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Απέλαση αλλοδαπού. Πρόσβαση σε κρίσιμα έγγραφα. Διαδικαστικές εγγυήσεις.

Απέλαση του προσφεύγοντα, υπηκόου Τυνησίας, από την Ρουμανία όπου διέμενε με την σύζυγο και το παιδί τους στην χώρα καταγωγής του. Κατηγορήθηκε για ενέργειες που έθεταν σε κίνδυνο την δημόσια τάξη και ασφάλεια, χαρακτηρίστηκε ως «ανεπιθύμητος» και απελάθηκε με απαγόρευση εισόδου στην Ρουμανία για 5 χρόνια. Ο δικηγόρος του δεν μπόρεσε να λάβει αντίγραφα σημαντικών εγγράφων της δικογραφίας γιατί είχαν χαρακτηριστεί απόρρητα.

Το ΕΔΔΑ θεώρησε την απαγόρευση λήψης αντιγράφων ως ουσιαστικό περιορισμό του δικαιώματος του και έπρεπε να εκτιμήσει την αναγκαιότητα του μέτρου αυτού.

Διαπίστωσε ότι προσφεύγων χαρακτηρίστηκε ως επικίνδυνος για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια λόγω συμμετοχής του σε τρομοκρατικές οργανώσεις, βάσει εγγράφων που κανένα εγχώριο δικαστήριο δεν εξέτασε την αξιοπιστία και εγκυρότητά τους. Το ΕΔΔΑ έκρινε ότι  είχαν επιβληθεί ουσιαστικοί περιορισμοί στα διαδικαστικά δικαιώματα του προσφεύγοντος χωρίς να έχει  λάβει καμία πληροφόρηση σχετικά με τη συγκεκριμένη συμπεριφορά αλλά και χωρίς τα εγχώρια δικαστήρια να διενεργήσουν επαρκή έλεγχο.

Το Δικαστήριο του Στρασβούργου διαπίστωσε παραβίαση του άρθρου 1 του 7ου Πρωτοκόλλου και επιδίκασε ποσό 5.000 ευρώ για ηθική βλάβη και 2.300 ευρώ για δικαστικά έξοδα.

 


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ https://www.echrcaselaw.com ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ