Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

Δημόσια διαβούλευση επί σχεδίου νόμου «Οργάνωση της νομικής μορφής των θρησκευτικών κοινοτήτων και των ενώσεων τους στην Ελλάδα»

http://www.opengov.gr/ypepth/?p=1875


Εισάγουμε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για την Οργάνωση της νομικής μορφής των θρησκευτικών κοινοτήτων στην Ελλάδα, με σκοπό να ρυθμιστεί με τον καλύτερο τρόπο και με ταυτόχρονη προστασία και σεβασμό του θεμελιώδους ατομικού δικαιώματος της θρησκευτικής ελευθερίας, το ευαίσθητο θέμα της οργάνωσης και της απόκτησης νομικής μορφής θρησκευτικών κοινοτήτων/ομάδων. Η ρύθμιση της οργάνωσης μιας θρησκευτικής κοινότητας με συγκεκριμένο νομικό τύπο, επιλύει σωρευμένα προβλήματα δεκαετιών.

Το σχέδιο νόμου δεν αφορά, δεν επηρεάζει και δεν μεταβάλλει τα ισχύοντα νομικά καθεστώτα, δηλαδή, α) την επικρατούσα θρησκεία της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού (άρθρο 3 του Συντάγματος), β) τις ισραηλιτικές κοινότητες και γ) τις Μουφτείες της Θράκης.
Σας καλώ να συμμετάσχετε στη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης του παρόντος σχεδίου νόμου, υποβάλλοντας παρατηρήσεις, σχόλια και προτάσεις, μέχρι την 4η Απριλίου 2014.
Σας ευχαριστώ,
Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος
Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων



2 σχόλια:

  1. Μάλιστα.... Διαβάζοντας το ανωτέρω, εχω να κάνω τα εξής σχόλια/προβληματισμούς:

    1. Κάθε φορά που διαβάζω τη φράση "δημόσια διαβούλευση" ανατριχιάζω με την ειρωνεία του πράγματος. (δεδομένου ότι εφαρμόζουν ότι θέλουν, μην λαμβάνοντας υπ' όψην ποτέ, τις γνώμες όσων .... διαβουλεύονται....

    2. Ότι πέραν της χριστιανικής θρησκείας, "ισχύοντα νομικά καθεστώτα" είναι και αυτά των ισραϊλίτικων κοινοτήτων (που ορίζουν τι, άραγε?) και των Μουφτίδων της Θράκης (μεγάαααααλο θέμα αυτό).

    3. Ότι ακόμη έχουμε ένα Υπουργείο που ονομάζεται "Παιδείας ΚΑΙ Θρησκευμάτων".......

    2.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στο άρθρο 14 γράφεται ότι θα τηρείται ηλεκτρονικό μητρώο θρησκευτικών και εκκλησιαστικών νομικών προσώπων. Απορούμε όμως πώς, ενώ από τις ταυτότητες αφαιρέθηκε το θρήσκευμα από ευαισθησία για το απόρρητο των προσωπικών δεδομένων, πώς εδώ με το νόμο αυτό «φακελώνουμε» όλους τους θρησκεύοντες.
    Εάν κάποιο Σωματείο μη κερδοσκοπικό, με θρησκευτικό χαρακτήρα, γίνει μέλος μίας τέτοιας θρησκευτικής κοινότητας που αναφέρεται ο Νόμος, θα πρέπει αναγκαστικά αυτό το Σωματείο που έχει υπό την κυριότητα του ευκτήριους οίκους να μεταβιβάσει την περιουσία του αναγκαστικά στην κοινότητα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ