Δευτέρα 22 Αυγούστου 2016

ΓΙΑΤΙ ΤΟ "ΕΝΩΤΙΚΟ" ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΑΔΡΑΝΕΙ;






Κομοτηνή 22-8-2016

    Από πλήθος δημοσιευμάτων του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου, "προαναγγέλλονται" περικοπές στα λεγόμενα ειδικά μισθολόγια. Στα οποία φυσικά συμπεριλαμβάνεται και το δικό μας "ειδικό μισθολόγιο", για το οποίο πολλοί υποστηρίζουν ότι το μισθολόγιό μας, δεν είναι "ειδικό" αλλά "συνταγματικό" (άρθρο 88 παρ. 2 Σ).

   Δεν θα διαφωνήσω με την άποψη αυτή, αλλά η πραγματικότητα "λέει άλλα". Ότι δηλαδή το μισθολόγιό μας, μόνο ως συνταγματικό δεν μεταχειρίζεται από την εκτελεστική και την νομοθετική εξουσία. Θα θυμίσω μόνο ότι το 2010, στις περικοπές που ανακοινώθηκαν στα επιδόματα, ενώ οι περικοπές στου Δημοσίους Υπαλλήλους ανερχόταν σε ποσοστό 10% για τους Δικαστικούς Λειτουργούς οι αντίστοιχες περικοπές ανερχόταν στο ποσοστό του 12%. Στις περικοπές του Απριλίου του έτους 2010 (πρώτο μνημόνιο), ενώ οι περικοπές των επιδομάτων άλλων λειτουργών του δημοσίου ανερχόταν σε ποσοστό 12%, στους Δικαστικούς Λειτουργούς η μείωση ανερχόταν σε ποσοστό 20%.
   Με το νόμο 4093/2012, και ενώ η "μνημονιακή υποχρέωση" της Χώρας αφορούσε περικοπές στα ειδικά μισθολόγια σε ποσοστό 12% "μεσοσταθμικά", για τους Δικαστικούς Λειτουργούς η μείωση άγγιξε (ή ξεπέρασε) το ποσοστό του 25%.
   Ήδη προαναγγέλλονται νέες περικοπές, και "εξορθολογισμός" των ειδικών μισθολογίων σε δύο μάλιστα φάσεις (η πρώτη φάση τον Σεπτέμβριο, βλέπε "το βήμα" ). Η δεύτερη πότε;
    Και σε όλα αυτά, το "νέο ενωτικό Προεδρείο" δεν κάνει απολύτως  τ ί π ο τ ε . Πλήρης απραξία για να μην πω  α δ ι α φ ο ρ ί α.
   Θα πρέπει να ξέρει το νέο "ενωτικό Προεδρείο", ότι εξελέγη για να επαγρυπνεί για τα πάγια αιτήματα των Δικαστικών Λειτουργών και όχι για να αδρανεί, ή να επαναπαύεται στο ότι το μισθολόγιό μας δεν είναι "ειδικό", αλλά "συνταγματικό". Αλλά οι περικοπές των αποδοχών των δικαστικών λειτουργών είναι πάντα οι υψηλότερες.
   Αν λοιπόν το "ενωτικό Προεδρείο" δεν μπορεί να ανταποκριθεί, το πράγμα είναι απλό. Να δηλώσει ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί και να παραδώσει την σκυτάλη.
Τελεία και παύλα.        
Δημήτριος Ζιγκόλης
Αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Ροδόπης
Αναπληρωματικό Μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

========================
Ο αρθρογράφος ζήτησε να επιτραπεί

 ο ΕΠΩΝΥΜΟΣ σχολιασμός

1 σχόλιο:

  1. Δημήτριος Ζιγκόλης22 Αυγούστου 2016 στις 5:22 μ.μ.

    Το σχετικό άρθρο του "βήματος" εδώ: http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=823118

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ