Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016

ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΩΝ : ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ – ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΙΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2016


ΕΝΩΣΗ
ΔΙΚΑΣΤΩΝ   &   ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ
ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
ΚΤΙΡΙΟ 6 –ΓΡΑΦΕΙΟ 210
ΤΗΛ: 210 88 27 380-  FAX 210 88 41 529
Τ.Κ. 101. 71
e- mail: endikeis@otenet.gr
Αθήνα, 7/09/2016
Αρ. Πρωτ.: 308

        Κατατέθηκε στην Ένωση και δημοσιεύθηκε χθες σε ηλεκτρονική σελίδα αίτημα δύο συναδέλφων- μελών του ΔΣ της Ένωσης (Στενιώτη και Βουλγαρίδη), αυτοπροσδιοριζομένων και με τις πρώην ιδιότητές τους με τις οποίες είναι προφανώς στενά δεμένοι, για «άμεση και νομότυπη σύγκληση ΔΣ».
Θεωρούν ενδεχομένως οι συνάδελφοι της μειοψηφίας ότι οι δικαστικές διακοπές λειτουργούν σαν μηχανισμός δημιουργίας τεχνητής αμνησίας, ώστε να μας κάνουν να ξεχάσουμε ότι στις 28-6-2016 χρειάστηκε να συγκαλέσουμε 3 φορές ΔΣ για να επιτευχθεί απαρτία και να λάβουμε αποφάσεις για σημαντικά ζητήματα που είχαμε μπροστά μας, ακριβώς λόγω της μεθοδευμένης προσπάθειάς τους να εμποδίσουν τη λειτουργία του οργάνου με την μη προσέλευσή τους στις διαδοχικές προσκλήσεις που τους κάναμε. Τους θυμίζουμε λοιπόν ότι το κύριο θέμα συζήτησης που είχαμε ήταν η αναστολή μισθολογικών ωριμάνσεων και μισθολογικών προαγωγών, η διατύπωση των θέσεών μας επί του σχεδιαζόμενου εξορθολογισμού των ειδικών μισθολογίων, ο αυτόματος μηχανισμός δημοσιονομικής προσαρμογής προϋπολογισμού γενικής κυβέρνησης, η εφαρμογή δικαστικών αποφάσεων σχετικά με την φορολόγηση αποδοχών κατά το Ζ’ Ψήφισμα (αφορολόγητο 25%) και η καταβολή του υπολοίπου 50% αναδρομικών.
Το διάστημα των 2 μηνών του καλοκαιριού, όταν η κ. Στενιώτη και ο κ. Βουλγαρίδης έκαναν τις θερινές τους διακοπές, το Προεδρείο της Ένωσης πραγματοποιούσε σειρά συναντήσεων με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων της Βουλής. Είχε συναντήσεις με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, κατά την οποία η κ. Στενιώτη όπως και άλλα μέλη της μειοψηφίας δεν προσήλθαν. Έγιναν επίσης συναντήσεις με την κ. Πρόεδρο και την κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, στις οποίες επίσης οι παραπάνω συνάδελφοι δεν προσήλθαν. Η Ένωση εκπροσωπούμενη από μέλη του Προεδρείου παραστάθηκε στη Βουλή και διατύπωσε τις θέσεις της κατά την ψήφιση του νόμου που αφορούσε τις αρχαιρεσίες στα Δικαστήρια και στις Εισαγγελίες της Χώρας και τον χρόνο πρακτικής άσκησης των νέων Ειρηνοδικών. Το Προεδρείο επίσης από κοινού με τα Προεδρεία των άλλων Δικαστικών Ενώσεων συζήτησε και ανέθεσε την μελέτη του ασφαλιστικού/συνταξιοδοτικού νόμου, κατά το μέρος που μας αφορά, σε ειδικό επιστήμονα, αναμένοντας πλέον την έκθεσή του. Συναντήθηκε επίσης με εκπροσώπους των επιτυχόντων Ειρηνοδικών που δεν έχουν ακόμα διοριστεί. Παρακολουθούσε από κοντά όλες τις εξελίξεις και αντέδρασε άμεσα όταν χρειαζόταν, προασπίζοντας το κύρος της Δικαιοσύνης και την αξιοπρέπεια των συναδέλφων (ανακοινώσεις για δηλώσεις του Αν. Υπουργού Υγείας, για τις αντικαταστάσεις συναδέλφων στις επιτροπές της ΕΠΟ, για παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ κ.α.), σε αντίθεση με την μέχρι σήμερα πρακτική της αδιαφορίας από την ομάδα της κ. Στενιώτη και του κ. Βουλγαρίδη.
Εγκαλούνε το Προεδρείο ότι τάχα θεωρεί το μισθολόγιό μας «ειδικό» και όχι «συνταγματικό». Τι υποκρισία αλήθεια! Οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι είχαν την ευκαιρία ως Προεδρείο επί 4 χρόνια να επιχειρήσουν να αλλάξουν το χαρακτηρισμό του μισθολογίου μας ως «ειδικού» και δεν το έπραξαν. Ας μην κατηγορούν συνεπώς το νέο Προεδρείο, πολύ περισσότερο όταν διαστρεβλώνουν την ουσία των λεγομένων μας. Αναφορικά δε με τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντα του Γραφείου Τύπου της Ένωσης που προβλέπεται στο άρθρο 20 παρ. 2 του Καταστατικού, αναβαθμίσαμε πράγματι τον σπουδαίο ρόλο του, ώστε να μην είναι ένα διακοσμητικό όργανο όπως ήταν μέχρι σήμερα, αλλά να μπορεί να λαμβάνει θέση σε θέματα που προκύπτουν στην καθημερινότητα και χρήζουν άμεσης απάντησης.
Το κρεσέντο ανευθυνότητας συνεχίζεται στην ανακοίνωσή τους. Οικειοποιούνται ως «επιτυχία» τους την έκδοση των αποφάσεων του Ειδικού Δικαστηρίου του άρθρου 88 παρ. 2 Σ. για την αντισυνταγματικότητα των ρυθμίσεων που περιέκοψαν τις αποδοχές μας. Ποια ήταν αλήθεια η δική τους συνδρομή; Η σύνταξη μήπως των δικογράφων που έγιναν με αποκλειστική ευθύνη των συναδέλφων των άλλων Ενώσεων; Η επιτυχία των Δικαστικών Ενώσεων κρίνεται κατά το στάδιο των διαπραγματεύσεων με την Κυβέρνηση είτε πριν ασκηθούν αγωγές, είτε μετά την έκδοση των αποφάσεων στο στάδιο της εφαρμογής τους. Κατά το πρώτο λοιπόν στάδιο αυτό που πέτυχαν οι συνάδελφοι Στενιώτη και Βουλγαρίδης και η ομάδα τους ήταν διαδοχικές περικοπές στο μισθολόγιό μας που έφτασαν στο 60%. Για το λόγο αυτό άλλωστε το Δικαστικό Σώμα πραγματοποίησε τετράμηνες διακοπές συνεδριάσεων για πρώτη φορά στην ιστορία του. Κατά το στάδιο μετά την έκδοση της απόφασης θυμίζουμε ότι η απόφαση 89/2013 του Ειδικού Δικαστηρίου του άρθρου 88 παρ. 2 Σ που έκρινε για την φορολογική μας εξομοίωση με τους βουλευτές έμεινε ανεκτέλεστη για 3 χρόνια, χωρίς ποτέ να τολμήσουμε να θέσουμε ζήτημα εκτέλεσής της στην Κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι ζητούσαμε επανειλημμένα στο ΔΣ από το τότε Προεδρείο να διαπραγματευτεί για το θέμα αυτό.
Μάθαμε τέλος από την κ. Στενιώτη και τον κ. Βουλγαρίδη ότι «πέτυχαν» την αναστολή του παγώματος των μισθολογικών ωριμάνσεων και προαγωγών. Πώς όμως έχει η αλήθεια για το ζήτημα αυτό; Στην τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών στο σχέδιο νόμου «Επείγουσες διατάξεις για την εφαρμογή της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και άλλες διατάξεις» στις 19-5-2016, προβλέφθηκε ότι «αναστέλλεται από 1-1-2017 μέχρι 31-12-2018 κάθε μισθολογική ωρίμανση και μισθολογική προαγωγή των λειτουργών και υπαλλήλων που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια και αναφέρονται στις διατάξεις των περ. 13 έως 36 της υποπαρ. Γ1 της Παραγράφου Γ του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012». Με την Νομοτεχνική Διόρθωση στο παραπάνω σχέδιο νόμου προβλέφθηκε ότι «η ως άνω διάταξη δεν εφαρμόζεται σε περίπτωση που επιτευχθεί από τα εμπλεκόμενα υπουργεία ισοδύναμη δημοσιονομική εξοικονόμηση». Γνωρίζουν οι πιο πάνω συνάδελφοι ότι το μισθολογικό κόστος στο Υπουργείο Δικαιοσύνης αγγίζει το 93% του προϋπολογισμού του και ότι συνεπώς με το υπόλοιπο 7% είναι εξαιρετικά δυσχερές να βρεθούν τέτοια ισοδύναμα μέτρα;
Οι όψιμοι λοιπόν φρουροί των «κεκτημένων του Δικαστικού Σώματος» ας κοιτάξουν κατ’ αρχήν να τηρούν τις βασικές καταστατικές τους υποχρεώσεις και να προσέρχονται στα ΔΣ που θα πραγματοποιούνται, έχοντας έτσι την απαραίτητη ενημέρωση ώστε να μπορούν να κάνουν υπεύθυνη και σοβαρή κριτική που θα είναι από εμάς καλοδεχούμενη. Έχοντας ως κύριο στόχο μας την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας της Ένωσης, δεν ανήκει στις προθέσεις μας η δημιουργία «πολεμικού» κλίματος λίγους μάλιστα μήνες μετά τις αρχαιρεσίες, αλλά η επίτευξη συναινέσεων και συγκλίσεων μετά από διάλογο μέσα στα καταστατικά όργανα. Η επιλογή από τους 2 συναδέλφους της δεδομένης χρονικής στιγμής για ανούσια αντιπαράθεση και δημιουργία διχαστικού κλίματος είναι εντελώς άκαιρη, όταν πολύ καλά γνωρίζουν ότι το Προεδρείο βρίσκεται σε διαδικασία συζητήσεων με τα αρμόδια Υπουργεία για πολύ σημαντικά ζητήματα που αφορούν το Δικαστικό Σώμα. Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο διαχείρισης των οικονομικών και ασφαλιστικών μας θεμάτων έχοντας επιλέξει να πληροφορούμε τους συναδέλφους υπεύθυνα και προσεγγίζοντας την κατάσταση με νηφαλιότητα.
Οι συνάδελφοι γνωρίζουν ότι το Προεδρείο επαγρυπνεί για την διαφύλαξη και προστασία των θεσμικών και οικονομικών κατακτήσεων που κερδήθηκαν με συλλογικούς αγώνες και δράσεις Προεδρείων, που απέβλεπαν στο κοινό συμφέρον και όχι στην ατομική προβολή. 
Για την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων
Χριστόφορος Σεβαστίδης, Πρόεδρος
Παναγιώτης Λυμπερόπουλος, Α’ Αντιπρόεδρος
Νικόλαος Σαλάτας, Γενικός Γραμματέας
Χαράλαμπος Σεβαστίδης, Εκπρόσωπος Τύπου
Βαρβάρα Πάπαρη, Β’ Αντιπρόεδρος
Δημήτριος Φούκας, Αν. Γενικός Γραμματέας
Αγγελική Δεμέστιχα, Ταμίας
Ακριβή Ερμίδου, Αν. Ταμίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ