Τρίτη 20 Μαρτίου 2018

Ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος

για την ανάγκη τροποποίησης του άρθρου 340 ΚΠΔ και την ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

Με έκπληξη λάβαμε γνώση της αντίδρασης της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) στην ομόφωνη απόφαση του ΔΣΑ για την ανάγκη τροποποίησης του άρθρου 340 ΚΠΔ, με αφορμή την εφαρμογή του και τον τρόπο εφαρμογής του από συγκεκριμένες δικαστικές συνθέσεις.
Ιδιαίτερη εντύπωση μας προκαλεί η σπουδή της ΕΔΕ για άμεση αντίδραση στην απόφαση του ΔΣΑ, όπως και η επιλεκτική αναφορά δεδομένων μιας ποινικής υπόθεσης, η απεικόνιση της οποίας στην συγκεκριμένη ανακοίνωση δεν αντικατοπτρίζει την συνολική πραγματική της διάσταση.
Το δικηγορικό σώμα, σθεναρά και διαχρονικά, αγωνίζεται για την ταχεία και ορθή απονομή της Δικαιοσύνης. Η προάσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των διαδίκων, ιδίως της υπεράσπισης του κατηγορουμένου, πρέπει να αποτελεί την κορωνίδα του δικαιϊκού μας συστήματος. Μόνη η επιτάχυνση της διαδικασίας, χωρίς την τήρηση δικαιοκρατικών εγγυήσεων, δεν αρκεί για την ορθή απονομή της Δικαιοσύνης, που είναι το κυρίως ζητούμενο.
Η διάταξη του άρθρου 340 παρ. 1 ΚΠΔ, όπως τροποποιήθηκε με το ν. 4509/2017, όχι μόνο είναι προδήλως αντισυνταγματική, αλλά εφαρμόζεται και εσφαλμένα, αφού η εφαρμογή της δεν γίνεται κατ’ εξαίρεσιν σε δίκες μακράς διάρκειας, αλλά κινδυνεύει να εξελιχθεί σε κανόνα. Για το θέμα αυτό, ο ΔΣΑ, με χθεσινή του απόφαση, ζήτησε από τον Πρόεδρο και την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τον Προϊστάμενο του Εφετείου Αθηνών και την ΕΔΕ να πάρουν θέση για την συμβατότητα με το Σύνταγμα και την ΕΣΔΑ ή μη, της ως άνω διάταξης, χωρίς η ανακοίνωση της ΕΔΕ να παίρνει σαφή θέση επί του θέματος.
Οι δικηγόροι, ως συλλειτουργοί της Δικαιοσύνης, επιδιώκουν σχέσεις συνεργασίας με τους δικαστές. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως γι’ αυτό αποτελεί ο αμοιβαίος σεβασμός του θεσμικού και διακριτού ρόλου τους. Δίκες χωρίς υπερασπιστές δικηγόρους δεν νοούνται. Εάν το ποινικό σύστημα στην Ελλάδα έχει φτάσει στα ακραία όριά του, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της ΕΔΕ, είναι συνευθύνη της Πολιτείας και όλων των συλλειτουργών της Δικαιοσύνης, στο μέτρο που αναλογεί στον καθένα, να προασπίσουν την νομιμότητα και την εύρυθμη λειτουργία της.
Η Συντονιστική Επιτροπή Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος αποφάσισε :
1. Να προτείνει την τροποποίηση του άρθρου 340 παρ. 1 ΚΠΔ, θέμα που θα θέσει στην επικείμενη συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
2. Να προτείνει στους Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας την κήρυξη συμβολικής δίωρης στάσης εργασίας των δικηγόρων – μελών τους από τις ποινικές δίκες των Εφετείων Κακουργημάτων, Μικτών Ορκωτών Δικαστηρίων και Μικτών Ορκωτών Εφετείων την προσεχή Τετάρτη 21.3.2018 και ώρα 9.00΄- 11.00

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ