Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΩΝ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΩΝ

Κατ’ άρθρο ερμηνεία - Σχόλια - Εφαρμογές
Γιάννης Αθ. Ευαγγελάτος, Δικαστής Ανηλίκων
Η έκδοση «Το δίκαιο των ανηλίκων δραστών» επιχειρεί να αναπληρώσει την έλλειψη Κώδικα Δικαίου Ανηλίκων, καθώς γίνεται μια κατ' άρθρο ερμηνεία του συνόλου των
διάσπαρτων, στο δικαιικό μας σύστημα, διατάξεων που αφορούν στους ανήλικους παραβάτες. Συγκεκριμένα, αναλύονται οι σχετικές διατάξεις του ΠΚ και ΚΠΔ,  του Συντάγματος, των άρθρων 4 και 26 του Ν 1756/1988 και του άρθρου 12 του Σωφρονιστικού Κώδικα. Περαιτέρω, παρατίθενται τα σχετικά με τις Υπηρεσίες Επιμελητών Ανηλίκων και τις Εταιρείες Προστασίας Ανηλίκων, ενώ περιλαμβάνεται και διάγραμμα δίκης δικαστηρίου ανηλίκων.
Για πρώτη φορά στην ελληνική βιβλιογραφία αντιμετωπίζονται και σχολιάζονται ζητήματα εφαρμογής του Δικαίου Ανηλίκων στην καθημερινή δικαστηριακή πρακτική από έναν εφαρμοστή του δικαίου, δηλαδή από έναν δικαστή. Ειδικότερα, επιχειρείται ένας σχολιασμός και μια προσπάθεια ερμηνείας και αντιμετώπισης των ζητημάτων εφαρμογής των διατάξεων αυτών, οι οποίες κινούνται, αναμφίβολα, προς τη σωστή κατεύθυνση της προσαρμογής της νομοθεσίας μας στο πλαίσιο της διεθνούς πρακτικής και στις δεδομένες πλέον τάσεις σχετικά με την αναμορφωτική και εξωιδρυματική μεταχείριση των ανηλίκων παραβατών. Διάχυτος, όμως, είναι στο βιβλίο και ο προβληματισμός που συναντά ο εφαρμοστής του δικαίου, ο δικαστής ανηλίκων, που καλείται να εναρμονίσει το γράμμα του νόμου στο πνεύμα του δικαίου των ανηλίκων, σε μια ψυχρή αίθουσα ενός δικαστηρίου, που πάντοτε πρέπει όμως να έχει και εκπαιδευτικό χαρακτήρα.
Το έργο αυτό αποτελεί ένα εύχρηστο και πρακτικό εγχειρίδιο για τον δικαστή, τον εισαγγελέα, τον δικηγόρο, τον επιμελητή ανηλίκων, αλλά και για όσους ενδιαφέρονται για την ορθή ποινική αντιμετώπιση του ανηλίκου δράστη.
Τα έσοδα από την πώληση του βιβλίου θα διατεθούν στα Παιδικά Χωριά SOS και στην Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων Χανίων
Έκδοση 2014, Σελ. 168

32 σχόλια:

  1. Συγχαρητήρια! Πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα πέρα από το σκοπό του, ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικό βιβλίο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συγχαρητήρια κ. Ευαγγελάτε! Για τον σκοπό, για την προσφορά σας, για το νέο πολύ όμορφο βιβλίο, για όλα. Να είστε πάντα καλά να δημιουργείτε όμορφα πράγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κυριε Ευαγγελατο οφειλω να σας συγχαρω για την εξαιρετικη σας εργασια! Να ειστε παντα καλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συγχαρητήρια όχι μόνο στο συνάδελφο συγγραφέα του έργου αλλά και στη γυναίκα του. Όντας παντρεμένη με συνάδελφό μου δικαστή που έχει συγγράψει επτά νομικά έργα γνωρίζω πόσο σημαντική είναι και η προσφορά της. Καλά Χριστούγεννα συνάδελφοί μου κι ότι καλό να σας φέρει ο καινούργιος χρόνος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Διάβασα σχεδόν όλο το βιβλίο και αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι δεν είναι μια συνηθισμένη κατ' άρθρο ερμηνεία, αλλά έχει πολλά σχόλια από την καθημερινή πρακτική των δικαστηρίων, γραμμένα όχι με ξύλινη γλώσσα, αλλά με κάπως λογοτεχνική μορφή και επικριτική για τα τρωτά των δικαστηρίων, πράγμα σπάνιο για δικαστή. Ιδιαίτερο βιβλίο, για έναν ιδιαίτερο σκοπό. Πολλά συγχαρητήρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πραγματικά πρόκειται για ένα εξαιρετικό βιβλίο, χρήσιμο για τους δικαστές ανηλίκων, αλλά και για τους δικηγόρους, αν και νομίζω ότι τα σχόλια θα μπορούσε να τα διαβάσει οποιοσδήποτε έχει ευαισθησίες σε θέματα ανηλίκων. Συγχαρητήρια και για τη διάθεση των εσόδων, που αν κατάλαβα καλά θα πάνε όλα στα παιδικά χωριά sos. Δηλαδή ούτε η νομική βιβλιοθήκη θα έχει κέρδος. Πολύ σημαντική πρωτοβουλία στις μέρες μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σημαντική συγγραφική συμβολή στο δίκαιο των ανήλικων δραστών, χρήσιμη όχι μόνο για εμάς τους δικηγόρους αλλά και για τον απλό, πλην όμως, ενεργό και ευαισθητοποιημένο πολίτη! Σημαντική επίσης η προσφορά των εσόδων στα SOS, όπως και στο προηγούμενο βιβλίο του συγγραφέα, το οποίο, παρεμπιπτόντως, δυσκολεύτηκα πολύ να προμηθευτώ. αφού κατά τη γνώμη μου ήταν εσφαλμένη η επιλογή του εκδοτικού οίκου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Είναι ένα βιβλίο απαραίτητο για τον δικαστή ανηλίκων. Ορίστηκα πέρσι δικαστής ανηλίκων και όσο κι αν έψαξα, δεν βρήκα κανένα βιβλίο που να αντιμετωπίζει πρακτικά θέματα. Υπήρχαν πολλά θεωρητικά, αλλά κανένα σαν κι αυτό. Ευχαριστούμε πολύ, κ. συνάδελφε!ΥΓ Συγχαρητήρια για τη διάθεση των εσόδων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δυστυχώς, το βιβλίο, κατά τη γνώμη μου, δεν θα πουλήσει γιατί είναι ένα θέμα που δεν ενδιαφέρει πολλούς. Πόσα δικαστήρια ανηλίκων γίνονται με δικηγόρους; Πόσες υποθέσεις το χρόνο να έχει ένας δικηγόρος στο δικαστήριο ανηλίκων; Και είναι κρίμα γιατί εκτός από τον φιλανθρωπικό του σκοπό, είναι ένα βιβλίο που εξαιτίας της μοναδικότητάς του, θα έπρεπε να υπάρχει σε κάθε βιβλιοθήκη του δικηγόρου ή του δικαστή. Υπάρχει άλλο βιβλίο για το δίκαιο ανηλίκων γραμμένο από δικαστή; Προσωπικά το πήρα κυρίως από σεβασμό στον κ. Ευαγγελάτο και στον κόπο του και μετά διαπίστωσα πόσο σημαντικό βιβλίο είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, του Εισαγγελέα Εφετών κ. Ηλία Σεφερίδη, που εκδόθηκε παράλληλα με του κ. Ιωάννη Ευαγγελάτου, ομοίως από τη Νομική Βιβλιοθήκη. Αγαθή συγκυρία η "καθημένη" και "ισταμένη" όραση του ίδιου αντικειμένου.

      Αργύριος Εκκλησίαρχος

      Διαγραφή
    2. Είστε σίγουρος; Δεν υπάρχει κανένα βιβλίο του κ. Σεφερίδη στη Νομική Βιβλιοθήκη. Υπάρχει κάποιο λινκ για το βιβλίο που λέτε;

      Διαγραφή
    3. Απόλυτα σίγουρος, διότι το αγόρασα ο ίδιος μαζί με το βιβλίο του κ. Ευαγγελάτου από το υποκατάστημα της Νομικής Βιβλιοθήκης στη Θεσσαλονίκη. Ο ακριβής τίτλος είναι "Η Ποινική Μεταχείριση των Ανηλίκων Δραστών" και είναι έκδοσης 2015. Αν δεν διαμένετε στη Θεσσαλονίκη, ίσως είναι καλύτερα να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά με το υποκατάστημα Θεσσαλονίκης της Νομικής Βιβλιοθήκης για πληροφορίες.

      Αργύριος Εκκλησίαρχος

      Διαγραφή
    4. Πάντως δεν υπάρχει στη σελίδα της νομικής βιβλιοθήκης (http://www.nb.org/) ούτε στο google.....Θα ρωτήσω στο βιβλιοπωλείο.

      Διαγραφή
    5. "αγαθή συγκυρία η ισταμένη και καθημένη όραση του ίδιου αντικειμένου"; μπρρρρ! Μετά τα δίκαια των ανηλίκων διαβάστε και κανένα δοκίμιο του Ι.Μ. Παναγιωτόπουλου για να μην πάμε στα πολύ προχωρημένα. Θα βοηθήσει στη βελτίωση της έκφρασής μας.

      Διαγραφή
    6. Ανώνυμε των 3.07, αντί να γράφεις "έξυπνα" σχόλια, ενίσχυσε το φιλανθρωπικό σκοπό αγοράζοντας κανένα βιβλίο....Αυτό είναι το μόνο που έχει σημασία!

      Διαγραφή
    7. Άντε πάλι με το φιλανθρωπικό σκοπό. Γιατί όπως λέει ο λαός ο φιλανθρωπικός σκοπός αγιάζει τα μέσα.

      Διαγραφή
    8. Ανώνυμε 8.54 : Ο λαός λέει επίσης 'Από την πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλλα". Ο συνάδελφος κάνει ένα σχόλιο επώνυμα και εντός θέματος και εσύ το μόνο που κάνεις είναι να γράφεις ανώνυμα, εξυπνακίστικα σχόλια.

      Διαγραφή
  10. Προσωπικά δεν βρήκα άλλο βιβλίο με παρόμοιο περιεχόμενο. Μόνο θεωρητικά. Του κ. Σεφερίδη δεν το βρήκα πουθενά, οπότε δεν ξέρω αν είναι κατ' άρθρο ερμηνεία. Πάντως, δεν το πιστεύω ότι το βιβλίο δεν θα πάει καλά επειδή οι δικηγόροι δεν έχουν υποθέσεις στα δικαστήρια ανηλίκων. Με αυτή τη λογική θα έπρεπε να είχαμε στη βιβλιοθήκη μας μόνο δέκα βιβλία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πάρα πολύ ωραίο και χρήσιμο το βιβλίο. Συγχαρητήρια για την φιλανθρωπική κίνηση. Ελπίζω να βγει και αυτό σε δεύτερη έκδοση όπως και το πρώτο βιβλίο του συγγραφέα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Είναι αλήθεια ότι εξαντλήθηκε η πρώτη έκδοση; Συγχαρητήρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μήπως θα έπρεπε η Ένωση να διαθέσει το βιβλίο σε όλους τους δικαστές ανηλίκων στα Πρωτοδικεία της χώρας; Πόσο θα κόστιζε αυτό το κονδύλι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κοίτα να δεις: Η Ένωση παίρνει 8,5 ευρώ επί 12 μήνες επί 2.500 μέλη=250.000 ευρώ το χρόνο. Με δεδομένο ότι έχει εκδηλώσεις, συνέδρια, ημερίδες, έκδοση εφημερίδας και λοιπά έξοδα, δεν μπορεί να διαθέσει ένα ποσό για βιβλία. Στο κάτω-κάτω ας το αγοράσουν μόνοι τους οι δικαστές ανηλίκων.

      Διαγραφή
    2. Πάλι για όλα φταίει η Ένωση Δικαστών; Το βιβλίο κοστίζει 17 ευρώ. Γιατί είναι τόσο δύσκολο για τους δικαστές ανηλίκων να αγοράσουν ένα βιβλίο που θα τους είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ για τη δουλειά τους; Για ποιο λόγο κ. δικαστές παίρνετε επίδομα βιβλιοθήκης; Εξάλλου, τα χρήματα θα πάνε και για καλό σκοπό. Προσωπικά αγόρασα το βιβλίο αν και είχα μια υπόθεση σε δικαστήριο ανηλίκων τα τελευταία 3 χρόνια και δεν μπορεί να το αγοράσει ένας δικαστής ανηλίκων; Όλο για τα χρήματα κλαίγεστε κ δικαστές.

      Διαγραφή
    3. Η αλήθεια είναι ότι είμαστε λίγο γύφτοι με τα φράγκα...

      Διαγραφή
    4. Τι σε κάνει να πιστεύεις ότι η Ένωση γνωρίζει την ύπαρξη του βιβλίου; Είναι υποχρεωμένα τα μέλη του ΔΣ να ξέρουν κάθε νέο νομικό βιβλίο που κυκλοφορεί; Εξάλλου, όπως είπαν και οι προηγούμενοι, δεν είναι μεγάλο το κόστος για να το αγοράσει ο καθένας μόνος του, ειδικά όταν είναι και για φιλανθρωπικό σκοπό.

      Διαγραφή
  14. Δεν νομίζω ότι είναι θέμα χρημάτων. Πολλές φορές δεν έχουμε το χρόνο και το αφήνουμε από μέρα σε μέρα. Είναι άδικο να γράφονται αυτά τα πράγματα. Το βιβλίο πάντως αξίζει και το αγόρασα χωρίς να είμαι ανηλίκων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ, αν και δεν είναι ανάγκη να πηγαίνουμε στα βιβλιοπωλεία, αλλά μπορούμε με ένα απλό κλικ μέσω ίντερνετ να παραγγείλουμε ό, τι θέλουμε.

      Διαγραφή
  15. Έπεσε σήμερα στα χέρια μου το τελευταίο τεύχος των δικαστικών νέων. Δώδεκα σελίδες και οι οκτώ αναφέρονται στις συνεδριάσεις του Δικαστικού Συμβουλίου, ενώ οι υπόλοιπες έχουν τις ανακοινώσεις που ήδη έχουμε διαβάσει ηλεκτρονικά! Ποιος ο σκοπός ύπαρξης της εφημερίδας; Εκεί πάνε τα χρήματά μας; Δεν θα ήταν καλύτερα να διατεθούν με το να μοιράσει η Ένωση χρήσιμα βιβλία όπως πχ του Ευαγγελάτου ή το Ποινολόγιο της Βαίτση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ απολύτως! Τα βιβλία των δικαστών πρέπει να προβάλλονται και να προωθούνται από την Ένωση. Τα αυτονόητα λέμε.

      Διαγραφή
  16. Το βιβλίο του κ. Σεφερίδη αναλύει κατ' άρθρο μόνο τις διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Προσωπικά, ασχολούμαι πολλά χρόνια με το Δίκαιο των Ανηλίκων και δεν έχω δει άλλο βιβλίο σαν του κ. Ευαγγελάτου, δηλαδή κατ' άρθρο ερμηνεία του συνόλου των διατάξεων του Δικαίου Ανηλίκων. Ήταν κάτι που έλειπε και το χρειαζόμασταν. Συγχαρητήρια στο συγγραφέα και για το φιλανθρωπικό του έργο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγχαρητήρια και στη Νομική Βιβλιοθήκη για τη διάθεση των εσόδων και από τη δική της πλευρά σε μια εποχή που όλοι σκέφτονται το δικό τους κέρδος.

      Διαγραφή
  17. Το βιβλίο πρέπει να το αγοράσουν όλοι για 3 λόγους: 1)Δεν υπάρχει άλλο βιβλίο που να είναι κατ' άρθρο ερμηνεία του Δικαίου Ανηλίκων. Έστω και μια υπόθεση να έχει κανείς το χρόνο, θα του είναι χρήσιμο. 2)Έχει ενδιαφέρον να δουν όλοι πως προσεγγίζει το Δίκαιο ένας δικαστής, πως σκέφτεται, πως λειτουργεί. Στο βιβλίο αναφέρονται πολλές σχετικές σκέψεις. 3)Με την αγορά του βιβλίου θα ενισχυθούν τα παιδικά χωριά SOS.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ