Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021

ΕΔΔΑ: Δημοσιοποίηση στο διαδίκτυο μεγαλοφειλετών του δημοσίου.

 


Δημοσιοποίηση στο διαδίκτυο μεγαλοφειλετών του δημοσίου. Η ανάρτηση εξυπηρετούσε το δημόσιο συμφέρον. Μη παραβίαση δικαιώματος σεβασμού της ιδιωτικής ζωής

ΑΠΟΦΑΣΗ

L.B. κατά Ουγγαρίας της 12.01.2021 (αρ. προσφ. 36345/16)

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Προστασία της ιδιωτικής ζωής, δημοσιοποίηση μεγαλοφειλετών του δημοσίου στο διαδίκτυο, προσωπικά δεδομένα  και δημόσιο συμφέρον.

Ο προσφεύγων άσκησε προσφυγή για παραβίαση της ιδιωτικής του ζωής κατά το άρθρο 8 της ΕΣΔΑ γιατί η φορολογική αρχή, δημοσιοποίησε στο διαδίκτυο  φορολογικούς καταλόγους με τα προσωπικά του στοιχεία ως μεγάλος «φοροφυγάς». Οι πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν περιλάμβαναν το όνομά του, τη διεύθυνση κατοικίας, το ΑΦΜ και το ποσό της ληξιπρόθεσμης οφειλής του.

Το Δικαστήριο επανέλαβε την πάγια νομολογία του ότι η δημοσιοποίηση  από δημόσια αρχή πληροφοριών σχετικά με την ιδιωτική ζωή ενός ατόμου ισοδυναμεί με παρέμβαση στο άρθρο 8 § 1 της ΕΣΔΑ, και για να  θεωρείται «απαραίτητη σε μια δημοκρατική κοινωνία» πρέπει  να εξυπηρετεί επιτακτική ανάγκη.

Το ΕΔΔΑ  δέχτηκε ότι το επίμαχο  μέτρο είχε καθοριστεί για την αντιμετώπιση του κινδύνου στρέβλωσης του φορολογικού συστήματος,  εξυπηρετούσε  «επιτακτική κοινωνική ανάγκη» και το κράτος περιόρισε τις συνέπειες για τα άτομα που αφορούσε, με την δημοσιοποίηση των στοιχείων σε μία φορολογική πύλη που ουσιαστικά  την επισκέπτονταν όσοι είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για αυτό. Το ΕΔΔΑ έκρινε ότι η δημοσιοποίηση των στοιχείων ήταν απαραίτητη για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος και ενέπιπτε στην διακριτική ευχέρεια του κράτους. Δεδομένου ότι είχε περιορισμένη επίδραση στην ιδιωτική ζωή του προσφεύγοντος, δεν διαπίστωσε παραβίαση του άρθρου 8 της ΕΣΔΑ.

 


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ https://www.echrcaselaw.com ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ