Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021

ΕΔΔΑ: τιμωρία γυναίκας που επαιτούσε

 


Η επαιτεία γυναίκας ήταν το μοναδικό μέσο επιβίωσής της. Η τιμωρία της σε φυλάκιση προσέβαλε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και το σεβασμό της ιδιωτικής της ζωής

ΑΠΟΦΑΣΗ

Lăcătuş κατά Ελβετίας της 19.01.2021 (αριθ. προσφ. 14065/15)

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ποινικές κυρώσεις για επαιτεία και δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής ζωής.

Επιβολή προστίμου 500 ελβετικών φράγκων (περίπου 464 ευρώ) για επαιτεία σε δημόσιο χώρο στη Γενεύη, και κράτηση της προσφεύγουσας σε φυλακή για πέντε ημέρες λόγω αδυναμίας καταβολής του προστίμου.

Το ΕΔΔΑ διαπίστωσε ότι η προσφεύγουσα, που ήταν αναλφάβητη και προερχόταν από μια εξαιρετικά φτωχή οικογένεια, δεν είχε δουλειά και δεν λάμβανε κοινωνικές παροχές. Η επαιτεία αποτελούσε μέσο επιβίωσης για αυτήν.

Όντας σε μια σαφώς ευάλωτη κατάσταση, η προσφεύγουσα είχε το εγγενές στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια δικαίωμα, να εκφράζει τη δυσχερή κατάστασή της και να προσπαθεί να καλύψει τις βασικές της ανάγκες, μέσω της επαιτείας.

Το Δικαστήριο έκρινε ότι η ποινή που επιβλήθηκε στην προσφεύγουσα δεν ήταν ανάλογη, ούτε με τον σκοπό της καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος, ούτε με τον σκοπό της προστασίας των δικαιωμάτων των περαστικών, κατοίκων και καταστηματαρχών. Το Στρασβούργο δεν δέχθηκε το επιχείρημα του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου ότι τυχόν λιγότερο αυστηρά μέτρα δεν θα είχαν επιτύχει αντίστοιχο αποτέλεσμα.

Κατά την κρίση του ΕΔΔΑ, η επιβληθείσα κύρωση παραβίασε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια της προσφεύγουσας και έθιξε την ουσία των δικαιωμάτων που προστατεύονται από το άρθρο 8 της ΕΣΔΑ. Επομένως το κράτος είχε υπερβεί το περιθώριο εκτίμησης στην παρούσα υπόθεση.

Το Στρασβούργο διαπίστωσε παραβίαση του δικαιώματος σεβασμού της ιδιωτικής ζωής (άρθρο 8 της ΕΣΔΑ) και επιδίκασε ποσό 922 ευρώ για ηθική βλάβη.

 


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ https://www.echrcaselaw.com ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ