Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2021

ΕΔΔΑ: Άρνηση εγγραφής κουμμουνιστικού κόμματος που το καταστατικό και το πολιτικό του πρόγραμμα ήταν προδήλως επικίνδυνα για τη δημοκρατία

 


Άρνηση εγγραφής κουμμουνιστικού κόμματος που το καταστατικό και το πολιτικό του πρόγραμμα ήταν προδήλως επικίνδυνα για τη δημοκρατία! Μη παραβίαση της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι

ΑΠΟΦΑΣΗ

Επιτροπή για την οργάνωση και εγγραφή του Ρουμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος (RCP)  κατά  Ρουμανίας, της 21.12.2021 (αριθ. προσφ. 20401/15)

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι  και προστασία της δημόσιας τάξης και της δημοκρατίας.

Η προσφεύγουσα «Επιτροπή για την οργάνωση και εγγραφή του Ρουμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος (RCP)» διαμαρτυρήθηκε για την απόρριψη της αίτησής της για εγγραφή στη λίστα των πολιτικών κομμάτων. Οι εγχώριες αρχές έκριναν ότι το πρόγραμμα και οι καταστατικές αρχές του εν λόγω κόμματος  δεν είχαν  αποστασιοποιηθεί από  το πρώην Κομμουνιστικό Κόμμα Ρουμανίας (πρώην RCP),   περιείχαν ασαφείς και γενικούς όρους  και επέτρεπαν  ολοκληρωτικές και εξτρεμιστικές ενέργειες, ικανές να βλάψουν την εθνική ασφάλεια, αποτελούσαν δε  κίνδυνο για τις δημοκρατικές αξίες .

Το Δικαστήριο παρατήρησε ότι υπήρχαν αρκετές παρατυπίες, όπως εντοπίστηκαν από τα εθνικά δικαστήρια, στην αίτηση εγγραφής του κόμματος. Όσον αφορά το περιεχόμενο  του καταστατικού και του πολιτικού προγράμματός  του, το ΕΔΔΑ διαπίστωσε ότι περιείχαν αόριστους και γενικούς όρους, ότι αγνόησαν τις δημοκρατικές αξίες ότι επέτρεψαν ενέργειες ολοκληρωτικού και εξτρεμιστικού χαρακτήρα που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την εθνική ασφάλεια,  και ότι αντιπροσώπευαν κίνδυνο για τις δημοκρατικές αξίες.

Δεδομένου ότι δεν υπήρχε γενική απαγόρευση  ίδρυσης  κουμμουνιστικού κόμματος, και ότι η ανάλυση των εθνικών αρχών για την απαγόρευση εγγραφής του συγκεκριμένου κόμματος ήταν πλήρης και ορισμένη, το ΕΔΔΑ δεν διαπίστωσε παραβίαση της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι γιατί η παρέμβαση εξυπηρετούσε επιτακτική κοινωνική ανάγκη για την προστασία της δημοκρατίας.

 


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ https://www.echrcaselaw.com ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ