Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021

ΕΔΔΑ: Υιοθεσία παιδιού από ανάδοχη οικογένεια με διαφορετικές θρησκευτικές πεποιθήσεις από τη βιολογική μητέρα. Παραβίαση σεβασμού της οικογενειακής ζωής

 


 

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΥΡΕΙΑΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ

Abdi Ibrahim κατά Νορβηγίας της 10.12.2021 (αρ. προσφ. 15379/16)

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Υιοθεσία παιδιού από ανάδοχη οικογένεια με διαφορετικές θρησκευτικές πεποιθήσεις από τη μητέρα. Δικαίωμα στην πολιτιστική και θρησκευτική ταυτότητα.

Οι νορβηγικές αρχές επέτρεψαν την υιοθεσία του παιδιού της προσφεύγουσας από ανάδοχη οικογένεια ενάντια στις επιθυμίες της βιολογικής μητέρας του. Η προσφεύγουσα, υπήκοος Σομαλίας που είχε μετακομίσει στην Νορβηγία, δεν ζήτησε την επιστροφή του γιου της σε αυτήν καθώς είχε περάσει πολύ καιρό με τους ανάδοχους γονείς του, αλλά επιθυμούσε να διατηρήσει τις πολιτιστικές και θρησκευτικές του ρίζες, καθώς και το δικαίωμα επικοινωνίας μαζί του.

Η προσφεύγουσα ισχυρίστηκε ότι η αφαίρεση της γονικής μέριμνας του γιου της Χ. ο οποίος είχε τεθεί σε ανάδοχη μέριμνα από οικογένεια με διαφορετικές θρησκευτικές πεποιθήσεις από αυτήν, και της έγκρισης της υιοθεσίας του παιδιού από αυτή την οικογένεια, είχε ως αποτέλεσμα την παραβίαση των άρθρων 8 και 9 της Σύμβασης.

Το ΕΔΔΑ αποφάσισε να εξετάσει την επιθυμία της προσφεύγουσας να αναθρέψει τον γιο της σύμφωνα με την μουσουλμανική θρησκεία ως αναπόσπαστο μέρος της καταγγελίας της σύμφωνα με το άρθρο 8 της ΕΣΔΑ, όπως ερμηνεύεται και εφαρμόζεται υπό το φως του άρθρου 9 (ελευθερία της θρησκείας). Δεν έκρινε ότι ήταν απαραίτητο να εξεταστεί χωριστά το άρθρο 9.

Το Δικαστήριο του Στρασβούργου επεσήμανε ότι είχαν ληφθεί υπόψη διάφορα συμφέροντα κατά την αναδοχή του υιού της προσφεύγουσας, όχι μόνο κατά πόσο το ανάδοχο σπίτι θα ανταποκρίνεται στα πολιτισμικά χαρακτηριστικά της μητέρας και τις θρησκευτικές πεποιθήσεις, αλλά και ότι είχε συμμορφωθεί με τα δικαιώματά της.

Ωστόσο, κατά τις επακόλουθες διευθετήσεις επικοινωνίας μεταξύ μητέρας και γιου, οι οποίες ήταν πολύ περιορισμένες και είχαν καταλήξει στην υιοθεσία του τελευταίου, δεν είχε λάβει υπόψη το ενδιαφέρον της μητέρας να επιτρέψει στον γιό της να διατηρήσει τουλάχιστον κάποιους δεσμούς με την πολιτιστική και θρησκευτική του ταυτότητα.

Πράγματι, υπήρχαν ελλείψεις στη συνολική διαδικασία λήψης αποφάσεων που οδήγησαν στην υιοθεσία, οι οποίες δεν είχαν εστιάσει στο αμοιβαίο συμφέρον μητέρας και παιδιού να διατηρήσουν οικογενειακούς δεσμούς.

Το ΕΔΔΑ έκρινε ότι οι νορβηγικές αρχές παραβίασαν το δικαίωμα σεβασμού της οικογενειακής ζωής (άρθρο 8 της ΕΣΔΑ), και επιδίκασε στην προσφεύγουσα 30.000 ευρώ για έξοδα και δαπάνες, ωστόσο απέρριψε το υπόλοιπο της αξίωσης της προσφεύγουσας για δίκαιη ικανοποίηση.

 


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ https://www.echrcaselaw.com ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ