Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2021

ΕΔΔΑ: Η μακροχρόνια κατάσχεση αυτοκινήτου, που λόγω πλημμελούς φύλαξης, απώλεσε την αξία του παραβίασε το δικαίωμα σεβασμού της περιουσίας!

 


Η μακροχρόνια κατάσχεση αυτοκινήτου, που λόγω πλημμελούς φύλαξης, απώλεσε την αξία του παραβίασε το δικαίωμα σεβασμού της περιουσίας! 

ΑΠΟΦΑΣΗ

Stołkowski κατά Πολωνίας της 21.12.2021 (αριθ. προσφ. 58795/15)

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Κατάσχεση περιουσίας και δικαίωμα στην ιδιοκτησία.

Το ΕΔΔΑ έχει ήδη κρίνει ότι οποιαδήποτε κατάσχεση περιουσίας συνιστά προσβολή του δικαιώματος σεβασμού της  περιουσίας.

Στην προκειμένη υπόθεση το αυτοκίνητο του προσφεύγοντα κατασχέθηκε από τις αρχές προκειμένου να εξασφαλιστεί  με την εκποίηση του,  πληρωμή χρηματικής ποινής και δικαστικών εξόδων σε ποινική δίκη που βρίσκονταν σε εξέλιξη με κατηγορούμενο τον προσφεύγοντα. Το όχημα φυλάχτηκε σε υπαίθριο χώρο για , δεν τηρήθηκε κατ’ ελάχιστο η δέουσα επιμέλεια για την συντήρησή του όπως αλλαγή λαδιών και μπαταρίας και δεν πλειστηριάστηκε έγκαιρα. Η αξία του μειώθηκε κατά ποσοστό 10% από την αρχική του αξία την ημέρα που κατασχέθηκε.

Το ΕΔΔΑ διαπίστωσε ότι η κατάσχεση του αυτοκινήτου, αν και παρατεταμένη, ήταν δικαιολογημένη καθ’ όλη τη διάρκεια της ποινικής διαδικασίας, όπως αυτή εξελίχθηκε κατά τον χρόνο των πραγματικών περιστατικών.

Ωστόσο, δέχθηκε ότι το εφαρμοστέο δίκαιο, αλλά κυρίως η κοινή λογική, απαιτούσε οι αρχές που ήταν αρμόδιες για την κατάσχεση του αυτοκινήτου, όφειλαν να το είχαν φυλάξει  σε κατάλληλες συνθήκες. Το Δικαστήριο δεν διαπίστωσε  ότι μια τέτοια απαίτηση θα είχε δημιουργήσει αδύνατη ή δυσανάλογη επιβάρυνση στις αρμόδιες αρχές. Σε κάθε περίπτωση εφόσον η φύλαξη ήταν υπερβολικό βάρος,  θα μπορούσαν πάντα να είχαν κάνει μια έγκαιρη επιλογή να εκπλειστηριάσουν  το αυτοκίνητο.

Το ΕΔΔΑ έκρινε ότι επειδή ο προσφεύγων δεν έλαβε αποζημίωση για τη ζημιά που υπέστη, επωμίστηκε υπερβολικό βάρος και διαταράχθηκε η «δίκαιη ισορροπία» που έπρεπε να επιτευχθεί μεταξύ της προστασίας του δικαιώματος ιδιοκτησίας και των απαιτήσεων του γενικού συμφέροντος, οπότε παραβιάστηκε το δικαίωμα του στην ιδιοκτησία. Επιδίκασε δε ποσό 2.500 ευρώ για ηθική βλάβη.

 


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ https://www.echrcaselaw.com ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ