Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021

ΕΔΔΑ: Μέσω skype συμμετοχή διαδίκου ΔΕΝ παραβίασε τη δίκαιη δίκη! Μη ανάθεση γονικής μέριμνας σε πατέρα χωρίς κανένα δεσμό με το παιδί του!

 


Η μέσω skype συμμετοχή διαδίκου στην ακροαματική διαδικασία δεν παραβίασε τη δίκαιη δίκη! Μη ανάθεση γονικής μέριμνας σε πατέρα χωρίς κανένα δεσμό με το παιδί του! Δεν παραβιάστηκε το δικαίωμα στην οικογενειακή ζωή

 

Jallow κατά Νορβηγίας της 02.12.2021 (αρ. προσφ. 36516/19)

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Παράσταση διαδίκου σε δικαστήριο μέσω skype. Δίκαιη δίκη. Μη ανάθεση  γονικής μέριμνας σε πατέρα που δεν είχε επαφή με το ανήλικο παιδί του. Δικαίωμα στην οικογενειακή ζωή και βέλτιστο συμφέρον του παιδιού.

Το ΕΔΔΑ,  στην παρούσα υπόθεση αντιμετώπισε το ζήτημα της δίκαιης δίκης σχετικά με το δικαίωμα αυτοπρόσωπης παράστασης του διαδίκου.

Ο προσφεύγων, υπήκοος Γκάμπιας, κατέθεσε αγωγή ανάθεσης γονικής μέριμνας του ανήλικου γιού του, που είχε αποκτήσει με την πρώην σύζυγο του, όταν αυτή απεβίωσε. Το ανήλικο παιδί με την μητέρα του ζούσαν στην Νορβηγία. Το καθ΄ου κράτος αρνήθηκε να χορηγήσει στον προσφεύγοντα βίζα λίγων ημερών προκειμένου να παρασταθεί στο δικαστήριο αυτοπροσώπως. Στη διαδικασία εκπροσωπήθηκε από δικηγόρο και συμμετείχε ο ίδιος  μέσω skype.

Τα εγχώρια δικαστήρια έκριναν με αμετάκλητη απόφαση ότι ο πατέρας δεν ήταν ο καταλληλότερος για την ανάθεση της γονικής μέριμνας και αναγνώρισε σε αυτόν δικαίωμα επικοινωνίας. Άσκησε προσφυγή για παραβίαση της δίκαιης δίκης και του δικαιώματος του στην οικογενειακή ζωή.

Το ΕΔΔΑ διαπίστωσε ότι η ακροαματική διαδικασία εξελίχθηκε με την συμμετοχή του προσφεύγοντα μέσω skype, εκπροσωπούμενος και από δικηγόρο, με τον οποίο είχε δικαίωμα επικοινωνίας. Το Στρασβούργο έκρινε ότι δεν παραβιάστηκε η δίκαιη δίκη αφού τα εθνικά δικαστήρια στάθμισαν τα διακυβευόμενα συμφέροντα, δηλαδή την ανάγκη επιτάχυνσης της δίκης για το συμφέρον του ανήλικου παιδιού και τη συμμετοχή  του προσφεύγοντα στη δίκη μέσω skype.

Όσον αφορά την απόρριψη του αιτήματος για ανάθεση της γονικής μέριμνας, το ΕΔΔΑ έκρινε ότι τα εγχώρια δικαστήρια είχαν σταθμίσει το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού, διαπίστωσαν μη επαρκή επαφή πατέρα με παιδί – το οποίο γνώριζε ελάχιστα –  και είχαν συστήσει την δημιουργία δεσμού μεταξύ του προσφεύγοντα και του γιού του.

Το Δικαστήριο του Στρασβούργου  δεν διαπίστωσε παραβίαση του δικαιώματος στην οικογενειακή ζωή (άρθρο 8 της ΕΣΔΑ).

 


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ https://www.echrcaselaw.com ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ