Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022

Επίσημη θέση του Συμβουλίου των Δικηγορικών Συλλόγων της Ευρώπης (CCBE) για την εισβολή στην Ουκρανία

  

 

Στο πλαίσιο των εργασιών της Διαρκούς Επιτροπής του CCBE, που συνεδρίασε την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022 μέσω τηλεδιάσκεψης, συζητήθηκε εκτός ημερησίας διάταξης, το ζήτημα της εισβολής ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία και των συνεπειών, που έχουν ανακύψει για ολόκληρη την Ευρώπη και της ανάγκης να υπάρξει μια θεσμική παρέμβαση από το αντιπροσωπευτικό όργανο των Δικηγόρων της Ευρώπης.

Η ελληνική πλευρά, κατόπιν συνεννόησης του Προέδρου της Ολομέλειας των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Δημήτρη

Βερβεσού, με τον Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας, Νικόλαο Κουτκιά, συμφώνησε με το κάτωθι Ψήφισμα του CCBE επί του θέματος, στο οποίο κατέληξαν τα εθνικά μέλη του κατόπιν διαλογικής συζήτησης (βλ. επισυναπτόμενο κείμενο):

«Το Συμβούλιο των Δικηγορικών Συλλόγων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (CCBE), εκπροσωπώντας περισσότερο από ένα εκατομμύριο ευρωπαίους δικηγόρους, από τη σύστασή του μέχρι σήμερα υπερασπίζεται τις αξίες της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Ενώνεται με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς και τη διεθνή κοινότητα στην απαίτησή τους να σταματήσει η παράνομη εισβολή στην Ουκρανία από τη Ρωσία. Όλα τα κράτη πρέπει να σέβονται τις θεμελιώδεις υποχρεώσεις και αξίες που απορρέουν από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, το καταστατικό του Συμβουλίου της Ευρώπης, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και άλλες γενικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου συμπεριλαμβανομένου του καταστατικού της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Το CCBE καταδικάζει έντονα τις δράσεις που παραβιάζουν τις γενικώς παραδεκτές αρχές του Διεθνούς Δικαίου και ζητά το σεβασμό και την εφαρμογή των διεθνών συνθηκών. Καταδικάζει απερίφραστα την εισβολή στην Ουκρανία από την Ρωσία, τονίζοντας ότι είναι κατάφωρη παραβίαση του κράτους δικαίου η εισβολή σε ένα κυρίαρχο κράτος και χαιρετίζει την δήλωση του Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ότι έχει το δικαίωμα να ασκήσει τη δικαιοδοσία του και να διερευνήσει οποιοδήποτε έγκλημα κατά της ανθρωπότητας έχει διαπραχθεί στο Ουκρανικό έδαφος και να ασκήσει δίωξη σε κάθε πρόσωπο που διαπράττει ή υποκινεί τέτοια εγκλήματα.

Σε αυτή τη νομική βάση καλεί τον Εισαγγελέα να αναλάβει δράση στην ανάκριση με σκοπό να οδηγηθεί σε δίκη ο Πρόεδρος της Ρωσίας,Vladimir Putin και οι συνεργοί του, καθώς ο Ουκρανικός λαός δικαιούται την προστασία της διεθνούς έννομης τάξης.

Το CCBE, εκφράζει την ανάγκη για σεβασμό στις παγκόσμιες αξίες της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και δηλώνει την αλληλεγγύη του στους Ουκρανούς συναδέλφους που δέχονται επίθεση αλλά και στους Ρώσους συναδέλφους που δεν μπορούν να μιλήσουν ελεύθερα από φόβο για τη ζωή τους.

Τέλος το CCBE υπογραμμίζει ότι το δικαίωμα του ασύλου πρέπει να γίνει σεβαστό και να διασφαλιστεί ενθαρρύνοντας τα κράτη μέλη να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα στο θέμα διαχείρισης των συνόρων τους και τους δικηγόρους να παρέχουν νομική υποστήριξη στους ανθρώπους που ζητούν διεθνή προστασία».

[βλ.σχετικά video Προέδρου CCBE:

https://www.youtube.com/watch?v=iIntRZsnfDU

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ