Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2022

ΕΔΔΑ: Άρνηση αρχών να επιτρέψουν διαδηλώσεις πολιτικών ομάδων επειδή το περιεχόμενό τους ήταν παρόμοιο με άλλη διαδήλωση!

 


Άρνηση αρχών να επιτρέψουν διαδηλώσεις πολιτικών ομάδων επειδή το περιεχόμενό τους ήταν παρόμοιο με άλλη διαδήλωση! Παραβίαση της ελευθερίας του συνέρχεσθαι 

ΑΠΟΦΑΣΗ

Mustafa Hajili κ.α. κατά Αζερμπαϊτζάν της 06.10.2022 (αρ. προσφ. 69483/13 και άλλες δύο) 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

 

 

 

Οι τοπικές αρχές του Μπακού αρνήθηκαν να δώσουν άδεια διεξαγωγής τριών δημόσιων διαδηλώσεων. Οι προσφεύγοντες είχαν προγραμματίσει τις διαδηλώσεις το 2012 για να διαμαρτυρηθούν και να υποβάλουν αιτήματα σχετικά με διάφορα πολιτικά θέματα. Ο λόγος που η τοπική αρχή αρνήθηκε να επιτρέψει τη διαδήλωση ήταν ότι το περιεχόμενό της ήταν παρόμοιο με άλλη διαδήλωση που είχε ήδη προγραμματιστεί την ίδια ημέρα.

Επικαλούμενοι το άρθρο 11 (ελευθερία του συνέρχεσθαι), και οι έξι προσφεύγοντες παραπονέθηκαν ότι οι αρνήσεις των αρχών να επιτρέψουν τις ειρηνικές δημόσιες διαδηλώσεις ή να δώσουν άδεια για τη διεξαγωγή των διαδηλώσεων στις προγραμματισμένες τοποθεσίες, δεν ήταν ούτε νόμιμες, ούτε αναγκαίες. Οι προσφεύγοντες στην πρώτη υπόθεση επικαλέστηκαν επίσης το άρθρο 10 (ελευθερία έκφρασης).

Το Δικαστήριο έκρινε ότι οι αρνήσεις ισοδυναμούσαν με αυθαίρετη παρέμβαση στο δικαίωμα των προσφευγόντων και ότι αυτή η παρέμβαση δεν ήταν επαρκώς αιτιολογημένη. Οι αρχές είτε είχαν απαγορεύσει τελείως τις διαδηλώσεις ή πρότειναν τη διεξαγωγή τους σε άλλη τοποθεσία, στα περίχωρα του Μπακού, σε σχεδόν ιδιωτικό χώρο, γεγονός το οποίο αναιρούσε το σκοπό των προγραμματισμένων διαδηλώσεων, δηλαδή για να εκφράσουν δημόσια αιτήματα για την πολιτική και για θέματα δημοσίου ενδιαφέροντος. Έτσι δεν επιτεύχθηκε η δίκαιη εξισορρόπηση μεταξύ των ανταγωνιστικών δικαιωμάτων, αφενός της δημόσιας ασφάλειας και αφετέρου της ειρηνικής έκφρασης απόψεων για θέματα δημοσίου ενδιαφέροντος.

Το ΕΔΔΑ διαπίστωσε παραβίαση του άρθρου 11 της ΕΣΔΑ και επιδίκασε στους προσφεύγοντες για κάθε προσφυγή 4.500 ευρώ για ηθική βλάβη και 4.625 ευρώ συνολικά για έξοδα.

 

 

 

 

 

 


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ https://www.echrcaselaw.com ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ