Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022

ΕΔΔΑ: Υποχρέωση φορολογούμενου να προσκομίσει στην εφορία αντίγραφα τραπεζικών καταθέσεων - Μη παραβίαση δικαιώματος μη αυτοενοχοποίησης

 


Υποχρέωση φορολογούμενου να προσκομίσει στην εφορία αντίγραφα τραπεζικών καταθέσεων για προσδιορισμό φόρου εισοδήματος. Μη παραβίαση δικαιώματος μη αυτοενοχοποίησης 

ΑΠΟΦΑΣΗ

De Legé κατά Ολλανδίας της 04.10.2022 (αρ. προσφ. 58342/15) 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Αρχή της μη αυτοενοχοποίησης σε φορολογικές υποθέσεις. Εφαρμογή της αρχής και στην προσκόμιση αποδεικτικών στοιχείων. 

 

 

Ο προσφεύγων είναι Ολλανδός υπήκοος και διαμένει πλέον στην Ισπανία. Για τον προσδιορισμό του φόρου εισοδήματος και των αντίστοιχων ασφαλιστικών εισφορών, ζητήθηκε από αυτόν να προσκομίσει αντίγραφα των τραπεζικών του λογαριασμών και του χαρτοφυλακίου που τηρούσε σε πιστωτικό ίδρυμα εξωτερικού στις φορολογικές αρχές. Επικαλούμενος το άρθρο 6 § 1 (δικαίωμα σε δίκαιη δίκη), ο προσφεύγων παραπονέθηκε ότι είχε εξαναγκαστεί να παράσχει τραπεζικά έγγραφα που αφορούσαν τραπεζικό λογαριασμό εξωτερικού σε φορολογικές διαδικασίες που οδήγησαν σε επιβολή προστίμου. Ισχυρίστηκε ότι είχε αναγκαστεί να προσκομίσει αποδεικτικά στοιχεία εναντίον του εαυτού του κατά παράβαση της αρχής της μη αυτοενοχοποίησης.

Το ΕΔΔΑ επανέλαβε την πάγια νομολογία του ότι για να ανακύψει ένα ζήτημα από την άποψη του δικαιώματος στη μη αυτοενοχοποίηση, πρέπει να ασκείται κάποια μορφή εξαναγκασμού στο ενδιαφερόμενο πρόσωπο, στο πλαίσιο ποινικής διαδικασίας. Επίσης το ΕΔΔΑ αναγνώρισε ότι το δικαίωμα αυτό μπορεί επίσης να ισχύει και σε καταστάσεις εξαναγκασμού για προσκόμιση εγγράφων.

Το δικαστήριο ανέφερε ότι η υποχρέωση προσκόμισης των αντιγράφων των τραπεζικών λογαριασμών είναι εξαναγκασμός ωστόσο διαπίστωσε ότι : α) έγινε δυνάμει δικαστικής απόφασης, β) η ύπαρξη των λογαριασμών ήταν γνωστή στην εφορία και γ) η επιβολή της προσκόμισης αυτών των στοιχείων δεν θεωρείται απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση.

Το ΕΔΔΑ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν μπορούσε να λεχθεί ότι, λόγω της χρήσης τους, ο προσφεύγων στερήθηκε μια δίκαιη δίκη και παραβιάστηκε η αρχή του δικαιώματος της μη αυτοενοχοποίησης. 

 


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ https://www.echrcaselaw.com ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ