Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022

ΕΔΔΑ: Θρησκευτική οργάνωση με παραπλανητική ονομασία. Η άρνηση αναγνώρισης της

 


Θρησκευτική οργάνωση με παραπλανητική ονομασία. Η άρνηση αναγνώρισης της ως νομικό πρόσωπο δεν παραβίασε την ελευθερία της θρησκείας και του συνέρχεσθαι 

ΑΠΟΦΑΣΗ

Ilyin κ.α. κατά Ουκρανίας της 17.11.2022 (αριθ. προσφ. 74852/14) 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Δικαιολογημένη άρνηση εγγραφής της θρησκευτικής κοινότητας της Ενωτικής Εκκλησίας ως νομικής οντότητας λόγω του ότι το όνομα μπορεί να παραπλανήσει τους πιστούς και το ευρύ κοινό. Απαραίτητοι περιορισμοί σε μία δημοκρατική κοινωνία.

Οι προσφεύγοντες ανήκουν στην Ενωτική Εκκλησία. Ζήτησαν την αναγνώριση της θρησκευτικής τους κοινότητας αλλά οι εγχώριες αρχές απέρριψαν το αίτημα τους.

Άσκησαν προσφυγή για παραβίαση της ελευθερίας της θρησκείας και του συνεταιρίζεσθαι.

Κατά το Στρασβούργο η άρνηση των εθνικών αρχών να χορηγήσουν το καθεστώς νομικής οντότητας σε θρησκευτική ένωση πιστών ισοδυναμεί με παρέμβαση στο δικαίωμα στη θρησκευτική ελευθερία δυνάμει του άρθρου 9 της ΕΣΔΑ. Ως εκ τούτου έπρεπε να εξετάσει εάν η παρέμβαση ήταν απαραίτητη σε μία δημοκρατική κοινωνία.

Το ΕΔΔΑ διαπίστωσε : α) ότι πράγματι είχαν διεξαχθεί έλεγχοι από τους αξιωματούχους της αστυνομίας και της διοίκησης και ότι δεν αποκαλύφθηκε καμία παρανομία στις τελετουργίες της, β) δεν αποδείχθηκε στα εγχώρια δικαστήρια ότι προσπάθησε να επηρεάσει επιχειρηματικούς κύκλους και γ) δεν ασκούσε εξαναγκαστική πρακτική στους πιστούς της για την τέλεση των μυστηρίων. Ωστόσο διαπίστωσε ότι η ονομασία της θρησκευτικής κοινότητας μπορούσε να ερμηνευθεί ως περιγραφή μιας χριστιανικής διαθρησκειακής οντότητας και ήταν παραπλανητική για το κοινό. Οι διαδικασίες αλλαγής της επωνυμίας της εκκρεμούν στα εγχώρια δικαστήρια .

Το ΕΔΔΑ έκρινε ότι λόγω της ύπαρξης του κινδύνου παραπλάνησης, η άρνηση αναγνώρισης της κοινότητας δεν παραβίασε το δικαίωμα στη θρησκευτική ελευθερία (άρθρο 9) υπό το πρίσμα του άρθρου 11 της ΕΣΔΑ

 


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ https://www.echrcaselaw.com ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ