Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Τροχηλατώντας την Συνταγματική Αναθεώρηση


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ:  06:00


Η Ένωση Ελλήνων Δημοσιολόγων διοργάνωσε την Τετάρτη και την Πέμπτη, 5 και 6 Φβρουαρίου, στο Αμφιθέατρο Δρακοπούλου στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Συνταγματική Αναθεώρηση», με την συμμετοχή 25 Καθηγητών και Διδακτόρων του Δημοσίου Δικαίου.
Συνισταμένη των εισηγήσεων και των παρεμβάσεων, που θα δημοσιευτούν σε βιβλίο, ήταν η διαπίστωση της γενικευμένης παραβίασης του Συντάγματος στην Ελλάδα, της εν τοις πράγμασι «αλλοίωσης» του Συντάγματος στην εποχή των μνημονίων. Διαφωνία διαπιστώθηκε, κάτι φυσιολογικό λόγω των θεμιτών ιδεολογικών διαφορών των συνταγματολόγων, μόνο ως προς την ένταση της παράκαμψης του Συντάγματος και την έκταση των παραβιάσεων της δημοκρατικής αρχής και των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Ομόφωνο και κεντρικό ήταν πάντως το αίτημα για από εδώ και στο εξής ανεξαίρετη τήρηση του Συντάγματος τόσο από τις κρατικές εξουσίες όσο και από την κοινωνία. Το μείζον διακύβευμα δεν είναι λοιπόν η αναθεώρηση του Συντάγματος, αλλά η αποκατάσταση της πλήρους ισχύος του Συντάγματος στην πράξη, η επούλωση των πληγών του.
Αναδείχθηκε παράλληλα, πως παρότι το Σύνταγμά μας είναι σε γενικές γραμμές αξιόλογο, θα είναι πολύ χρήσιμη μια νέα στοχευμένη και με ειρμό συνταγματική αναθεώρηση.

Ο Δρ. Βασίλης Γ. Τζέμος είναι πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Δημοσιολόγων (ΕΕΔ)

ΣΥΝΕΧΕΙΑ

1 σχόλιο:

  1. "Συνισταμένη των εισηγήσεων και των παρεμβάσεων, που θα δημοσιευτούν σε βιβλίο, ήταν η διαπίστωση της γενικευμένης παραβίασης του Συντάγματος στην Ελλάδα, της εν τοις πράγμασι «αλλοίωσης» του Συντάγματος στην εποχή των μνημονίων".
    Η ανάγκη είναι ο Υπέρτατος Νόμος.
    Ανάγκα και η θεοί πείθονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ