Τρίτη 7 Μαρτίου 2023

ΕΔΔΑ: ανάγνωση επιστολής κρατουμένου προς τον δικηγόρο του από τις σωφρονιστικές αρχές

 

Η ανάγνωση της επιστολής κρατουμένου προς τον δικηγόρο του από τις σωφρονιστικές αρχές παραβίασε το δικαίωμά του σε σεβασμό της αλληλογραφίας. 

ΑΠΟΦΑΣΗ

Karatay κατά Τουρκίας της 07.03.2023 (αρ. προσφ. 28377/11) 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ο προσφεύγων κατήγγειλε παραβίαση των δικαιωμάτων του που απορρέουν από την ΕΣΔΑ και τα Πρωτόκολλά της, λόγω περιορισμών που του επιβλήθηκαν επειδή είχε καταδικαστεί σε στερητική της ελευθερίας ποινή για εκ προθέσεως τέλεση αδικήματος.

Όσον αφορά την καταγγελία βάσει του άρθρου 6 §§ 1 και 3, η Κυβέρνηση προέβη σε μονομερή δήλωση με σκοπό την επίλυση των ζητημάτων που εγείρονται από τις καταγγελίες αυτές, δηλώνοντας ότι θα πληρώσουν στον προσφεύγοντα το καθορισμένο ποσό. Ο προσφεύγων αρνήθηκε, ωστόσο το Δικαστήριο, έχοντας τη δυνατότητα να διαγράψει μια προσφυγή από τον κατάλογο, ακόμη και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του προσφεύγοντος, θεώρησε ότι δεν δικαιολογείται πλέον η συνέχιση εξέτασης της προσφυγής και την διέγραψε.

Όσον αφορά την καταγγελία βάσει του άρθρου 8, το Δικαστήριο έκρινε ότι υπήρξε παραβίαση του άρθρου 8 της ΕΣΔΑ υπό το πρίσμα των διαπιστώσεών του σε προηγούμενες αποφάσεις του, δεδομένου ότι παραβιάστηκε το δικαίωμα του προσφεύγοντος για σεβασμό της αλληλογραφίας του, λόγω παρέμβασης στην επιστολή του προς τον δικηγόρο του από τις σωφρονιστικές αρχές.

Το ΕΔΔΑ επιδίκασε στον προσφεύγοντα 300 ευρώ για ηθική βλάβη και 1.500 ευρώ για έξοδα.ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ https://www.echrcaselaw.com ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ