Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

Ενημέρωση συναδέλφων για την Ολομέλεια του Πρωτοδικείου Αθηνών με θέμα την τροποποίηση του Κανονισμού


Στις 10.11.2015 συνήλθε σε μετά διακοπή συνεδρίαση η Ολομέλεια του Πρωτοδικείου Αθηνών, με θέμα την πρόταση τροποποίησης του Κανονισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Πρωτοδικείου. Μετά από πολύωρες συζητήσεις η Ολομέλεια αποφάσισε τα ακόλουθα:

1) επί του αιτήματος, που υποβλήθηκε από τον Χαράλαμπο Σεβαστίδη, Πρόεδρο Πρωτοδικών, για αναβολή της συζήτησης του θέματος αυτού για τα μέσα Δεκεμβρίου, προκειμένου το ζήτημα αυτό να τεθεί προς συζήτηση στην Τακτική Γ.Σ. της ΕΔΕ και αντιμετωπιστεί συνολικά για όλα τα Δικαστήρια της χώρας, 32 συνάδελφοι ψήφισαν θετικά και 61 συνάδελφοι ψήφισαν υπέρ της συνέχισης της διαδικασίας και λήψης επί της ουσίας απόφασης.
2) την πρόταση του Διευθύνοντος το Πρωτοδικείο Αθηνών, Σπ.Γεωργουλέα, για τροποποίηση του Κανονισμού καταψήφισαν 4 συνάδελφοι.
3) την εισήγηση-πρόταση του Διευθύνοντος το Πρωτοδικείο Αθηνών υπερψήφισαν 26 συνάδελφοι.
4) την πρόταση της Αικ.Ντελή, Προέδρου Πρωτοδικών, ψήφισαν 28 συνάδελφοι.
5) την πρόταση του Αργ.Εκκλησίαρχου, Προέδρου Πρωτοδικών, ψήφισαν 36 συνάδελφοι.
Ακολούθησε ψηφοφορία μεταξύ των δύο επικρατέστερων προτάσεων για τροποποίηση του Κανονισμού και τελικά η πρόταση της Αικ.Ντελή έλαβε 33 ψήφους και η πρόταση του Αργ.Εκκλησίαρχου έλαβε 52 ψήφους.
Το περιεχόμενο των πιο πάνω προτάσεων έχει κατά βάση ως εξής:
1) η πρόταση του Διευθύνοντος το Πρωτοδικείο Αθηνών προέβλεπε παράλληλη εισαγωγή πινακίων με βάση το νέο σύστημα του ΚΠολΔ και επιπλέον χρέωση ανά δικαστή και ανά δικάσιμο 15 υποθέσεων στην τακτική του Μονομελούς Πρωτοδικείου και 5 υποθέσεων στην τακτική του Πολυμελούς Πρωτοδικείου.
2) η πρόταση της Αικ.Ντελή διαφοροποιήθηκε ως προς την πρόταση του διευθύνοντος το Πρωτοδικείο Αθηνών μόνο κατά τον αριθμό των επιπλέον υποθέσεων ανά δικαστή και ανά δικάσιμο και συγκεκριμένα αφορούσε σε επιπλέον 8 υποθέσεις στην τακτική του Μονομελούς Πρωτοδικείου και 3 υποθέσεις στην τακτική του Πολυμελούς Πρωτοδικείου.
3) η πρόταση του Αργ.Εκκλησίαρχου διαφοροποιήθηκε ως προς την πρόταση του διευθύνοντος το Πρωτοδικείο Αθηνών μόνο κατά την πρόβλεψη μεταβατικής διάταξης και συγκεκριμένα προτάθηκε (και τελικά υιοθετήθηκε από την Ολομέλεια) η πρόβλεψη για το χρονικό διάστημα από 1.1.2016 έως Ιούνιο του 2018 μειωμένης ανά δικαστή και ανά δικάσιμο επιπλέον χρέωσης κατά 40% με βάση τα προβλεπόμενα στο σχέδιο-πρόταση του διευθύνοντος το Πρωτοδικείο Αθηνών.
Θεωρώ χρέος μου να επισημάνω τις δυσμενείς συνέπειες που θα έχει η εφαρμογή του νέου Κανονισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Πρωτοδικείου Αθηνών και την υποβάθμιση του δικαιοδοτικού μας έργου: Όλες οι προτάσεις που τέθηκαν προς ψήφιση στην Ολομέλεια κινούνται στην ίδια λογική, της αύξησης της ετήσιας χρέωσης των Δικαστών. Κατά την εκτίμηση, μάλιστα, του Διευθύνοντος το Πρωτοδικείο Αθηνών η χρέωση αυτή μπορεί να φτάσει και στις 80 υποθέσεις ανά μήνα. Το άτοπο αυτό επισημάνθηκε από πολλούς συναδέλφους και σ’ αυτό το πνεύμα ζητήθηκε από εμένα η απόσυρση του θέματος αυτού από την Ολομέλεια, καθώς και η αναβολή συζήτησής του μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.
Χαράλαμπος Σεβαστίδης
Πρόεδρος Πρωτοδικών
Μέλος του Δ.Σ. της Ε.Δ.Ε.

http://diaskepsi.gr/%CE%B5%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B7-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B1%CE%B4%CE%AD%CE%BB%CF%86%CF%89%CE%BD-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%BC%CE%AD%CE%BB%CE%B5/

1 σχόλιο:

  1. Εξακολουθώ να μην διαβάζω απολύτως καμία πρόταση από την πλευρά του συντάξαντος το παραπάνω κείμενο, πλην της προτροπής του προς το τριμελές συμβούλιο διευθύνσεως του Πρωτοδικείου Αθηνών, όπως την απηύθυνε στην Ολομέλεια, ήτοι να αρνηθεί αυτό να εφαρμόσει τον νόμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ