Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015

Δημοσιοποίηση Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης («ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ») δικαστικών λειτουργών



ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
ΕΝΩΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
ΕΝΩΣΗ ΜΕΛΩΝ ΝΟΜΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ


Αθήνα, 12-11-2015
ΠΡΟΣ :
Τον Αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αρμόδιο για θέματα διαφθοράς, κ. Δημήτριο Παπαγγελόπουλο

ΘΕΜΑ : Δημοσιοποίηση Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης («ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ») δικαστικών λειτουργών.
-----
Κύριε Υπουργέ,

      Ως γνωστόν, με τη ρητή πρόβλεψη του άρθρου 2 § 3 Ν 3213/2003, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 223 Ν 4281/2014, δεν υπόκεινται σε δημοσιοποίηση στο διαδικτυακό τόπο της Βουλής, οι Δηλώσεις Περιουσιακής Κατάστασης των δικαστικών λειτουργών και των μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και, εν πάση περιπτώσει, δεν δημοσιοποιούνται τα στοιχεία εκείνα που είναι ικανά να προκαλέσουν βλάβη στη ζωή ή την περιουσία του δηλούντος ή της οικογένειάς του, ακόμη και για τις κατηγορίες των υπόχρεων, για τις οποίες η δημοσιοποίηση επιτρέπεται κατ’ αρχάς.
      Σε πρόσφατες δηλώσεις του στα ΜΜΕ ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων ανέφερε ότι πρόθεσή του είναι να προωθήσει ρύθμιση δημοσιοποίησης των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης όλων των υπόχρεων σε υποβολή της (επομένως και των δικαστικών λειτουργών, καθώς και των μελών του ΝΣΚ).
      Εν τούτοις, όπως έχουμε κατ’ επανάληψη επισημάνει, όσον αφορά στους δικαστικούς λειτουργούς συντρέχουν ιδιαίτεροι λόγοι, για τους οποίους μια τέτοια δημοσιοποίηση δεν ενδείκνυται, ενόψει των κινδύνων, που ενέχει η πρόσβαση οιουδήποτε πέραν των αρμόδιων προς έλεγχο οργάνων στα στοιχεία αυτά, καθώς διατρέχουν τον κίνδυνο εγκληματικών ή άλλων πράξεων εναντίον τους, εκ μέρους διαδίκων ή προσώπων των οποίων υποθέσεις εκδίκασαν –είναι δε γνωστά περιστατικά εγκληματικών επιθέσεων που έλαβαν χώρα εναντίον δικαστών και εισαγγελέων που χειρίστηκαν διάφορες υποθέσεις.
      Συνεπώς, απαιτείται να εξαιρεθούν οι δικαστικοί λειτουργοί και τα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους από μια τέτοια δημοσιοποίηση των στοιχείων τους που αναφέρονται στις Δηλώσεις Περιουσιακής τους Κατάστασης, σε περίπτωση που προωθηθεί νομοθετική ρύθμιση περί γενικευμένης δημοσιοποίησης αυτών.
      Παρακαλούμε, κύριε Υπουργέ, για τις δικές σας ενέργειες σε αυτή την κατεύθυνση.

Οι Πρόεδροι των Ενώσεων
Μαργαρίτα Στενιώτη, Εφέτης
Ευθύμιος Αντωνόπουλος, Σύμβουλος του ΣτΕ
Ειρήνη Γιανναδάκη, Πρόεδρος Εφετών
Κωνσταντίνος Τζαβέλλας, Αντεισαγγελέας Εφετών
Δέσποινα Καββαδία-Κωνσταντάρα, Σύμβουλος ΕΣ
Κωνσταντίνος Βαρδακαστάνης, Πάρεδρος του ΝΣΚ

  http://www.ende.gr/index.php/enimerosi/anakoinwseis/item/361-dimosiopoiisi-diloseon-periousiakis-katastasis-dikastikon-leitourgon

22 σχόλια:

  1. Καθαρός ουρανός αστραπές δε φοβάται. Πρώτοι εμείς, μόνοι μας, πρέπει να δημοσιοποιήσουμε τα περιουσιακά μας. Ο κόσμος θα το αναγνωρίσει και θα το εκτιμήσει. Ο δικαστής πρέπει να ζει σε γυάλινο σπίτι. Όλα στο φως. Διαφωνώ εντελώς με την ανακοίνωση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να ζει σε γυάλινο σπίτι σημαίνει να γνωστοποιεί σε όλους τη διεύθυνση της κατοικίας του;!!!!!! Τι λαϊκισμός είναι αυτός!!! Σύνελθε!

      Διαγραφή
    2. Μάλλον συνάδελφε δεν κατάλαβες ότι μαζί με τα περιουσιακά μας στοιχεία θα δημοσιοποιούνται διευθύνσεις, τηλέφωνα, στοιχεία συζύγων, παιδιών κλπ. Διαφωνείς ακόμα με την ανακοίνωση;

      Διαγραφή
    3. Τότε δεν αντιληφθηκες τι λεει η ανακοινωση. Το ζητουμενο ειναι η δημοσιοποιηση των προσωπικων στοιχειων που καθιστουν γνωστη τη διευθυνση μας και αλλα στοιχεια στον καθε κακοηθη ή επικινδυνο. Δεν ειναι το προβλημα η ανακοινωση των περιουσιακων στοιχειων. Να εισαι πιο προσεκτικος.

      Διαγραφή
    4. Προφανώς συνάδελφε υπηρετείς στην επαρχία. Ελα στην Αθήνα και πες μου αν θα θέλεις ο κάθε άνθρωπος της νύχτας και ο κάθε τρομοκράτης να ξέρει τη διεύθυνσή σου και τον αριθμό της πινακίδας σου. Το θέμα δεν είναι τα περιουσιακά, σε αυτά δεν έχω αντίρρηση, όλα τα άλλα είναι το πρόβλημα..

      Διαγραφή
    5. Πρώτος εσύ να πας να δηλώσεις τη διεύθυνσή σου, τον αριθμό αυτοκινήτου σου, αν έχει χρήματα κάτω απο το στρώμα σου. Μετά μη γκρινιάζεις αν σου χτυπήσουν το αυτοκίνητο, αν μπουν μέσα στο σπίτι σου, αν σε κλέψουν, αν σου επιτεθούν εσένα, τη γυναίκα σου, τα παιδιά σου. Να είσαι ευχαριστημένος και υπερήφανος που ζεις σε "γυάλινο σπίτι". Λίγο παραπάνω μυαλό δεν είναι κακό.

      Διαγραφή
    6. Οι βουλευτές και οι υπουργοί διαθέτουν μια υποτυπώδη αστυνομική φύλαξη.
      Εσύ συνάδελφε τι είπαμε ότι διαθέτεις; Μαγκιά και άποψη επί παντός επιστητού;
      Έχεις μιλήσει με συνάδελφο που του έβαλαν βόμβα;
      Βάλε λίγο το μυαλό σου να σκεφθεί πριν γράψεις τις ανοησίες σου

      Διαγραφή
    7. Τα περιουσιακά μας, ευχαρίστως, αλλά και τη διεύθυνση, όπου μένουμε με τις οικογένειές μας και τους αριθμούς κυκλοφορίας των αυτοκινήτων μας, συνάδελφε, στο διαδίκτυο?

      Διαγραφή
    8. Σκέψου να χειρίζεσαι μια πολύ σοβαρή υπόθεση και κάποιος να γνωρίζει τον λογαριασμό σου στην τράπεζα.
      Σου κάνει ένα έμβασμα 5000 ευρώ (πίστεψέ με δε θα του λείψουν) και να σε καταγγγείλει για χρηματισμό.
      Θα μου πεις ότι θα αθωωθείς.
      Ναι αλλά μέχρι να αθωωθείς (βλέπε χρονοβόρο πειθαρχικό, βλέπε χρονοβόρα προδικασία στο ποινικό κτλ κτλ) θα είσαι στο ψυγείο με ότι αυτό συνεπάγεται από άποψη υπηρεσιακή, κοινωνική, οικονομική κτλ.

      Διαγραφή
    9. ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ

      Διαγραφή
  2. "δεν δημοσιοποιούνται τα στοιχεία εκείνα που είναι ικανά να προκαλέσουν βλάβη στη ζωή ή την περιουσία του δηλούντος ή της οικογένειάς του",προφανώς δεν γίνεται να δημοσιευθεί σε ποιά οδό έχει το σπίτι του αλλά μπορεί άνετα να δημοσιεύσει πότε και πώς το απέκτησε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Διαφωνώ μαζί σου. Οι δικαστες δεν ειναι δημόσια πρόσωπα, ουτε ψηφίζονται,μηδέν συντρέχει τέτοιος λόγος δημοσιοποίησης. Εξάλλου, για τους ίδιους λόγους, γιατι πρεπει να αναζητούμε σε αυτο το θεμα την εκτίμηση του κόσμου;Αν πρεπει να εκτιμηθουμε, να εκτιμηθουμε για τη δουλεια μας. Οταν δε τεθεί ζήτημα ελέγχου των περιουσιακών στοιχείων του δικαστη, αυτα και χωρις τη δημοσιοποίηση ειναι στη διάθεση των αρχών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. εξαιρεση λοιπον απο τη δημοσιοποίηση στοιχειων. για να εξυπηρετηθουν και παλι οι λιγοι δικαστες που εκθετουν τους υπόλοιπους. προε τι όλο αυτό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τι λέτε τώρα κύριε Ανώνυμε;!!! Όπως όλοι οι πολίτες, έτσι κι εμείς οι δικαστές μπορούμε να αξιώνουμε να έχουμε κάποια βασικά δικαιώματα, όπως σεβασμός στην ιδιωτικότητα σε ό,τι δεν αφορά στην εργασία μας, προστασία των προσωπικών δεδομένων μας κ.ά.. Εγώ μπορεί να θέλω ή εν πάσε περιιπτώσει να κρίνω ότι δεν πρέπαι η πεθερά μου ή ο κουμπάρος μου ή ο γείτονας ή ο καθένας τελοσπάντων, ειδικά στους ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΥΣ καιρούς μας, να γνωρίζει τι χρήματα έχω εγώ στην άκρη ή τι έχουν οι γονείς μου ή ο σύζυγός μου-αφού υπάρχουν οι κοινοί λογαριασμοί-οπότε τίθεται κ το ζήτημα της προστασίας των τρίτων κοντινών μας προσώπων-...Από πού κι ως πού θα βρεθούμε όλοι ως ξεβράκωτοι κ...λοι ανυπεράσπιστοι;;;Ο κόσμος έχει άλλα σοβαρά προβλήματα, δε θα τον βοηθήσει νομίζω να χει να μετράει τα σπίτια σου και τα χιλιάρικά σου, εκτός από τους περίεγους, τους κουτσομπόληδες, τους επιτήδειους και τους εγκληματίες: γι' αυτούς, θα' χει ένα νόημα, ναι, πράγματι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Επίσης, αν είναι να ζούμε σε γυάλινο σπίτι (γιατί άλλωστε να έχουμε δικαιώματα εμείς; τι;είμαστε άνθρωποι;), πρέπει να δηλώσουμε τις σεξουαλικές μας προτιμήσεις, το πόσο πιστοί είμαστε στους συντρόφους μας,πόσους γάμους έχουμε τελέσει, πόσα και ποια ψέμματα ενδεχομένως χρησιμοποιούμε κάθε εβδομάδα, τι νούμερο σουτιέν ή σώβρακο φοράμε, πού πήγαμε και πού θα πάμε διακοπές, αν βλέπουμε ψυχαναλυτή - κατά κει πάμε μ' αυτά που βλέπουμε κι ακούμε πλέον!!! -, τι προβλήματα υγείας έχουμε εμείς κι η οικογένειά μας, και άλλα τέτοια βεσικά στοιχεία της γυάλινης ζωής μας, που θα τα εκτιμήσει επίσης πολύ ο κόσμος!!!!!! Αίσχος! Έλεος πια, και λίγη λογική δε βλάπτει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αναρωτιέμαι αν ο ανώνυμος τις 14.11.2015 - 2.43 θα είχε την ίδια άποψη αν δίκαζε την υπόθεση του Noor 1 ή άλλη παρεμφερή. Σε πλήρη θέα θα είχε τη διεύθυνση της κατοικίας του, τα ονόματα των παιδιών του και, φυσικά, τους τραπεζικούς του λογαριασμούς, σε περίπτωση που ο οποιοσδήποτε ήθελε να τον εμπλέξει οπωσδήποτε και οπουδήποτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Όποιος θέλει να ζει σε γυάλινο σπίτι έχει το δικαίωμα να το κάνει (αρκεί να έχει παραβάν στην τουαλέτα και στην κρεβατοκάμαρα γιατί η προσβολή της δημοσίας αιδούς είναι ποινικό αδίκημα).
    Aπό εκεί και πέρα υπαρχουν και τα δικαιώματα των άλλων (δικαστικό και μη) για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και την ιδιωτικότητα.
    Δυστυχώς οι (περισσότεροι;) έλληνες δικαστές φαίνεται ότι ευαισθητοποιούνται μόνο όταν θίγονται οι ίδιοι γιατί όταν πρόκειται για άλλους δεν είδα να δείχνουν την ίδια ευαισθησία.
    Δεν είδα π.χ. να δυσανασχετούν και να σχολιάζουν αρνητικά τις αποφάσεις των συναδέλφων τους που αθώωσαν τον Μπαξεβάνη (σε πρώτο και δεύτερο βαθμό !!!) για τη δημοσιοποίηση ονομάτων και ποσών της "λίστας Λαγκάρντ", καθώς έκριναν ότι αυτός ...εξυπηρετούσε το "δημόσιο συμφέρον" (;;; !!!) ενημερώνοντας συγγενείς, φίλους, εχθρούς και κακοποιούς πόσα χρήματα έχει ο καθένας.

    Θα είχε ενδιαφέρον η άποψη ορισμένων δικαστικών λειτουργών επί του θέματος αυτού, έστω και τώρα.



    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ Ανώνυμος17 Νοεμβρίου 2015 - 10:26 μ.μ.
      =============
      Σε σχέση με άλλο σχόλιό σας στις 19-11-2015 (που δε δημοσιεύεται διότι το κάνατε σε άσχετη ανάρτηση) , θα συμφωνήσουμε.
      Το να θεωρεί κάποιος ότι πρέπει να παρατάμε τις δουλειές μας για να δημοσιεύσουμε το σχόλιό του πρώτο - πρώτο (αν δείτε τα τελευταία σχόλια πριν τη σημερινή ημέρα δημοσιεύθηκαν στις 16-11-2015, καθώς δεν είχαμε χρόνο να τα διαβάσουμε. Τα μόνα που δημοσιεύαμε ήταν κάποια που έδιναν πληροφορίες για το διαγωνισμό της ΕΣΔι και το σχόλιο της κ. Πάπαρη, μέλους του ΔΣ της ΕΔΕ)

      είναι πράγματι θλιβερό.

      Διαγραφή
  9. Η ηθική κατάπτωση του ελληνικού κράτους σε όλο της το μεγαλείο. Για να δεις τον τραπεζικό λογαριασμό ενός κατηγορουμένου πχ για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, χρειάζεσαι άρση τραπεζικού απορρήτου και ολόκληρη διαδικασία, ενώ για να δεις τον τραπεζικό λογαριασμό του δικαστή μιά ματιά στο ίντερνετ και το μαθαίνει ο οποιοσδήποτε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Προφανώς ο κ. Υπουργός θέλει να ξεχνάει την αιτία δημοσιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων των μελών της κυβέρνησης και των βουλευτών, βάζοντας στο κάδρο και άλλους (δεν είναι μόνο για τους δικαστές το μέτρο αυτό) προς τους οποίους θα κατευθύνονται πλέον τα μάτια του κόσμου, έστω και με κουτσομολίστικη διάθεση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. http://m.news247.gr/eidiseis/politiki/vouli/o-voutshs-den-ekane-to-xathri-twn-dikastikwn-tha-anartwntai-ola-ta-pothen-esxes.3776807.html

    "...δεν είναι σωστό να υπάρχουν ανισότητες...ανάμεσα στις εξουσίες...". Που είναι το αφορολόγητο 25%, οι ατέλειες, τα γραφεία, τα κινητά κ οι σωφέρ; Λογικά εκεί που είναι και οι αστυνομικοί που μας προστατεύουν όπως τον κο Πρόεδρο της Βουλής. ΠΟΥΘΕΝΑ. Από τη δημοσιοποίηση των πόθεν έσχες θα αρχίσει η εξίσωση των εξουσιών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πριν εξεταστούν τα -προφανή- ζητήματα της διακινδύνευσης της προσωπικής/οικογενειακής ασφάλειας λόγω κακόβουλης χρήσης των δεδομένων που περιέχουν οι δηλώσεις, ίσως είναι σκόπιμο το όλο θέμα να ιδωθεί υπό το πρίσμα της προστασίας προσωπικών δεδομένων και της εντεύθεν παραβίασης της αρχής της αναλογικότητας (σκοπός : η εμπέδωση της εμπιστοσύνης των πολιτών στην ανεξαρτησία, το ήθος κλπ των δικαστικών λειτουργών, μέσο : η δημοσιοποίηση της περιουσιακής τους κατάστασης κλπ=δυσαναλογία μέσου προς σκοπό, άλλωστε υπάρχουν και ηπιότερα μέσα λ.χ. έλεγχος των δηλώσεων απο περισσότερα του ενός πολυμελή όργανα, αυστηρές ρυθμίσεις πλαισίου κλπ). Με αυτή τη βασική σκέψη -δεν θα κουράσω με αιτιολόγηση- ίσως μπορεί πειστικά να θεμελιωθεί αντίλογος σε αυτή τη μάλλον ατυχή απόφαση. Νομίζω όμως οτι επιχειρήματα του τύπου "οι βουλευτές έχουν προνόμια, που οι δικαστές δεν έχουν" (άστοχη η σύγκριση, η ratio του πόθεν έσχες δεν είναι ο έλεγχος των εξουσιών, αλλά η δυνατότητα δημόσιου ελέγχου κυρίως των προσώπων που διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα κλπ, στους οποίους δεν συγκαταλέγονται οι δικαστές) ή "φοβόμαστε τους κακούς που μπορεί να θέλουν να μας βλάψουν" (όποιος φοβάται, πώς δικάζει ;) δεν ωφελούν. Ελπίζω το θέμα να επιλυθεί θεσμικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ