Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2023

ΕΔΔΑ: Απόλυση εισαγγελέα γιατί μιλούσε αρκετά στο τηλέφωνο με τη σύζυγό του ενώ εργαζόταν.

 


Απόλυση εισαγγελέα γιατί μιλούσε αρκετά στο τηλέφωνο με τη σύζυγό του ενώ εργαζόταν. Καταδίκη για παραβίαση της ιδιωτικής ζωής 

ΑΠΟΦΑΣΗ

Mazur κατά Δημοκρατίας της Μολδαβίας της 14.02.2023 (αρ. προσφ. 26476/14) 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Συλλογή και χρήση, από την προϊσταμένη Γενική Εισαγγελία δεδομένων σχετικών με τη χρήση των τηλεφώνων του εισαγγελέα και της συζύγου του (προσφευγόντων) κατά τρόπο ή βαθμό πέραν του προβλεπόμενου. Προστασία της ιδιωτικής ζωής.

Η Γενική Εισαγγελία  συνήψε σύμβαση με φορέα κινητής τηλεφωνίας και έλαβε σειρά αριθμών τηλεφώνου, που διανεμήθηκαν στους Εισαγγελείς της. Πολλοί εισαγγελείς έλαβαν δύο ή περισσότερους αριθμούς τηλεφώνου, τους οποίους χρησιμοποιούσαν τα μέλη της οικογένειάς τους. Ο πρώτος προσφεύγων έλαβε δύο αριθμούς και επέτρεψε στη σύζυγό του να χρησιμοποιήσει τον έναν. Πλήρωσε όλα τα έξοδα για τη συνδρομή, ενώ οι κλήσεις μεταξύ των δύο αριθμών ήταν δωρεάν.

Το 2011 η Γενική Εισαγγελία απέλυσε τον πρώτο προσφεύγοντα εισαγγελέα, αλλά στη συνέχεια αποκαταστάθηκε δικαστικά στη θέση του. Λίγο αργότερα, μετά από ευρεία αξιολόγηση του έργου του, διαπιστώθηκαν διάφορες παραβάσεις εκ μέρους του, μεταξύ των οποίων γιατί μιλούσε τηλεφωνικά αρκετό χρόνο κάθε μέρα με τη σύζυγό του κατά τις εργάσιμες ώρες. Μετά την τελευταία αξιολόγηση, απολύθηκε ξανά.

Επικαλούμενοι το άρθρο 8 της ΕΣΔΑ, οι προσφεύγοντες κατήγγειλαν, ότι οι αρχές απέκτησαν και χρησιμοποίησαν δεδομένα σχετικά με τις τηλεφωνικές κλήσεις που πραγματοποίησαν μεταξύ τους και έτσι παραβιάστηκε η ιδιωτική τους ζωή.

Το Δικαστήριο του Στρασβούργου διαπίστωσε μεν ότι υπήρξε παρέμβαση στα προσωπικά δεδομένα των προσφευγόντων, ωστόσο η παρέμβαση αυτή ήταν σύμφωνη με το νόμο, εφόσον επιδίωκε τον θεμιτό σκοπό της προστασίας των δικαιωμάτων του εργοδότη (Γενική Εισαγγελία). Ωστόσο, οι προσφεύγοντες δεν ενημερώθηκαν από πριν για το ενδεχόμενο ότι η ροή των επικοινωνιών τους παρακολουθείται και χρησιμοποιείται από την Εισαγγελία. Επιπλέον, η παρακολούθηση είχε σοβαρές συνέπειες για τον πρώτο προσφεύγοντα, δεδομένου ότι αυτός απολύθηκε από τη θέση του εισαγγελέα.

Το ΕΔΔΑ διαπίστωσε παραβίαση της ιδιωτικής ζωής  (άρθρο 8 της ΕΣΔΑ) και έκρινε ότι η διαπίστωση της παραβίασης συνιστά από μόνη της επαρκή δίκαιη ικανοποίηση και δεν επιδίκασε χρηματική ικανοποίηση.

 


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ https://www.echrcaselaw.com ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ