Παρασκευή 13 Μαΐου 2022

ΕΔΔΑ: Δικαστικά έξοδα δυσανάλογα με το εισόδημα του προσφεύγοντος.

 


Δικαστικά έξοδα δυσανάλογα με το εισόδημα του προσφεύγοντος. Παραβίαση δικαιώματος πρόσβασης στο δικαστήριο!

ΑΠΟΦΑΣΗ

Dragan Kovačević κατά Κροατίας της 12.05.2022 (αρ. προσφ. 49281/15)

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ο προσφεύγων Dragan Kovačević, είναι Κροάτης υπήκοος ο οποίος γεννήθηκε το 1988 και ζει στη Slatina (Κροατία).

Η υπόθεση αφορά τα δικαστικά έξοδα ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου το 2014-15 στην οποία ο προσφεύγων προσέβαλε τις αποφάσεις των πολιτικών δικαστηρίων που του στερούσαν τη δικαιοπρακτική του ικανότητα. Tον Νοέμβριο του 2012 το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας όρισε αυτεπαγγέλτως τη μητέρα του να ενεργεί ως κηδεμόνας του ad litem στις διαδικασίες ενώπιον των δικαστηρίων. Το Συνταγματικό δικαστήριο ακύρωσε αυτές τις αποφάσεις, αλλά απέρριψε την αγωγή του για επιστροφή των εξόδων του. Η απόφαση για τα έξοδα βασίστηκε σε διάταξη του εσωτερικού δικαίου που προβλέπει ότι κάθε συμμετέχων στη διαδικασία ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου φέρει τα δικαστικά του έξοδα, εκτός εάν το δικαστήριο αποφασίσει διαφορετικά.

Επικαλούμενος το άρθρο 6 § 1 της ΕΣΔΑ, ο προσφεύγων παραπονέθηκε ότι παρόλο που το Συνταγματικό Δικαστήριο έκανε δεκτή τη συνταγματική του προσφυγή, δεν του επιδίκασε τα έξοδα νομικής εκπροσώπησης, ισχυριζόμενος ότι αυτό παραβίαζε το δικαίωμά του πρόσβασης στο δικαστήριο βάσει του άρθρου 6 § 1.

Το Δικαστήριο του Στρασβούργου σημείωσε ότι το κόστος σύνταξης συνταγματικής καταγγελίας (περίπου 815 ευρώ) ήταν μεγαλύτερο από τον μέσο μισθό στην Κροατία την εποχή εκείνη. Ως εκ τούτου, αποτελούσε σημαντική οικονομική επιβάρυνση ακόμη και για τον μέσο πολίτη, πόσο μάλλον για τον προσφεύγοντα του οποίου το μηνιαίο εισόδημα αντιστοιχούσε σε επίδομα αναπηρίας ύψους 164 ευρώ.

Μάλιστα έκρινε ότι ο περιορισμός του δικαιώματος πρόσβασης του προσφεύγοντος σε δικαστήριο δεν είχε αντισταθμιστεί από τους θεμιτούς σκοπούς που επιδιώκονται, ώστε να μπορεί να δικαιολογηθεί. Άλλωστε το Συνταγματικό Δικαστήριο δεν είχε αιτιολογήσει ουσιαστικά και επαρκώς την απόφασή του.

Το ΕΔΔΑ διαπίστωσε παραβίαση του άρθρου 6 § 1 της ΕΣΔΑ και επιδίκασε στον προσφεύγοντα 815 ευρώ για αποζημίωση, 3.000 ευρώ για ηθική βλάβη και 2.500 ευρώ για έξοδα. 

 


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ https://www.echrcaselaw.com ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ