Παρασκευή 20 Μαΐου 2022

ΕΔΔΑ: Αποφάσεις δικαστηρίων διέταξαν πατέρα Μάρτυρα του Ιεχωβά να απέχει από τη μύηση της κόρης του


 

Οι αποφάσεις δικαστηρίων που διέταξαν πατέρα Μάρτυρα του Ιεχωβά να απέχει από τη μύηση της κόρης του στη θρησκεία του, δε συνιστούν διάκριση του άρθρου 14 της ΕΣΔΑ

ΑΠΟΦΑΣΗ

T.C. κατά Ιταλίας της 19.05.2022 (αρ. προσφ. 54032/18)

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ο προσφεύγων, T.C., είναι Ιταλός υπήκοος που γεννήθηκε το 1973 και ζει στη Follonica (Ιταλία). Το 2006 με τη σύζυγό του απέκτησαν μια κόρη. Ωστόσο λίγο καιρό αργότερα, μετά τον χωρισμό τους, είχαν διαφωνίες αναφορικά με την επιμέλεια του παιδιού. Τα εθνικά δικαστήρια διέταξαν την από κοινού επιμέλεια.

Η μητέρα υποστήριξε ότι ο πατέρας είχε γίνει Μάρτυρας του Ιεχωβά μετά τη διάλυση της σχέσης τους και τις μέρες που είχε το παιδί, το έπαιρνε μαζί του στις θρησκευτικές του δραστηριότητες χωρίς τη συγκατάθεση της. Τον Ιανουάριο του 2015, το Περιφερειακό Δικαστήριο του Λιβόρνο διέταξε τον προσφεύγοντα να απέχει από τη μύηση της κόρης του στη θρησκεία του, εστιάζοντας στο βέλτιστο συμφέρον του παιδιού.

Επικαλούμενος ιδίως το άρθρο 14 (απαγόρευση των διακρίσεων) σε συνδυασμό με το άρθρο 8 (δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής), υπό το πρίσμα του άρθρου 9 (ελευθερία της θρησκείας), ο προσφεύγων παραπονέθηκε για τις αποφάσεις του εσωτερικού δικαστηρίου που τον διέταξαν να απέχει από την ενεργό εμπλοκή της κόρης στη θρησκεία του, υποστηρίζοντας ότι είχε διαφορετική μεταχείριση από την πρώην σύντροφό του επειδή εκείνος ήταν Μάρτυρας του Ιεχωβά. Επισήμανε ειδικότερα ότι οι αποφάσεις ήταν μεροληπτικές εναντίον της θρησκείας του, δίνοντας την εντύπωση ότι η τελευταία ήταν επικίνδυνη και έπρεπε να αποφεύγεται, ενώ οι θρησκευτικές πεποιθήσεις και πρακτικές της μητέρας δεν είχαν  διερευνηθεί.

Το Δικαστήριο διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε διαφορά στη μεταχείριση μεταξύ του προσφεύγοντος και της μητέρας με βάση τη θρησκεία. Οι αποφάσεις των εθνικών δικαστηρίων είχαν αποκλειστικά στόχο την επίλυση της σύγκρουσης, εστιάζοντας πάνω απ’ όλα στο ενδιαφέρον του παιδιού να μεγαλώσει σε ανοιχτό και ειρηνικό περιβάλλον, συμβιβάζοντας όσο το δυνατόν περισσότερο τα δικαιώματα και τις πεποιθήσεις και των δύο γονέων. Άλλωστε, σε καμία περίπτωση δεν παραβιάστηκε το δικαίωμα του πατέρα στην επιμέλεια της κόρης του, ούτε του απαγορεύτηκε να ασχολείται με τη διαπαιδαγώγησή της.

Το ΕΔΔΑ δεν διαπίστωσε παραβίαση του άρθρου 14 σε συνδυασμό με το άρθρο 8, όπως αυτό εξετάστηκε υπό το φως του άρθρου 9 της ΕΣΔΑ.

 


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ https://www.echrcaselaw.com ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ