Δευτέρα 30 Μαΐου 2022

ΕΑΑΔΛ: Παρατηρήσεις στο σχέδιο Νόμου για τον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών.

 


 

 

 

 

 

 

ΕΝΩΣΗ

ΑΝΩΤΑΤΩΝ & ΑΝΩΤΕΡΩΝ

ΔΙΚΑΣΤΩΝ & ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ

Δικαστικό Μέγαρο Αρείου Πάγου

 Λεωφ. Αλεξάνδρας 121              

11522 Αθήνα

Τηλ. 210.6419.119

E-mail: info@enaade.org

 

 

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ

  Αθήνα, 30 Μαΐου 2022

 

 

 

 

 

 

 

 

                                  

             

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Θέμα: Παρατηρήσεις στο σχέδιο Νόμου για τον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών.

 

 

Αρκετές εκ των νέων διατάξεων κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Υπάρχουν, όμως, και άλλες διατάξεις(π.χ. κατάργηση δικαστηρίων, επιθεώρηση Προέδρων Εφετών και Εισαγγελέων Εφετών) και κυρίως οι δύο κατωτέρω αναφερόμενες, για τις οποίες εκφράζουμε την έντονη αντίθεσή μας, διότι θεωρούμε ότι δεν συνεισφέρουν στη βελτίωση της λειτουργίας της Δικαιοσύνης, αλλ’ αντίθετα προκαλούν ερωτηματικά.

1)Συγκεκριμένα, στο άρθρο 89 παρ.8 και 9 προβλέπεται, για πρώτη φορά στα χρονικά της Ελληνικής Δικαιοσύνης, ότι, στο βαθμό του Αρεοπαγίτη, στον οποίον, σύμφωνα με το μέχρι σήμερα ισχύον νομοθετικό καθεστώς, επιλέγονται, ανάλογα με τα προσόντα τους, οι Δικαστές που κατέχουν τον βαθμό του Προέδρου Εφετών, δύνανται πλέον να επιλέγονται και Δικαστές, με τον βαθμό του Εφέτη, με 7 χρόνια υπηρεσίας στο βαθμό αυτό και με συνολική υπηρεσία 26 έτη. Αντίστοιχη πρόβλεψη υπάρχει και για τον βαθμό του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Μέχρι σήμερα, για την προαγωγή στον Άρειο Πάγο, ελαμβάνετο υπόψη, ως βάση, το ασφαλές και αντικειμενικό κριτήριο της σειράς αρχαιότητας στην επετηρίδα, σε συνάρτηση, ασφαλώς, με τις εκθέσεις επιθεώρησης και με τυχόν πειθαρχικές ποινές ή έλλειψη εργατικότητας και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις του κρινόμενου Δικαστικού Λειτουργού.

Με τη νέα διάταξη, στην πραγματικότητα δίνεται η δυνατότητα «νόμιμης» παράκαμψης της σειράς της επετηρίδας. Αυτό θα επιφέρει διττό αρνητικό αποτέλεσμα, διότι: α)θα δημιουργείται δικαιολογημένα η εντύπωση για «κατά προτίμηση ευνοϊκές προαγωγές» προσώπων, τα οποία, παρά την πολύ μικρότερη υπηρεσιακή εμπειρία τους, θα δύνανται να παρακάμπτουν μεγάλο αριθμό αρχαιοτέρων Δικαστικών Λειτουργών, παρότι οι τελευταίοι διαθέτουν όλα τα προσόντα για την προαγωγή τους στον Άρειο Πάγο, β)θα δημιουργείται, κάθε χρόνο, μεγάλη αναστάτωση στην ομαλή λειτουργία της Δικαιοσύνης, διότι οι παραλειπόμενοι θα ασκούν προσφυγές, ενώπιον της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, η οποία έτσι θα εκδικάζει δεκάδες προσφυγές, με πιθανότητα, οι περισσότερες εξ αυτών να γίνονται αποδεκτές, εάν ο προσφεύγων διαθέτει τα απαραίτητα προσόντα για την προαγωγή του.

Επισημαίνεται, ότι, μετά την αδικαιολόγητα υπερβολική αύξηση, κατά το έτος 2019, του αριθμού των Προέδρων Εφετών, κατά ογδόντα έξι(86)θέσεις, ο συνολικός αριθμός των οργανικών θέσεων των Προέδρων Εφετών ανέρχεται σε διακόσιες μία (201). Δηλαδή ένας ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός, πολλαπλάσιος εκείνου, των κενών θέσεων που προκύπτουν, κάθε χρόνο, προς προαγωγή(κατά μέσον όρο 15 έως 20 θέσεις Αρεοπαγιτών και 4 έως 7 θέσεις Αντεισαγγελέων ΑΠ). Επομένως, σε καμία περίπτωση, δεν μπορεί να προκύψει έλλειψη ικανών(και εμπείρων) Προέδρων Εφετών, πολλοί εκ των οποίων, μάλιστα, είναι αρκετά νέοι σε ηλικία και έχουν προοπτική παραμονής ικανού χρόνου στο Ανώτατο Δικαστήριο. Κατά συνέπεια, δεν συντρέχει το επιχείρημα της αιτιολογικής έκθεσης ότι υπάρχει αδυναμία κάλυψης των κενών θέσεων που προκύπτουν, λόγω μικρού αριθμού των κρινομένων Προέδρων Εφετών, ούτε ότι όλοι οι κρινόμενοι είναι μεγάλης ηλικίας και δεν έχουν χρονικό περιθώριο, για την άσκηση των καθηκόντων τους. Το ίδιο, κατ’ αναλογία, ισχύει και για τις θέσεις των Αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου. Υπογραμμίζουμε ότι τη ρητή αντίθεσή της στην εν λόγω διάταξη εξέφρασε και η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, κατά τη συνεδρίαση της 14ης Απριλίου 2022.

Ζητούμε την εξάλειψη της διάταξης των παραγρ. 8 και 9 του άρθρου 89 του Σχεδίου Νόμου και τη διατήρηση της ισχύουσας διάταξης για την προαγωγή στις θέσεις των Αρεοπαγιτών και Αντεισαγγελέων Αρείου Πάγου.

2) Στο άρθρο 59 παρ.3, αυξάνεται υπερβολικά(διπλασιάζεται) ο αριθμός των υποψηφίων, για την κάλυψη των θέσεων του Προέδρου, του Εισαγγελέα και των Αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου. Συγκεκριμένα, η επιλογή στις θέσεις αυτές, από το Υπουργικό Συμβούλιο γίνεται μεταξύ των 10 αρχαιοτέρων Δικαστικών Λειτουργών που έχουν τα τυπικά προσόντα(αντί των 6, που ισχύει σήμερα), όταν η προς πλήρωση θέση είναι μία και για κάθε επί πλέον θέση, ο αριθμός των υποψηφίων αυξάνεται κατά 4 (αντί 2, που ισχύει σήμερα). Με την υπερβολική αυτή διεύρυνση, δίνεται η δυνατότητα διείσδυσης σε βάθος της επετηρίδας.

Ζητούμε την διατήρηση της ισχύουσας διάταξης.

 

 

  Η Πρόεδρος                                                              Ο Γεν. Γραμματέας

   

Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου                                          Χρήστος Κατσιάνης

    

Πρόεδρος Αρείου Πάγου ε.τ.                                                 Αρεοπαγίτης

 

 

                                                                                                           

           

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ