Παρασκευή 6 Μαΐου 2022

ΕνΔΕ: Έκθεση – Αναφορά Πεπραγμένων κατά την Συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών

 


                     

 

 

 

ΕΝΩΣΗ

ΔΙΚΑΣΤΩΝ   &   ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ

                  ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

               (ΠΡΩΗΝ ΣΧΟΛΗ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ)

                    ΚΤΙΡΙΟ 6 –ΓΡΑΦΕΙΟ 210

        ΤΗΛ: 213 215 6114-  FAX 210 88 41 529

                             Τ.Κ. 101. 71

              e- mail: endikeis@otenet.gr

                                                                                                          

                                                                                                                              Αθήνα, 6-5-2022                                                                                                                          

                                                                                                   Αρ. Πρωτ. : 200

 

Έκθεση – Αναφορά Πεπραγμένων κατά την

Συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών

Αθήνα, 2 Μαΐου 2022

Τόπος και χρόνος:                               Πόρτο, Πορτογαλία 28-30 Απριλίου 2022

Εκπρόσωποι της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων:

Μιχαήλ Τσέφας,         Πρόεδρος Πρωτοδικών, Αναπληρωτής Υπεύθυνος                                                   Οικονομικής Διαχείρισης και

Γεώργιος Κασίμης,     Πρόεδρος Πρωτοδικών, Υπεύθυνος της επιτροπής διεθνών                                     σχέσεων της Ένωσης

 

            Οι εργασίες της ετήσιας συνόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών ξεκίνησαν την Πέμπτη 28 Απριλίου 2022, στην αίθουσα τελετών του Εφετείου του Πόρτο και έκλεισαν με την ανακοίνωση ψηφισμάτων που υιοθετήθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής 29 Απριλίου 2022. Στις εργασίες της συνόδου συμμετείχαν δικαστικοί λειτουργοί από 37 κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών, σε σύνολο 44 κρατών. Η Ελλάδα συμμετείχε δια των ανωτέρω δικαστικών λειτουργών.

Έναρξη των εργασιών της συνέλευσης: Κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών, πέραν των εθιμοτυπικών χαιρετισμών εκ μέρους του Προέδρου Ένωσης Πορτογάλων δικαστών Μανουέλ Σοάρες, του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών Ντούρο Σέσσα (Προέδρου του Ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου της Κροατίας), του Προέδρου της Διεθνούς Ένωσης Δικαστών Χοζέ Ιγκρέχα Μάτος (Προέδρου εφετών του Πόρτο), του Δημάρχου του Πόρτο Ρούι Μορέιρα, του Προέδρου του Ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου της Πορτογαλίας Ενρίκε Αράουχο και τέλος του Προέδρου της Δημοκρατίας της Πορτογαλίας Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σούζα, έλαβε χώρα σεμινάριο - συζήτηση σχετικά με το ζήτημα της ακεραιότητας των δικαστικών λειτουργών. Ειδικότερα, επί του ζητήματος αυτού σε συνδυασμό με τον σεβασμό της αρχής της νομιμότητας (rule of law) ανέπτυξαν τις θέσεις τους οι Ντιέγκο Γκαρσία-Σαγιάν, ειδικός εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών επί ζητημάτων δικαστικής ανεξαρτησίας, Μπέτι Χόλερ, εισαγγελέας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, η Νίνα Μπερέτο, πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου Ευρωπαίων Δικαστών (οργάνου του Συμβουλίου της Ευρώπης), Χαβιέρ Κρεμάντες, πρόεδρος της Παγκόσμιας Ένωσης Νομικών και Νούνο Κοέλιο, δικαστής στο Ελεγκτικό Συνέδριο της Πορτογαλίας. Κατά τις εισηγήσεις τους, οι ανωτέρω εξέθεσαν ζητήματα νομολογίας και επιστήμης σχετικά με το ζήτημα της ακεραιότητας των δικαστικών λειτουργών.

Συνέχιση των εργασιών της συνέλευσης: 29η Απριλίου 2022. Οι εργασίες της συνέλευσης ξεκίνησαν με την έγκριση των πρακτικών και συμπερασμάτων της διαδικτυακής συνέλευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών που έλαβε χώρα στις 3 Δεκεμβρίου 2021. Μετά έγινε εκτεταμένη αναφορά στην κατάσταση σχετικά με την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης στην Πολωνία, στη Σλοβακία, στην Τουρκία και στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της πολωνικής ένωσης δικαστών IUSTITIA η κατάσταση στην Πολωνία δεν βελτιώνεται διότι η κυβέρνηση αρνείται να υιοθετήσει τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των υπόλοιπων θεσμικών διεθνών οργανισμών. Έτσι, στις πρόσφατες προαγωγές η κυβέρνηση προέβη σε παρεμβάσεις επ’ ωφελεία συγκεκριμένων δικαστών. Συνεπεία τούτου η γενική συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών υιοθέτησε ομόφωνα ψήφισμα δια του οποίου καλεί την κυβέρνηση της Πολωνίας να παύσει να παραβιάζει το κράτος δικαίου.

Όσον αφορά ειδικότερα την κατάσταση με την Τουρκία αποφασίσθηκε πρώτον να χορηγηθεί οικονομική στήριξη των Τούρκων δικαστικών λειτουργών που έχουν διωχθεί από την Τουρκική κυβέρνηση και δεύτερον να ζητηθεί από τις δικαστικές ενώσεις, μέλη της ευρωπαϊκής ένωσης, η διατήρηση της οικονομικής συνδρομής για τη στήριξη των Τούρκων δικαστών.

Στη συνέχεια ο εκπρόσωπος της Ουκρανικής ένωσης δικαστών, προέβη σε οπτικοακουστική παρουσίαση της κατάστασης στην Ουκρανία, όπου στις εμπόλεμες ζώνες τα δικαστήρια έχουν πάψει να λειτουργούν, τα δικαστικά μέγαρα έχουν καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς και πολλοί δικαστές είτε έχουν επιστρατευθεί είτε έχουν σκοτωθεί. Προβλήθηκαν εικόνες από θύματα πολέμου και καταστροφές. Στη συνέχεια η γενική συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών, ομόφωνα, υιοθέτησε ψήφισμα δια του οποίου τα Ηνωμένα Έθνη καλούνται να συστήσουν διερευνητική επιτροπή για τη συλλογή και καταγραφή στοιχείων σχετικά με τις επιπτώσεις του πολέμου.

Στη συνέχεια έγιναν παρουσιάσεις και συζητήσεις σχετικά με την κατάσταση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης σε διάφορες χώρες. Στο πλαίσιο της θεματικής αυτής η Ελληνική αντιπροσωπεία ζήτησε να προβεί σε ανακοίνωση σχετικά με την κατάσταση της δικαιοσύνης στην Ελλάδα. Αφού το αίτημα καταχωρήθηκε στην ημερησία διάταξη, ανεγνώσθη από τον κο Μιχαήλ Τσέφα η Ελληνική παρουσίαση η οποία έχει ως ακολούθως:

«Πάνω απ’ όλα θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και ειδικότερα να ευχαριστήσω τον κο Ντούρο Σέσσα για την υποστήριξη που μας παρείχε τον περασμένο Δεκέμβριο. Η ελληνική κυβέρνηση προσπάθησε να εισαγάγει την αξιολόγηση των δικαστών δια μέσω διαγωνισμάτων επί σεμιναρίων. Αμέσως ζητήσαμε την βοήθεια της ευρωπαϊκής ένωσης δικαστών. Η επιστολή που απεστάλη και υπογράφηκε από τον κο Σέσσα είχε άμεσο αποτέλεσμα και έτσι, η ελληνική κυβέρνηση απέσυρε την εν λόγω διάταξη. Η επιστολή ήταν πλήρης και νομικά τεκμηριωμένη. Έτσι, ευχαριστούμε τον κο Σέσσα για την άμεση ανταπόκρισή του. Βέβαια, αυτή η βοήθεια από την ευρωπαϊκή ένωση δικαστών δεν θα ήταν απαραίτητη αν ήδη προγενέστερα η ελληνική κυβέρνηση είχε αποδεχθεί τη συμμετοχή μας στις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές. Επί του παρόντος εκκρεμεί προς ψήφιση ενώπιον της Βουλής, η νομοθεσία για την τροποποίηση του Οργανισμού Δικαστηρίων και Καταστάσεως Δικαστικών Λειτουργών. Εκ πρώτης όψεως διαφαίνεται ότι έχουμε καταφέρει να χτίσουμε μία μορφή συνεργασίας με το Υπουργείο. Θα σας γνωστοποιήσουμε αν κάποια από τις διατάξεις που θα εισαχθούν προς ψήφιση επηρεάζει την ανεξαρτησία των δικαστών. Τελειώνοντας την παρουσίασή μου θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τον κο Μάτος για τη στήριξή του, όλα αυτά τα χρόνια. Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας».

Η ολομέλεια της συνέλευσης σημείωσε την παρέμβαση της Ελληνικής αντιπροσωπείας και κατέγραψε την παρέμβαση στα πρακτικά για μελλοντική παρακολούθηση της εξέλιξης στην Ελλάδα.

Εν συνεχεία, η αντιπροσωπεία της Ιταλίας έλαβε το λόγο και παρουσίασε ζητήματα που αφορούν την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης στην Ιταλία που προκύπτουν από την τροποποίηση του αντίστοιχου με τον ελληνικό κώδικα οργανισμού δικαστηρίων της Ιταλίας (ordinamento guidiziario). Συγκεκριμένα, οι προτεινόμενες τροποποιήσεις αφορούν την αξιολόγηση των δικαστών και την διαχείριση των δικαστηρίων. Έτσι, πχ, ο εκάστοτε προϊστάμενος του δικαστηρίου μπορεί να θέτει στόχο έκδοσης αποφάσεων από τους δικαστές εντός του έτους, οι οποίοι πρέπει να πετύχουν το στόχο αυτόν. Επίσης, κάποιες διατάξεις μπορεί να αφήσουν χώρο για πολιτικές πιέσεις. Η γενική συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών έκρινε ότι οι μελετώμενες τροποποιήσεις μπορεί να περιορίσουν την ανεξαρτησία των δικαστών και να έλθουν σε σύγκρουση με τους ευρωπαϊκούς κανόνες επί της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και τελικά υιοθετήθηκε, ομόφωνα, ψήφισμα με αυτό το περιεχόμενο. Κατά τη σύνταξη του ψηφίσματος η ελληνική αντιπροσωπεία έλαβε ενεργό ρόλο προς υποστήριξη των Ιταλών συναδέλφων. Το κείμενο των ψηφισμάτων έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Διεθνούς Ένωσης Δικαστών (https://www.iaj-uim.org/news).

Περαίτερω, παρουσιάστηκαν οι εργασίες των επιτροπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών σχετικά με την εξέλιξη της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, το ταμείο αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής ένωσης και η συνεργασία με άλλους διεθνείς οργανισμούς.

Στο τέλος των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης δόθηκε εκ νέου ο λόγος στην Ελληνική Αντιπροσωπεία. Ο κος Γεώργιος Κασίμης εξέθεσε την υποψηφιότητα της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων για τη διοργάνωση της επόμενης Γενικής Συνέλευσης στις 11-13 Μαΐου 2023 στην Αθήνα. Εξετέθησαν οι δυνατότητες της Ελλάδας προς υποστήριξη της οργάνωσης αυτής και η προσήλωση των Ελλήνων δικαστών στο κράτος δικαίου και στην ανεξαρτησία των δικαστών. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών Ντούρο Σέσσα, Πρόεδρος του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου της Κροατίας ευχαρίστησε την ελληνική αντιπροσωπεία και μνημονεύοντας τον ενεργό ρόλο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων καθ’ όλα τα τελευταία έτη, με αδιάλειπτη παρουσία σε όλες τις δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εισφορά στο έργο της, ζήτησε να γίνει δεκτή η ελληνική υποψηφιότητα. Την υποψηφιότητα υποστήριξε και ο Χοσέ Μάτος, πρόεδρος Εφετών της Πορτογαλίας, Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Δικαστών. Ομόφωνα η Γενική Συνέλευση, εν μέσω χειροκροτημάτων, ανέθεσε στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων τη διοργάνωση για το έτος 2023, που θα λάβει χώρα στην Αθήνα, στις 11-13 Μαΐου.

Μετά ταύτα κηρύχθηκε το πέρας της γενικής συνέλευσης. Το Σάββατο 30 Απριλίου 2022 έλαβε χώρα επίσκεψη στο Εφετείο του Γκιμαράες.

Μιχαήλ Τσέφας                                             Γεώργιος Κασίμης

           Πρόεδρος Πρωτοδικών                                  Πρόεδρος Πρωτοδικών

 

ΠΗΓΗ ΕνΔΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ