Τρίτη 24 Μαΐου 2022

ΕΔΔΑ: Επιβολή προστίμου για άρνηση σύναψης υποχρεωτικής ασφάλισης υγείας!

 


Επιβολή προστίμου για άρνηση σύναψης υποχρεωτικής ασφάλισης υγείας! Δεν παραβιάστηκε η ιδιωτική ζωή, ο σεβασμός της περιουσίας και η ελευθερία συνείδησης!

ΑΠΟΦΑΣΗ

De Kok κατά Ολλανδίας της 19.05.2022 (αρ. προσφ. 1443/19)

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ο προσφεύγων, Cedric Anakha de Kok, είναι Ολλανδός υπήκοος και ζει στο Ρότερνταμ. Στην Ολλανδία είναι υποχρεωτικό να συνάπτουν τουλάχιστον βασική ασφάλιση υγείας, η οποία καλύπτει τη βασική ιατροφαρμακευτική φροντίδα. Ωστόσο, είναι δυνατή η σύναψη συμπληρωματικής ασφάλισης υγείας, η οποία μπορεί να καλύπτει, για παράδειγμα, την ομοιοπαθητική θεραπεία. Σύμφωνα με το νόμο, αν δε συναφθεί η βασική ασφάλιση υγείας, επιβάλλεται πρόστιμο. Τέτοιο επιβλήθηκε και στον προσφεύγοντα από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας.

Επικαλούμενος, ειδικότερα, τα άρθρα 8 (δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής ζωής), 9 (ελευθερία της συνείδησης) και 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου (προστασία σεβασμού της περιουσίας), ο προσφεύγων παραπονέθηκε για την υποχρεωτικότητα της ασφάλισης υγείας, δηλώνοντας ότι θα προτιμούσε να πληρώσει μόνο ομοιοπαθητικά φάρμακα αντί να μοιράζεται το συλλογικό βάρος των συμβατικών ιατρικών θεραπειών που καλύπτεται από τη βασική ασφάλιση. Παραπονέθηκε ότι τον είχαν αναγκάσει να υπαχθεί σε βασική ασφάλιση υγείας σε αντίθεση με τα πιστεύω του, με δυνατότητα εξαίρεσης μόνο για όσους φέρουν αντιρρήσεις συνείδησης σε όλες τις μορφές ασφάλισης, κάτι που δεν ίσχυε στην περίπτωσή του. Παραπονέθηκε επίσης ότι η υποχρέωση αυτή συνιστούσε παραβίαση του δικαιώματός του στην αυτοδιάθεση και συγκεκριμένα στο να χρησιμοποιεί τα χρήματά του όπως έκρινε αυτός.

Το ΕΔΔΑ έκρινε ότι υπήρξε παρέμβαση βάσει του άρθρου 8 της ΕΣΔΑ, διαπίστωσε όμως ότι, προκειμένου να εξασφαλιστεί οικονομικά προσιτή υγειονομική περίθαλψη συλλογικής αλληλεγγύης, το κράτος είχε νόμιμους λόγους να υποχρεώνει τους πολίτες να λάβουν ασφάλιση υγείας βάσει του άρθρου αυτού και το άρθρου 1 ΠΠΠ (προστασία της περιουσίας), ιδίως για τη διασφάλιση οικονομικά προσιτής υγειονομικής περίθαλψης μέσω συλλογικής αλληλεγγύης. Επίσης απέρριψε την προσφυγή βάσει του άρθρου 9 (ελευθερία συνείδησης) της ΕΣΔΑ. 

 


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ https://www.echrcaselaw.com ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ