Κυριακή 1 Μαΐου 2022

ΕΔΔΑ: επιδίκαση των συνολικών δικαστικών εξόδων του Δημοσίου- δυσανάλογη επιβάρυνση για τις προσφεύγουσες.

 


Η επιδίκαση των συνολικών δικαστικών εξόδων του Δημοσίου συνιστά δυσανάλογη επιβάρυνση για τις προσφεύγουσες. Παραβίαση του δικαιώματος σεβασμού της περιουσίας

ΑΠΟΦΑΣΗ 

Bursać κ.α. κατά Κροατίας της 28.04.2022 (αρ. προσφ. 78836/16) 

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ  

Οι προσφεύγουσες, Bosiljka Bursać, Đuka Damjanović, Nena Damjanović, Danica Dubajić και Milica Vasiljević, είναι υπήκοοι Κροατίας που γεννήθηκαν μεταξύ 1940 και 1953 και ζουν στο Apatin, Gračac, Srb και Ζάγκρεμπ. 

Το 1995 ο πατέρας των προσφευγουσών σκοτώθηκε από Κροάτες στρατιώτες κατά τη διάρκεια της μάχης για την ανάκτηση του ελέγχου της Κράϊνα στον πόλεμο μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Το 2005 στράφηκαν κατά του Δημοσίου ζητώντας αποζημίωση.  

Το Δημοτικό Αστικό Δικαστήριο του Ζάγκρεμπ επιδίκασε στις προσφεύγουσες να καταβάλουν στο Δημόσιο 60.000 HRK για δικαστικά έξοδα. 

Βασιζόμενες στο άρθρο 2 (δικαίωμα στη ζωή) και στο άρθρο 6 § 1 (δικαίωμα σε δίκαιη δίκη) της ΕΣΔΑ και στο άρθρο 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου (προστασία της περιουσίας), οι προσφεύγουσες κατήγγειλαν, ειδικότερα, ότι η έρευνα ήταν ανεπαρκής και ότι το υπερβολικά δικαστικά έξοδα που κατέβαλαν παραβίασαν την ειρηνική απόλαυση της περιουσίας τους.  

Το Δικαστήριο του Στρασβούργου έκρινε ότι δεν χρειάζεται να εξετάσει όλες τις αντιρρήσεις που προβλήθηκαν, αλλά να επικεντρωθεί στην ένσταση της κυβέρνησης περί μη εξάντλησης των εσωτερικών ένδικων μέσων. Στη βάση αυτή και δεδομένου ότι οι καταγγελίες των προσφευγουσών δεν εξετάστηκαν από το Συνταγματικό Δικαστήριο, δέχτηκε την ένσταση της Κυβέρνησης. Επομένως, η καταγγελία των προσφευγουσών βάσει του άρθρου 2 της Σύμβασης πρέπει να απορριφθεί βάσει του άρθρου 35 §§ 1 και 4 λόγω της μη εξάντλησης των εσωτερικών ένδικων μέσων. 

Όσον αφορά τη φερόμενη παραβίαση του άρθρου 1 ΠΠΠ, το Δικαστήριο έκρινε ότι το να υποχρεωθούν οι προσφεύγουσες να επωμιστούν το συνολικό κόστος των δικαστικών εξόδων του Δημοσίου στην πολιτική δίκη συνιστούσε δυσανάλογη επιβάρυνση για αυτές.  

Το ΕΔΔΑ διαπίστωσε παραβίαση του δικαιώματος σεβασμού της περιουσίας  και επιδίκασε από κοινού στις προσφεύγουσες 5.000 ευρώ για ηθική βλάβη και 2.000 ευρώ για έξοδα. 


 


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ https://www.echrcaselaw.com ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ