Πέμπτη 26 Μαΐου 2022

ΕΔΔΑ: Καταδίκη σε αποζημίωση αρχισυντάκτη εφημερίδας λόγω χυδαίων σχολίων κατά πολιτικού που δεν είχαν πραγματική βάση!

 


Καταδίκη σε αποζημίωση αρχισυντάκτη εφημερίδας λόγω χυδαίων σχολίων κατά πολιτικού που δεν είχαν πραγματική βάση! Μη παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης!

ΑΠΟΦΑΣΗ

Pretorian κατά Ρουμανίας της 24.05.2022 (αρ. προσφ. 45014/16)

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ο προσφεύγων Cosmin-Adrian Pretorian, είναι Ρουμάνος υπήκοος ο οποίος γεννήθηκε το 1976 και ζει στη Κραϊόβα. Ήταν αρχισυντάκτης της περιφερειακής εβδομαδιαίας εφημερίδας Indiscret în Oltenia. Από τη θέση του αυτή, δημοσίευσε δύο άρθρα στα οποία ασκούσε κριτική σε γνωστό τοπικό πολιτικό (Η.Β.) και συγκεκριμένα πρώην πρόεδρο του τοπικού παραρτήματος του Κόμματος των Φιλελευθέρων και, από το 2004 έως 2008, μέλος του ρουμανικού κοινοβουλίου.

Ο H.B. έκανε αγωγή για αποζημίωση λόγω συκοφαντικής δυσφήμισης στο Επαρχιακό Δικαστήριο της Κραϊόβα, το οποίο την έκανε μερικά δεκτή και διέταξε τον προσφεύγοντα να καταβάλει 15.000 λέι Ρουμανίας (RON) (περίπου 3.200 ευρώ).

Επικαλούμενος το άρθρο 10 (ελευθερία της έκφρασης) της ΕΣΔΑ, ο προσφεύγων ισχυρίστηκε ότι καταδικάζοντάς τον τα εθνικά δικαστήρια είχαν παραβιάσει το δικαίωμά του στην ελευθερία της έκφρασης.

Το Δικαστήριο σημείωσε ότι, κατά την εξέταση της φύσης των σχολίων που περιέχονταν στα δύο άρθρα, το Επαρχιακό Δικαστήριο είχε κρίνει ότι ο προσφεύγων είχε προβεί σε αξιολογικές κρίσεις χωρίς πραγματική βάση και είχε χρησιμοποιήσει χυδαία γλώσσα, και ότι τα σχόλιά του, επομένως, δεν απολάμβαναν την προστασία του άρθρου 10 της ΕΣΔΑ. Το δικαστήριο αυτό είχε παρατηρήσει ότι ο πολιτικός δεν είχε κάνει τίποτα για να προκαλέσει την επίθεση και ότι, αντίθετα, ο προσφεύγων ήταν αυτός που προέβη σε επικριτικούς και επιθετικούς χαρακτηρισμούς. Το Δικαστήριο του Στρασβούργου συμφώνησε με αυτές τις σκέψεις.

Όσον αφορά την αναλογικότητα της ποινής, το Δικαστήριο έκρινε ότι η ποινή που επιβλήθηκε ήταν σχετικά ήπια και ότι δεν είχε αποτρεπτικό αποτέλεσμα στην άσκηση της ελευθερίας του προσφεύγοντος.

Το ΕΔΔΑ έκρινε ότι τα εθνικά δικαστήρια είχαν σταθμίσει τα ανταγωνιστικά δικαιώματα με βάση τα κριτήρια που καθορίζονται στη νομολογία του Δικαστηρίου. Τα δικαστήρια είχαν δώσει σχετικούς και επαρκείς λόγους για να διαπιστωθεί ότι η ποινή που επιβλήθηκε στον προσφεύγοντα ήταν αναγκαία σε μια δημοκρατική κοινωνία και ότι υπήρχε μια λογική σχέση αναλογικότητας μεταξύ την εν λόγω ποινής και του επιδιωκόμενου θεμιτού σκοπού.

Το Δικαστήριο του Στρασβούργου δε διαπίστωσε παραβίαση του άρθρου 10 (ελευθερία της έκφρασης) της Σύμβασης. 

 


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ https://www.echrcaselaw.com ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ