Σάββατο 2 Απριλίου 2022

ΕΔΔΑ: Η διοικητική κράτηση ανηλίκου για 14 ημέρες συνιστά απάνθρωπη μεταχείριση!

 


Η διοικητική κράτηση ανηλίκου για 14 ημέρες συνιστά απάνθρωπη μεταχείριση! Η προστασία του ανηλίκου υπερτερεί της παρανομίας των γονέων του!

ΑΠΟΦΑΣΗ

N.B. κ.α. κατά Γαλλίας της 31.03.2022 (αριθ. προσφ. 49775/20)

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Διοικητική κράτηση οκτάχρονου ανηλίκου αλλοδαπού. Υποχρέωση των αρχών για προστασία από κάθε απάνθρωπη μεταχείριση,  ιδιαιτέρως λόγω της ευπάθειας του.

Η υπόθεση αφορούσε τη διοικητική κράτηση των προσφευγόντων,  δύο γονέων μαζί με το ανήλικο παιδί  τους ηλικίας 8 ετών,  εν αναμονή της απομάκρυνσης τους από τη Γαλλία.  Στην εν λόγω χώρα είχαν υποβάλει αίτηση ασύλου που απορρίφθηκε και διατάχθηκε η απέλαση τους. Κατά την διάρκεια της κράτησης υπέβαλαν αίτηση προσωρινών μέτρων στο ΕΔΔΑ που έκανε δεκτό το αίτημα τους για άρση της κράτησης. Το καθ’ ού κράτος εφάρμοσε τα προσωρινά μέτρα επτά ημέρες μετά την έκδοση τους. Άσκησαν προσφυγή για παραβίαση των άρθρων 3 και 34 της ΕΣΔΑ.

Το Δικαστήριο υπενθύμισε ότι η τοποθέτηση ανήλικων παιδιών σε διοικητική κράτηση λόγω της ευαλωτότητάς τους,  χρήζει ιδιαίτερης προσοχής. Τρία κριτήρια λαμβάνονται υπόψη για την νομιμότητα της κράτησης: η ηλικία των ανηλίκων, η υλική υποδομή των εγκαταστάσεων εάν είναι ή όχι προσαρμοσμένες  σε σχέση με τις ιδιαίτερες ανάγκες τους και η διάρκειά της. Επίσης η  ευπάθεια του ανήλικου είναι καθοριστική και υπερισχύει της ιδιότητας του παράνομου διαμένοντα γονέα του.

Εν προκειμένω το Δικαστήριο σημείωσε  ότι ο αρχές  δεν έλαβαν υπόψη την νομοθεσία για το άσυλο που ορίζει ότι «το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού πρέπει να είναι πρωταρχικής σημασίας». Η κράτησή του επέφερε βλάβη στον ψυχισμό του λόγω των ιδιαίτερων καταστάσεων, δηλαδή κρατήθηκε για 14 ημέρες σε ένα κέντρο με θόρυβο σε συνδυασμό με το νεαρό της ηλικίας του. Το ΕΔΔΑ έκρινε ότι η παράλειψη των εγχώριων αρχών να αξιολογήσουν την νομιμότητα της κράτησης με γνώμονα το συμφέρον του ανηλίκου,  συνιστά παραβίαση του άρθρου 3 ως προς τον ανήλικο. Αντιθέτως το ΕΔΔΑ έκρινε ότι οι ενήλικες γονείς του δεν απέδειξαν με πειστικά επιχειρήματα ότι η κράτηση του ανήλικου παιδιού τους είχε προκαλέσει σε αυτούς ιδιαίτερο άγχος και έκρινε ότι δεν υπάρχει παραβίαση του άρθρου 3 ως προς αυτούς.

Ακολούθως το ΕΔΔΑ έκρινε ότι ελλείψει οποιουδήποτε λόγου που να δικαιολογεί τη μη εφαρμογή του προσωρινού μέτρου της άρσης της κράτησης, οι αρχές δεν είχαν συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις τους βάσει του άρθρου 34. Παραβίαση του άρθρου 34 .

Το ΕΔΔΑ επιδίκασε στον ανήλικο ποσό 5.000 ευρώ για ηθική βλάβη.

 

 


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ https://www.echrcaselaw.com ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ