Παρασκευή 8 Μαΐου 2020

Επιστολή κ. Νάστα Χρήστου, Πρόεδρου Εφετών για Επικαιροποιημένα Σχέδια Ποινικών Αποφάσεων


                                                                                 


Αγαπητοί συνάδελφοι                                   Θεσσαλονίκη   24 Απριλίου 2020 
    

Μετά την ισχύ των νέων Κωδίκων Ποινικού και Ποινικής Δικονομίας που κυρώθηκαν με τους νόμους 4619/2019 και 4620/2019, αντίστοιχα, όπως στη συνέχεια διατάξεις άρθρων τροποποιήθηκαν με τους ν. 4623/2019 και 4637/2019, επήλθαν σημαντικές αλλαγές στον τρόπο απονομή της ποινικής δικαιοσύνης, γεγονός που δημιουργεί επιπρόσθετες δυσχέρειες στην κατάρτιση των ποινικών μας αποφάσεων.

Ανταποκρινόμενος στην έκκληση πολλών συναδέλφων να προβώ στην επικαιροποίηση των ΣΧΕΔΙΩΝ ΠΟΙΝΙΚΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ  που είχα συντάξει το έτος 2018 και σας είχα αποστείλει σε ηλεκτρονική μορφή(CD), είμαι σήμερα στην ευχάριστη θέση να σας παρουσιάσω ένα ανανεωμένο συνολικό έργο Σχεδίων Ποινικών Αποφάσεων, όλων των δικαστηρίων πρώτου και δευτέρου βαθμού, με πολλαπλές παραλλαγές, ανάλογα με τις εκάστοτε διαφοροποιήσεις που εμφανίζονται στη εξέλιξη της ποινικής δίκης, χρησιμοποιώντας την ίδια με τα προηγούμενα σχέδια μέθοδο επεξεργασίας. Τα σχέδια αυτά, όπως και τα προηγούμενα, είναι σε επεξεργάσιμη μορφή WORD και επιδέχονται οποιαδήποτε τροποποίηση, διανέμονται δε, εντελώς δωρεάν, στους συναδέλφους δικαστικούς λειτουργούς πρώτου και δευτέρου βαθμού.
Εκτός όμως από τη νέα αυτή έκδοση, για τη διευκόλυνσή σας, έκρινα σκόπιμο να περιλάβω στο ίδιο CD (σε ξεχωριστό φάκελο) και τα προηγούμενα σχέδια ποινικών αποφάσεων, καθώς αυτά εξακολουθούν, κατά ένα μέρος, να έχουν εφαρμογή για τις παλαιότερες υποθέσεις, που καθημερινά άγονται ενώπιόν μας. Έτσι θα μπορείτε να έχετε άμεση πρόσβαση σε όποιο σχέδιο ταιριάζει στην απόφαση που επεξεργάζεσθε ή ακόμη και να χρησιμοποιείτε ταυτόχρονα και διαφορετικά σχέδια, εάν τούτο επιβάλλει, για κάποιες διατάξεις, το διαχρονικό δίκαιο που διατρέχει την κάθε απόφαση.
Όπως έχω αναφέρει και στις δύο προηγούμενες εκδόσεις(2010 και 2018), το πόνημα αυτό δεν διεκδικεί δάφνες νομικής φιλολογίας, έχει όμως τη δειλή φιλοδοξία να φανεί, έστω και κατ΄ ελάχιστο, χρήσιμο ως πρακτικός οδηγός τόσο για τους συναδέλφους και των δύο βαθμών δικαιοδοσίας, όσο και για τους δικαστικούς υπαλλήλους των ποινικών Τμημάτων που θα θελήσουν να το συμβουλευτούν, προκειμένου να αποφύγουμε τυπικά λάθη και παραλείψεις που οδηγούν σε αναιρετική ανατροπή άρτιες κατά τα λοιπά ποινικές αποφάσεις.
Πολύτιμη αρωγός στην προσπάθειά μου αυτή υπήρξε η Πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Εφετείου Θεσσαλονίκης,  κα Καλλιρόη Χειμαριού, Πρόεδρος Εφετών, η οποία, ενστερνιζόμενη τη χρησιμότητα του εγχειρήματος, μου παρείχε αφειδώς τη νομική της συνδρομή και την κατάλληλη οργανωτική στήριξη, και την ευχαριστώ θερμά. Επίσης θεωρώ χρέος μου να ευχαριστήσω  όλους τους Προέδρους Εφετών και τους Προεδρεύοντες Εφέτες του Ποινικού Τμήματος του Εφετείου Θεσσαλονίκης καθώς και τον αντεισαγγελέα Εφετών Θεσσαλονίκης,  κ. Ευάγγελο Μπακέλα, για τις εύστοχες παρατηρήσεις τους.  
Πάντως, με κάθε σεμνότητα, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι η προσπάθεια αυτή, την οποία με ενθουσιασμό από την πρώτη στιγμή αγκαλιάσατε, έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει καρπούς, αφού από πληροφορίες που έχω λάβει, η γενική εικόνα των πρακτικών στις ποινικές δίκες έχει βελτιωθεί και οι αναιρέσεις στις ποινικές υποθέσεις, για τυπικούς τουλάχιστον λόγους, έχουν περιοριστεί σημαντικά. Η αποδοχή αυτή του έργου μου, κυρίως όμως η  διαπίστωση της χρησιμότητάς της, μου δίνουν το κουράγιο να συνεχίσω να βελτιώνω τις ατέλειες που ασφαλώς υπάρχουν στα υφιστάμενα σχέδια, λαμβάνοντας υπόψη τις εσωτερικές και διεθνείς νομολογιακές εξελίξεις, αλλά και στις εκάστοτε νομοθετικές παρεμβάσεις. Ωστόσο, επειδή η προσπάθεια αυτή, είναι από τη φύση της ατελής, σας ζητώ να φανείτε πολύτιμοι αρωγοί, και να μη διστάσετε να μοιραστείτε μαζί μου – προς το συμφέρον όλων των συναδέλφων - κάθε σκέψη και εμπειρία σας που μπορεί να οδηγήσει στη βελτίωση, συμπλήρωση ή επανεξέταση των διατυπωμένων στα σχέδια αυτά θέσεων.
   Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
                                                                                   Χρήστος  Νάστας
                                                                                                      Πρόεδρος Εφετών
                                                                                             Τακτικό μέλος του ΔΣ της ΕΔΕ
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ