Δευτέρα 18 Μαΐου 2020

Το αιτημα των τριων Δικαστικων Ενωσεων στον Υπουργο Δικαιοσυνης και η απαντηση που λαβαμε (σ.σ. για τις αρχαιρεσίες)




Αθήνα,14/05/2020
Αρ. Πρωτ.229
Το αίτημα των τριών Δικαστικών Ενώσεων στον Υπουργό Δικαιοσύνης
και η απάντηση που λάβαμε
     Προς ενημέρωση των συναδέλφων και σε απάντηση εκείνων που θέλουν να ρίχνουν σκιές για να κρυφτούν μέσα τους…
     Η Ένωσή μας, η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου και η
Ένωση Μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους βρεθήκαμε τον Απρίλιο αντιμέτωποι με το πρόβλημα της λήξης ή της επικείμενης ολοκλήρωσης των θητειών των Διοικητικών μας Συμβουλίων, χωρίς στο μεταξύ να μπορούμε να προσφύγουμε σε αρχαιρεσίες λόγω των μέτρων περιορισμού των μετακινήσεων που τέθηκαν σε ισχύ για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ενόψει της πρόβλεψης του καταστατικού μας για διενέργεια αρχαιρεσιών το Μάιο ή Ιούνιο και της βέβαιης πια αδυναμίας διεξαγωγής εκλογών εντός του Μαΐου, άμεση ήταν η ανάγκη κάλυψης του διαστήματος μέχρι να είναι δυνατή η διεξαγωγή των εκλογών. Μόνη εφικτή λύση ήταν να ζητήσουμε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης την παράταση της θητείας του εκλεγμένου από τους συναδέλφους Δ.Σ. μας, μέχρι να αρθούν τα μέτρα και να καταστεί δυνατή η διενέργεια αρχαιρεσιών. Άλλωστε γνωρίζαμε ότι, πολλές ανάλογες περιπτώσεις αντιμετωπίστηκαν με όμοιο τρόπο. Σε αντίθεση δηλαδή, με εκείνους που επιθυμούν την επ΄ αόριστον  παραμονή τους στο Δ.Σ., για εμάς, που από το Φεβρουάριο ζητάμε την προκήρυξη εκλογών, η επέκταση της θητείας του Δ.Σ. είχε ορίζοντα τις εκλογές που θα έπρεπε να προκηρύξει το Δ.Σ. αμέσως μετά τη λήξη των μέτρων περιορισμών μετακίνησης. Εντελώς…συμπτωματικά, την 14.05.2020, ημέρα της πρώτης συνεδρίασης του Διοικητικού μας Συμβουλίου, το Υπουργείο με ένα εντελώς ακατανόητο σκεπτικό απαντάει με διαφορετικές αιτιολογίες για την παράταση όλων των άλλων Διοικητικών Συμβουλίων (έχουν ιδιότητα κοινωνικού εταίρου ή είναι συμπράτοντες φορείς υγείας ή είναι ΝΠΔΔ ή διέπονται από ειδική νομοθεσία), πλην όμως θεωρεί ότι δεν συντρέχει λόγος νομοθετικής παρέμβασης για τα Δ.Σ. των Δικαστικών Ενώσεων, αφού κάτι τέτοιο «θα αποτελούσε προσβολή της διάκρισης των λειτουργιών» κάνοντας μάλιστα την υπόμνηση ότι «στη νομοθεσία προβλέπονται ήδη ρυθμίσεις για την αδιάκοπη συνέχιση της λειτουργίας των διοικήσεων των σωματείων». Ποιες είναι οι ρυθμίσεις που προβλέπουν την αδιάκοπη αυτή συνέχιση της λειτουργίας; Προφανώς η αίτηση προς το αρμόδιο δικαστήριο για διορισμό προσωρινής διοίκησης ενός σωματείου. Ακριβώς δηλαδή ό,τι ζήτησαν την ίδια ημέρα της απάντησης του Υπουργού τα 9 μέλη του ΔΣ της Ένωσής μας. Για να καταδειχθεί το προσχηματικό της απάντησης αναρωτιόμαστε γιατί δεν παρέπεμψε ο κ. Υπουργός και τις Διοικήσεις των άλλων Διοικητικών Συμβουλίων στις «ρυθμίσεις για την αδιάκοπη συνέχιση της λειτουργίας των διοικήσεων» αλλά προέβη σε νομοθετική ρύθμιση;
      Το Προεδρείο της Ένωσής μας έχει ένα και μόνο αίτημα: Την άμεση διενέργεια αρχαιρεσιών εντός των καταστατικών πλαισίων, δηλαδή εντός του Ιουνίου. Ωστόσο είχε ήδη διαφανεί από τον Φεβρουάριο η πρόθεση των 9 μελών του ΔΣ να καταστρατηγήσουν το Καταστατικό, να μην ορίσουν ημερομηνία αρχαιρεσιών και να αναλάβουν με πραξικόπημα τη διοίκηση της Ένωσης. Τις τελευταίες μάλιστα ημέρες δεν τηρούσαν ούτε τα προσχήματα και διακήρυτταν στους διαδρόμους των Δικαστηρίων της Αθήνας τις προθέσεις τους. Για να αποτρέψουμε τέτοιες καταχρηστικές μεθοδεύσεις ζητήσαμε και εξακολουθούμε να ζητάμε την παράταση της θητείας της εκλεγμένης Διοίκησης της Ένωσης μέχρι την ημέρα διεξαγωγής των αρχαιρεσιών, τις οποίες εμποδίζουν τα 9 μέλη του Δ.Σ. παραβιάζοντας το Καταστατικό. Να μην υλοποιηθεί η μεθόδευση που επιχειρούν με την απόφασή τους να ανατρέψουν το εκλεγμένο Προεδρείο της Ένωσης χωρίς εκλογές. Η προκήρυξη των εκλογών δεν ανήκει στη διακριτική ευχέρεια οποιουδήποτε Δ.Σ., είναι δέσμια αρμοδιότητά του. Είναι γελασμένοι όσοι πιστεύουν ότι δεν θα αντιδράσουμε και δεν θα απαντήσουμε στην κατάλυση της εσωτερικής δημοκρατίας στη Δικαιοσύνη. Ότι θα επιτρέψουμε στους επίδοξους πραξικοπηματίες να ασκούν διοίκηση ενάντια στη βούληση των συναδέλφων τους. Στέλνουμε μήνυμα εντός και εκτός των τειχών ότι θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα κοινοποίησης αυτής της τραγικής κατάστασης που επικρατεί στην μεγαλύτερη Δικαστική Ένωση της Χώρας τόσο στην Κοινωνία όσο και στη Βουλή. Το Δικαστικό Σώμα ζητάει άμεση αποκατάσταση της νομιμότητας!
    Παρακάτω επισυνάπτουμε τα δύο αιτήματα που υπέβαλαν οι 3 Δικαστικές Ενώσεις προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης και την απάντηση που λάβαμε:

Ο Πρόεδρος

Χριστόφορος Σεβαστίδης
Εφέτης
Ο Γενικός  Γραμματέας

Παντελής Μποροδήμος
Πρωτοδίκης



Α ΑΙΤΗΜΑ


ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
ΕΝΩΣΗ ΜΕΛΩΝ Ν.Σ.Κ                                                                            Αθήνα, 09-04-2020
                                                                                                             Αρ. Πρωτ.:  175



                                                                     ΠΡΟΣ
                                                                                     Τον Υπουργό Δικαιοσύνης,
                                                                          κ. Κωνσταντίνο Τσιάρα,
                                                     Κοινοποίηση: κ. Υφυπουργό Δικαιοσύνης,
                                                                      κ. Δημήτριο Κράνη,                  
                                                                     κ. Γενικό Γραμματέα,      
                                                                 κ. Πάνο Αλεξανδρή



Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Με την ΠΝΠ της 14ης Μαρτίου 2020 (ΦΕΚ Α 64) και στο άρθρο 17 αυτής προβλέπεται η παράταση της θητείας των διοικητικών οργάνων των συνδικαλιστικών οργανώσεων της παρ. 1 του άρθρου 9 του ν. 1264/1982 (Α΄79), καθώς και των εργοδοτικών οργανώσεων, η οποία λήγει κατά τη διάρκεια ισχύος των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 και πάντως όχι μετά από τις 10.4.2020.
Επειδή οι θητείες της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών Ελεγκτικού Συνεδρίου και της Ένωσης Μελών του Ν.Σ.Κ. έληξαν ή επίκεινται να λήξουν και προκειμένου να μην δημιουργηθούν προβλήματα εκπροσώπησής τους, ζητούμε την διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του πιο πάνω άρθρου και για τις Δικαστικές Ενώσεις.


ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ

                                    Χριστόφορος Σεβαστίδης, Εφέτης
                    Ασημίνα Σαντοριναίου, Αντιπρόεδρος Ελεγκτικού Συνεδρίου
                                    Εμμανουέλα Πανοπούλου, Πάρεδρος ΝΣΚ
        


 Β. ΑΙΤΗΜΑ

ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
ΕΝΩΣΗ ΜΕΛΩΝ Ν.Σ.Κ                                                                

           Αθήνα, 04/05/2020
                                                                                                             Αρ. Πρωτ.:203



                                                                     ΠΡΟΣ
                                                                                     Τον Υπουργό Δικαιοσύνης,
                                                                          κ. Κωνσταντίνο Τσιάρα,
                                                      Κοινοποίηση: κ. Υφυπουργό Δικαιοσύνης,
                                                                 κ. Δημήτριο Κράνη,
                                                                     κ. Γενικό Γραμματέα,      
                                                                   κ. Πάνο Αλεξανδρή


ΕΠΑΝΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΘΗΤΕΙΑΣ
ΤΩΝ Δ.Σ. ΤΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

            Οι Ενώσεις μας σας απέστειλαν το υπ’ αριθμό πρωτ. 175/9-4-2020 έγγραφο με το οποίο ζητήσαμε την αναλογική εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 17 της ΠΝΠ της 14ης Μαρτίου 2020 με την οποία προβλέπεται η παράταση της θητείας των διοικητικών οργάνων των συνδικαλιστικών οργανώσεων της παρ. 1 του άρθρου 9 του ν. 1264/1982 καθώς και των εργοδοτικών οργανώσεων.
Το αίτημά μας ωστόσο δεν ικανοποιήθηκε, αν και στο άρθρο 1 του Νόμου 4684/2020 που κύρωσε την από 30-3-2020 ΠΝΠ «μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού COVID 19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις» στα άρθρα 58, 59, 60, 61 της ΠΝΠ προβλέφθηκε η παράταση της θητείας του ΔΣ του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, των αθλητικών σωματείων και ενώσεων, των αγροτικών συνεταιρισμών, αναγκαστικών συνεταιρισμών και ενώσεων αναγκαστικών συνεταιρισμών. Επίσης στο άρθρο 13 του ίδιου Νόμου προβλέφθηκε η παράταση θητείας μελών των ΔΣ των προμηθευτικών φαρμακευτικών συνεταιρισμών.
            Επισημαίνουμε και πάλι ότι οι θητείες της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών Ελεγκτικού Συνεδρίου και της Ένωσης Μελών του Ν.Σ.Κ. έληξαν ή επίκεινται να λήξουν άμεσα. Θεωρούμε συνεπώς αναγκαία την αναλογική πρόβλεψη παράτασης των θητειών των ΔΣ μέχρι το χρονικό σημείο που θα καταστεί δυνατή η διενέργεια αρχαιρεσιών.


ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ

   Χριστόφορος Σεβαστίδης, Εφέτης
                    Ασημίνα Σαντοριναίου, Αντιπρόεδρος Ελεγκτικού Συνεδρίου
        Εμμανουέλα Πανοπούλου, Πάρεδρος Ν.Σ.Κ.

 ΑΠΑΝΤΗΣΗ






ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΠΟΥΡΓΟΥ
Αθήνα, 13/05/2020 ΑΠ: 1578


ΠΡΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ:
- ΕΝΩΣΗΣ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ
-ΕΝΩΣΗΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
-ΕΝΩΣΗΣ ΜΕΛΩΝ Ν.Σ.Κ.

Σε απάντηση του αιτήματος σας έτσι όπως διατυπώθηκε, αρχικώς, με το υπ αρ. πρωτ. 175/9.4.2020 και, εν συνεχεία, με το υπ αρ. πρωτ. 203/4.5.2020 έγγραφό σας επισημαίνουμε τα ακόλουθα:
1.                   Σύμφωνα με το άρθρο 89 παρ. 5 του Συντάγματος επιτρέπεται η συγκρότηση ένωσης δικαστικών λειτουργών, όπως νόμος ορίζει. Η κατοχύρωση του δικαιώματος αυτού των δικαστικών λειτουργών έχει ως ιστορική βάση τα γεγονότα της δίωξής τους στη διάρκεια της επταετίας και αποτελεί ιδιαίτερη έκφραση του άρθρου 12 του Συντάγματος. Πρέπει να αντιμετωπίζεται στο πλαίσιο των αρχών της διάκρισης των λειτουργιών (άρθρο 26) και της προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας των δικαστικών λειτουργών (άρθρο 87), με τις οποίες τελεί σε άμεση συνάρτηση. Συνδυάζεται επίσης με την συνταγματική απαγόρευση στους δικαστικούς λειτουργούς του δικαιώματος της απεργίας (άρθρο 23 παρ.2 β) και της εκδήλωσης υπέρ πολιτικού κόμματος (άρθρο 29 παρ. 3 α).
2.                   Δεδομένου ότι ο κοινός νομοθέτης δεν έχει υλοποιήσει την σχετική συνταγματική εξουσιοδότηση, οι δικαστικές ενώσεις έχουν ιδρυθεί με πρωτοβουλία των ίδιων των δικαστικών λειτουργών, υπάγονται στα κοινά σωματεία του ΑΚ (άρθρα 61 επ. ΑΚ) και, συνεπώς, η λειτουργία τους δεν διέπεται από ειδικές διατάξεις.
3.                    Εξάλλου, οι δικαστικές ενώσεις δεν είναι συνδικαλιστικές οργανώσεις διότι: α) στο καταστατικό τους αναφέρονται ως σωματεία (βούληση των συμβαλλομένων) και β) δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις εφαρμογής του ν. 1264/1982, με κυριότερη τη σχέση εργασίας εργοδότη - εργαζόμενου (άρθρο 1 ν. 1264/1982), η οποία δεν υφίσταται ως προς τους δικαστικούς λειτουργούς που είναι άμεσα όργανα του Κράτους.
4.                   Στο άρθρο 17 της από 14.3.2020 ΠΝΠ (που κυρώθηκε με το ν. 4682/2020) προβλέφθηκε η παράταση της θητείας των διοικητικών οργάνων των συνδικαλιστικών ενώσεων του άρθρου 9 παρ. 1 του ν. 1264/1982.
5.                    Με την από 30.3.2020 ΠΝΠ (που κυρώθηκε με το ν. 4684/2020) παρατάθηκαν οι θητείες: α) των Διοικητικών Συμβουλίων του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού (άρθρο 58 της ΠΝΠ) και του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (άρθρο 59 της ΠΝΠ), τα οποία είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, β) των διοικητικών συμβουλίων και των λοιπών καταστατικών οργάνων των αθλητικών σωματείων και ενώσεων (άρθρο 60 της ΠΝΠ), γ) των αγροτικών συνεταιρισμών, αναγκαστικών συνεταιρισμών και ενώσεων αναγκαστικών συνεταιρισμών (άρθρο 61 της ΠΝΠ) και δ) των τακτικών και αναπληρωματικών μελών των διοικητικών και εποπτικών συμβουλίων των προμηθευτικών φαρμακευτικών συνεταιρισμών (άρθρο 13 παρ. 1 του ν. 4684/2020), ενώ μπορεί με απόφαση του του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων ή του οργάνου διοίκησης του νομικού προσώπου να παρατείνεται η θητεία των μελών των ως άνω συμβουλίων, όσο εξακολουθεί να υφίσταται κίνδυνος εξ αιτίας της πανδημίας.
6.                    Η παρέμβαση του νομοθέτη στη λειτουργία των περιγραφόμενων στις παραγράφους 4 και 5 νομικών προσώπων οφείλεται στο γεγονός ότι αποτελούν μηχανισμούς, που εμμέσως ή αμέσως επηρεάζουν την λειτουργία της Εθνικής Οικονομίας (ως κοινωνικοί εταίροι κ.λπ.) ή αποτελούν συμπράττοντες φορείς του Εθνικού Συστήματος Υγείας ή είναι ΝΠΔΔ των οποίων η λειτουργία τελεί υπό τον έλεγχο του Κράτους ή, τέλος, διέπονται από ειδική νομοθεσία (π.χ. αθλητικά σωματεία) και τελούν υπό την εποπτεία του Κράτους. Συνεπώς, στην περίοδο κρίσης του Covid-19 έπρεπε να εξασφαλισθεί η αμεσότητα της εξακολούθησης της λειτουργίας τους και να μην πάσχουν ακυρότητας οι αποφάσεις των οργάνων τους.
7.                    Ενόψει των ανωτέρω, θεωρούμε ότι δεν συντρέχει λόγος νομοθετικής παρέμβασης του Υπουργείου μας στη λειτουργία των δικαστικών ενώσεων κυρίως διότι η θέσπιση της αιτούμενης ρύθμισης θα συνιστούσε προσβολή της αρχής της διάκρισης των λειτουργιών και της προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας των δικαστικών λειτουργών. Σε κάθε περίπτωση, στη νομοθεσία προβλέπονται ήδη ρυθμίσεις για την αδιάκοπη συνέχιση της λειτουργίας των διοικήσεων των σωματείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ