Τρίτη 12 Μαΐου 2020

ΕνΔΕ: ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ


/
Αθήνα, 12-5-2020
Αρ. Πρωτ. 215
ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ  ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Κατατέθηκε χθες στη Βουλή το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο «Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών 2016/800, ….και άλλες διατάξεις». Με το Σχέδιο Νόμου υλοποιούνται αιτήματα της Ένωσής μας και των άλλων Δικαστικών Ενώσεων που υποστηρίχθηκαν
με επιμονή εδώ και πολλούς μήνες ή και χρόνια (όπως η δημιουργία κατεύθυνσης Ειρηνοδικών στην ΕΣΔΙ). Θεωρούμε ότι δικαιώθηκαν οι προσπάθειες που κάναμε και οι καθημερινοί αγώνες που δώσαμε σε όλα τα επίπεδα. Αναδεικνύεται άλλη μια φορά ο καθοριστικός ρόλος που μπορούν να παίξουν οι Δικαστικές Ενώσεις στην προώθηση βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων στόχων του Δικαστικού Σώματος, στην αναβάθμιση της ποιότητας της Δικαιοσύνης. Ο δρόμος των επιτυχιών δεν είναι πάντα ομαλός και ευθύγραμμος. Περνάει μέσα από λάθη, αποτυχίες και απογοητεύσεις. Χρειάζεται υπομονή και επιμονή, συνέπεια και οργάνωση. Ως Προεδρείο αισθανόμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που καταφέραμε με τη λήξη της θητείας μας να ολοκληρώσουμε τους στόχους που εξαρχής θέσαμε και να φανούμε συνεπείς με όσα υποσχεθήκαμε.
Συγκεκριμένα με το Σχέδιο Νόμου:
  • στο άρθρο 61 προβλέπεται η καταβολή μισθολογικών ωριμάνσεων και προαγωγών των ετών 2017-2018, που θα καταβληθούν εφάπαξ μέχρι 31-12-2021.  
  • στο άρθρο 62 παρ. 2 αυξάνονται οι οργανικές θέσεις δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών κατά εξήντα πέντε (65) οι οποίες θα πληρωθούν από την 1-7-2022. Ειδικότερα οι θέσεις των εφετών αυξάνονται κατά 23, των αντεισαγγελέων εφετών κατά 5, των προέδρων πρωτοδικών κατά 1, των πρωτοδικών κατά 26 και των αντεισαγγελέων πρωτοδικών κατά 10.  
  • Με τα άρθρα 77 επ. ιδρύεται κατεύθυνση Ειρηνοδικών στην Εθνική Σχολή Δικαστών. 
Ωστόσο πέρα από τα παραπάνω θετικά μέτρα στο Σχέδιο Νόμου εισήχθη διάταξη (άρθρο 62 παρ. 1) για ανακατανομή 23 θέσεων Εισαγγελέων/Αντεισαγγελέων Εφετών, μια διάταξη για την οποία έγκαιρα διατυπώσαμε τις αντιρρήσεις μας επισημαίνοντας την υπερβολική καθυστέρηση που θα επιφέρει στον χειρισμό των ποινικών υποθέσεων στα Εφετεία καθώς και την εντατικοποίηση της εργασίας των Αντεισαγγελέων Εφετών. Καλούμε άλλη μια φορά το Υπουργείο Δικαιοσύνης να αποσύρει τη συγκεκριμένη διάταξη, που εισάγεται χωρίς προηγούμενη συζήτηση με την Ένωσή μας, ώστε να δοθεί ο χρόνος να ενημερωθεί για τα προβλήματα που θα ανακύψουν από την ψήφισή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ