Πέμπτη 14 Μαΐου 2020

Ανακοίνωση για το υπό ψήφιση νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης


12.5.2020
Ανακοίνωση για το υπό ψήφιση νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης

Στο υπό ψήφιση σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης περιλαμβάνονται και διατάξεις με τις οποίες ιδρύεται κατεύθυνση Ειρηνοδικών στην Εθνική Σχολή Δικαστών.
Η ρύθμιση αυτή αποτελεί εξαιρετικά θετική εξέλιξη για το Δικαστικό Σώμα. Αποτελεί και δικαίωση του διαχρονικού στόχου μας, που υποστηρίζαμε πολύ παλαιότερα από το 2010, όταν επιτυγχάναμε την θεσμοθέτηση της επιμόρφωσης των Ειρηνοδικών στη Σχολή Δικαστών με τους νόμους 3659/2008 (άρθρο 47) και 3689/2008 (άρθρο 34), με πρωτοβουλία της κ. Αγγελικής Δεμέστιχα. Τότε και για πολλά χρόνια μετά κάποιοι επαΐοντες κρυπτόμενοι πίσω από ξύλινες αντιλήψεις επέλεγαν για τους Ειρηνοδίκες υποβαθμισμένους ρόλους με το άλλοθι της περιορισμένης ύλης και της εσωστρέφειας. Πιστεύοντας στην ανάδειξη της θέσης, ότι οι Ειρηνοδίκες δεν είναι δικαστές δεύτερης ταχύτητας, είχαμε επιμείνει στην αξιοποίηση του θεσμού κατά την περίοδο της ψήφισης του ν.3869/2010, κόντρα στη νομοθετική πρωτοβουλία που κατηύθυνε την αρμοδιότητα στα Πρωτοδικεία. Ο ρόλος των Ειρηνοδικών μέσα από το νομοθέτημα αυτό απέκτησε ακόμα μεγαλύτερη δυναμική στην ελληνική κοινωνία.

Η ίδρυση κατεύθυνσης Ειρηνοδικών στη Σχολή Δικαστών, αποτελεί για εμάς  ένα βήμα προς τον στόχο της αναμόρφωσης του συστήματος απονομής της Δικαιοσύνης στη Χώρα. Δεν μας αρκεί ότι με τη νέα νομοθέτηση αίρεται  μια ανεξήγητη διαφοροποίηση και τίθεται σε νέα βάση η κατάρτιση των νέων Ειρηνοδικών.  Γι αυτό και η δράση μας δεν θα περιοριστεί στην υποστήριξη της άμεσης υλοποίησης του μέτρου, αλλά στην περαιτέρω αξιοποίηση των δομών της Σχολής για την επιμόρφωση των ήδη υπηρετούντων Ειρηνοδικών και στην ένταξη του σε ένα ευρύτερο σχέδιο αναβάθμισης της Δικαιοσύνης.
Τέλος, αναφορικά με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο η αύξηση των οργανικών θέσεων κατά 65, όπως και η αύξηση των θέσεων των Εισαγγελέων Εφετών με αντίστοιχη μείωση των θέσεων Αντεισαγγελέων Εφετών θα βοηθήσει στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων, που οι νέοι ποινικοί κώδικες έφεραν, δυστυχώς με την ηχηρή απουσία της Ένωσης μας από τον διάλογο με την Πολιτεία κατά τη νομοθέτηση τους.   
                            
                                    Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου

     Δημήτρης Φούκας                                              Ελευθερία Κώνστα
Πρόεδρος Πρωτοδικών                                                   Εφέτης

                                           Παναγιώτης Λυμπερόπουλος
                                                                Εφέτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ