Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2021

ΕΔΔΑ: Δικαστίνα καθυστερούσε έκδοση 210 δικαστικών αποφάσεων, χάνοντας και δικογραφίες!

 


Δικαστίνα καθυστερούσε έκδοση 210 δικαστικών αποφάσεων, χάνοντας και δικογραφίες! Πειθαρχική καταδίκη και απαράδεκτη άσκηση ενδίκων μέσων. Μη παραβίαση δίκαιης δίκης

ΑΠΟΦΑΣΗ

Cristina Maria Albuquerque Fernandes κατά Πορτογαλίας της 12.01.2021 ( αριθ. προσφ.50160/13)

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Δίκαιη δίκη και προϋποθέσεις  παραδεκτού ένδικων μέσων σε πειθαρχική διαδικασία. Δικαστίνα,  παράλειψη έκδοσης 210 αποφάσεων και απώλεια δικογραφιών. Πειθαρχική καταδίκη. Άσκηση ενδίκων μέσων.

Το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστικών Αρχών (HCJ) σε πειθαρχική  διαδικασία εναντίον της προσφεύγουσας δικαστίνας αποφάσισε να της επιβάλει την ποινή της υποχρεωτικής συνταξιοδότησης λόγω πειθαρχικών παραπτωμάτων εξαιτίας παράλειψης έκδοσης αποφάσεων σε πάνω από 210 υποθέσεις και απώλειας φακέλων.  Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την έφεση της και αντιστοίχως το Συνταγματικό Δικαστήριο την προσφυγή της για αντισυνταγματικότητα του νόμου που εφαρμόστηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο ως απαράδεκτη, γιατί  δεν είχε συμμορφωθεί με τη νομοθετική απαίτηση που ορίζεται στο άρθρο 79 – Γ του νόμου για τις προσφυγές ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Το ΕΔΔΑ λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαιτερότητα της προσφυγής στο Συνταγματικό Δικαστήριο, διαπίστωσε ότι προκειμένου να υποβληθεί έγκυρη προσφυγή ενώπιον του Δικαστηρίου αυτού,  όλα τα δικόγραφα έπρεπε να προσδιορίσουν το εδάφιο της ενότητας 70 § 1 του LOTC επί της οποίας βασίζεται  η προσφυγή και η νομική διάταξη της οποίας θα κριθεί η αντισυνταγματικότητα.

Δεδομένου ότι η προσφεύγουσα δεν είχε  θέσει το ζήτημα της αντισυνταγματικότητας της κανονιστικής ερμηνείας του άρθρου 117 § 1 που εφαρμόστηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο, έκρινε ότι η εσφαλμένη διαδικαστική ενέργεια της ήταν η αιτία των περιορισμών που της επιβλήθηκαν με την απόρριψη της συνταγματικής προσφυγής της.

Συνεπώς δεν παραβιάστηκε η ασφάλεια δικαίου και το άρθρο 6 §1 της ΕΣΔΑ.  Όσον αφορά την ουσία του δικαιώματος, το ΕΔΔΑ έκρινε ότι εφόσον η προσφυγή της απορρίφθηκε ως απαράδεκτη, δεν έχει εξαντλήσει τα εγχώρια ένδικα μέσα.

 


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ https://www.echrcaselaw.com ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ