Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021

ΕΔΔΑ: Αποδοχή αποδείξεων που αποκτήθηκαν κατόπιν βασανιστηρίων - δίκαιη δίκη

 


Η αποδοχή αποδείξεων που αποκτήθηκαν κατόπιν βασανιστηρίων ή απάνθρωπης μεταχείρισης από ιδιώτες παραβίασε την δίκαιη δίκη! Πρώτη απόφαση του ΕΔΔΑ για αποδείξεις που προήλθαν από κακομεταχείριση από ιδιώτες.

ΑΠΟΦΑΣΗ

Ćwik κατά Πολωνίας της 05.11.2020 (αριθ. προσφ.  31454/10)

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Αποδεικτικά στοιχεία που προήλθαν μετά από κακομεταχείριση του προσφεύγοντος  από ιδιώτες. Δίκαιη δίκη.

Ο προσφεύγων κ. Ćwik προσέφυγε στο ΕΔΔΑ για παραβίαση δίκαιης δίκης στην ποινική διαδικασία σε βάρος του για διακίνηση ναρκωτικών. Παραπονέθηκε συγκεκριμένα ότι τα δικαστήρια δέχτηκαν ως αποδεικτικό στοιχείο κατάθεση διαδίκου, η οποία είχε συλλεχθεί μέσω βασανιστηρίων από μέλη εγκληματικής συμμορίας.

Το Δικαστήριο διαπίστωσε ότι τα εθνικά δικαστήρια που ασχολήθηκαν με την υπόθεση του προσφεύγοντος δεν άφησαν κάποιο περιθώριο αμφιβολίας ότι οι επίμαχες καταθέσεις είχαν ληφθεί ως αποτέλεσμα απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης, κάτι το οποίο σύμφωνα με το άρθρο 3 απαγορεύεται. Ωστόσο, τα δικαστήρια αποδέχθηκαν την χρήση των εν λόγω αποδεικτικών στοιχείων/καταθέσεων για να καταδικάσουν τον προσφεύγοντα, κατά παράβαση της απόλυτης απαγόρευσης που εγγυάται το άρθρο 3 της Σύμβασης, και χωρίς να λάβουν υπόψη την προστασία στην οποία υπάγεται σύμφωνα με το άρθρο 6 § 1 της Σύμβασης.

Το Δικαστήριο επανέλαβε στην υπόθεση Ćwik κατά Πολωνίας την πάγια νομολογία του  ότι η αποδοχή καταθέσεων, ομολογιών ή αποδεικτικών στοιχείων που προήλθαν ως αποτέλεσμα βασανιστηρίων ή απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης απαγορεύεται από το άρθρο 3 της Σύμβασης και οδηγεί σε συνολικά μη δίκαιη δίκη.

Αυτή είναι η πρώτη απόφαση  στη νομολογία του ΕΔΔΑ που εφαρμόστηκε αυτός ο κανόνας όσον αφορά τα αποδεικτικά στοιχεία που αποκτήθηκαν μετά από κακομεταχείριση που προκλήθηκε από ιδιώτες.  Η προγενέστερη νομολογία αφορούσε απαγόρευση αποδεικτικών στοιχείων που ελήφθησαν ως αποτέλεσμα κακομεταχείρισης που προκάλεσαν μόνον κρατικοί υπάλληλοι. Η απόφαση αυτή κατέστη αμετάκλητη στις 05.02.2021.

 


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ https://www.echrcaselaw.com ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ