Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2021

ΕΔΔΑ: Δηλώσεις ενόρκων στα ΜΜΕ κατά τη διάρκεια και μετά τη δίκη. Λήψη πληροφοριών από το διαδίκτυο.

 


Δηλώσεις ενόρκων στα ΜΜΕ κατά τη διάρκεια και μετά τη δίκη. Λήψη πληροφοριών από ένορκους για την υπόθεση από το διαδίκτυο. Παραβίαση δίκαιης δίκης λόγω αμφιβολιών για αμεροληψία δικαστηρίου

ΑΠΟΦΑΣΗ

Tikhonov και Khasis κατά Ρωσίας της 16.02.2021 (αριθμ. προσφ. 12074/12 και 16442/12)

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Δηλώσεις ενόρκων στα ΜΜΕ κατά τη διάρκεια της δίκης και μεταγενέστερα και λήψη πληροφοριών από διαδίκτυο. Αμεροληψία σώματος ενόρκων.

Καταγγελία μέσω προσφυγής στο ΕΔΔΑ ότι το εγχώριο δικαστήριο που είχε κρίνει ένοχους τους προσφεύγοντες για τις δολοφονίες δικηγόρου και δημοσιογράφου (που δολοφονήθηκαν στη Μόσχα το 2009) δεν ήταν αμερόληπτο. Οι ισχυρισμοί τους βασίστηκαν, μεταξύ άλλων, σε δηλώσεις των ενόρκων του δικαστηρίου στα μέσα ενημέρωσης κατά τη διάρκεια αλλά και μετά τη δίκη τους και περί λήψης ενημέρωσης των ενόρκων για την υπόθεση μέσω διαδικτύου αλλά και για συζήτηση της υπόθεσης με τρίτα άτομα .

Το Στρασβούργο έκρινε, ότι τα εθνικά δικαστήρια δεν είχαν παράσχει επαρκείς εγγυήσεις για να αποκλείσουν οποιαδήποτε νόμιμη αμφιβολία ως προς την αμεροληψία του Δικαστηρίου που είχε εκδώσει την καταδικαστική απόφαση στην υπόθεση των προσφευγόντων και ότι δεν είχε γίνει σεβαστό το δικαίωμά τους να δικαστούν από αμερόληπτο δικαστήριο.

Το ΕΔΔΑ έκρινε, με πλειοψηφία (έξι ψήφοι έναντι μίας), ότι υπήρξε παραβίαση του άρθρου 6 § 1 (δικαίωμα σε δίκαιη δίκη: δικαίωμα σε αμερόληπτο δικαστήριο) της ΕΣΔΑ σε σχέση με την αμεροληψία του Δικαστηρίου που εξέδωσε καταδικαστική απόφαση σε βάρος των προσφευγόντων.

Το Δικαστήριο έκρινε ότι η διαπίστωση παραβίασης αποτελούσε επαρκή δίκαιη ικανοποίηση όσον αφορά την ηθική βλάβη που υπέστησαν οι προσφεύγοντες.

 


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ https://www.echrcaselaw.com ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"