Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου 2021

Η ευρωπαϊκή διαταγή δέσμευσης λογαριασμού κατά τον Κανονισμό 655/2014, 2021

 

Ε. Τζουνάκου, Η ευρωπαϊκή διαταγή δέσμευσης λογαριασμού κατά τον Κανονισμό 655/2014, 2021Με την παρούσα μελέτη γίνεται εκτενής αναφορά στην ευρωπαϊκή διαταγή δέσμευσης λογαριασμού όπως αυτή καθιερώνεται στο ενωσιακό ευρωπαϊκό επίπεδο με τον Κανονισμό 655/2014. Αρχικά με τις εισαγωγικές παρατηρήσεις, που προτάσσονται των κεφαλαίων της μελέτης, γίνεται αναφορά στην κινητικότητα και στις διεργασίες που προηγήθηκαν του Κανονισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με αντικείμενο την εναρμόνιση των δικονομικών κανόνων μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε., και συνέτειναν στην έκδοση του Κανονισμού. Η αναγκαιότητα έκδοσης του Κανονισμού πειστικά θεμελιώνεται στο πρώτο κεφάλαιο με αναγωγή στις αιτίες του προβλήματος της διασυνοριακής ανάκτησης οφειλών. Η μελέτη καλύπτει ακολούθως με πληρότητα τις ιδιαιτερότητες και τα διαδικαστικά ζητήματα της έκδοσης διαταγής δέσμευσης λογαριασμού με αναφορά στις θεωρητικές γνώμες, αλλά και στα νομολογιακά δεδομένα, συχνά αδημοσίευτα, που ήδη διαμορφώνει η δικαστική πρακτική.

Στο πλαίσιο αυτό με επιτυχία επιχειρείται η διασύνδεση του Κανονισμού με τις αντίστοιχες διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας και αξιολογείται η μεταξύ τους προσαρμογή κατά το άρθρ. 738Α ΚΠολΔ. Σημαντική, επίσης, είναι η συμβολή της μελέτης στην κατανόηση του μηχανισμού συλλογής στοιχείων για τους τραπεζικούς λογαριασμούς του οφειλέτη. Με αυτό το περιεχόμενο η παρούσα μελέτη αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για τη θεωρητική επεξεργασία, αλλά και την πρακτική εφαρμογή του Κανονισμού και ειδικότερα του ασφαλιστικού μέτρου της ευρωπαϊκής διαταγής δέσμευσης λογαριασμού στην Ελλάδα.

 

https://www.sakkoulas.gr/el/editions/e-tzounakou-i-evropaiki-diatagi-desmevsis-logariasmou-kata-ton-kanonismo-655-2014-2021/

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"