Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022

ΕΔΔΑ: Εκλογικό σύστημα που στην πράξη απέκλειε την είσοδο στη Βουλή εκπροσώπων των εθνικών μειονοτήτων.

 


Εκλογικό σύστημα που στην πράξη απέκλειε την είσοδο στη Βουλή εκπροσώπων των εθνικών μειονοτήτων. Παραβίαση δικαιώματος σε ελεύθερες εκλογές 

ΑΠΟΦΑΣΗ

Bakirdzi και E.C. κατά Ουγγαρίας της 10.11.2022 (αρ. προσφ. 49636/14 και 65678/14) 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Οι προσφεύγουσες ζουν στη Βουδαπέστη και ανήκουν στην ελληνική και αρμενική μειονότητας, αντίστοιχα, της Ουγγαρίας. Ο εκλογικός νόμος εισήγαγε ένα σύστημα εκπροσώπησης των μειονοτήτων το 2014, σύμφωνα με το οποίο τα αυτοπροσδιοριζόμενα μέλη εθνικών μειονοτήτων μπορούν να εγγραφούν ως ψηφοφόροι εθνικής μειονότητας και να συμμετέχουν στην ψηφοφορία με συγκεκριμένη διαδικασία. Ωστόσο στις εκλογές του 2014, κανένας από τους καταλόγους εθνικών μειονοτήτων δεν έλαβε αρκετές ψήφους για να κερδίσει μια έδρα εθνικής μειονότητας.

Το Δικαστήριο διαπίστωσε ότι το σύστημα που είχε τεθεί σε εφαρμογή για τη διασφάλιση της πολιτικής εκπροσώπησης των εθνικών μειονοτήτων στην Ουγγαρία είχε ως αποτέλεσμα να περιορίζει την πολιτική τους αποτελεσματικότητα και έτεινε στο να μειώσει, αντί να ενισχύσει, την ποικιλομορφία και τη συμμετοχή των μειονοτήτων στη λήψη πολιτικών αποφάσεων. Αμφισβήτησε επίσης το κατά πόσο ένα σύστημα, στο οποίο θα μπορούσε να διεξαχθεί ψηφοφορία μόνο για συγκεκριμένη κλειστή λίστα υποψηφίων και το οποίο απαιτούσε από τους ψηφοφόρους να εγκαταλείψουν τις κομματικές τους προτιμήσεις προκειμένου να εκπροσωπηθούν από υποψήφιους της μειοψηφίας, εξασφάλιζε «την ελεύθερη έκφραση της γνώμης του λαού στην επιλογή του νομοθέτη».

Το Δικαστήριο έκρινε, ομόφωνα, ότι ο συνδυασμός περιορισμών στα δικαιώματα ψήφου των προσφευγουσών παραβίασε το άρθρου 3 του Πρώτου Πρωτοκόλλου της Σύμβασης (δικαίωμα στις ελεύθερες εκλογές) σε συνδυασμό με το άρθρο 14 (απαγόρευση των διακρίσεων) της ΕΣΔΑ.

Το Δικαστήριο έκρινε ότι η διαπίστωση παραβίασης ήταν από μόνη της επαρκής δίκαιη ικανοποίηση για κάθε ηθική βλάβη που υπέστησαν οι προσφεύγουσες. Επιδίκασε, ωστόσο, στην πρώτη προσφεύγουσα 7.000 ευρώ και στην δεύτερη 7.260 ευρώ για έξοδα. 

 


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ https://www.echrcaselaw.com ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ