Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2022

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ ΤΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 

 


 

Χριστόφορος Σεβαστίδης , ΔΝ Εφέτης,

Χαράλαμπος Σεβαστίδης, Εφέτης,

Παντελής Μποροδήμος, Πρωτοδίκης

Μιχάλης Τσέφας, Πρόεδρος Πρωτοδικών

Ιωάννης Ασπρογέρακας, Πρόεδρος Πρωτοδικών

Έφη Κώστα, Ειρηνοδίκης,

Μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

Αθήνα, 23 Νοεμβρίου 2022

 

 

Καταθέσαμε προχθές τις προτάσεις μας στη διαβούλευση για το νομοσχέδιο με τίτλο «Διαδικασία άρσης απορρήτου των επικοινωνιών, κυβερνοασφάλεια και προστασία προσωπικών δεδομένων πολιτών», που ξεκίνησε την 15 Νοεμβρίου και ολοκληρώθηκε την 22 Νοεμβρίου 2022. Το νομοσχέδιο δυστυχώς δεν είναι αποτέλεσμα ώριμου διαλόγου στους κόλπους της κοινωνίας και της νομικής επιστήμης – άλλωστε για την εκπόνησή του δε ζητήθηκε καν η γνώμη της Α.Δ.Α.Ε. – αλλά ακολουθεί την κακή παράδοση αποσπασματικής και ευκαιριακής νομοθέτησης, ενόψει μιας πολιτικής συγκυρίας. Διαμορφώνει δε ένα πλέγμα ειδικής προστασίας μόνο του πολιτικού προσωπικού της χώρας αφήνοντας σε δεύτερη ταχύτητα τους δικαστικούς λειτουργούς και όλους τους πολίτες.

Στις παρατηρήσεις μας καταδείξαμε τα προβλήματα συνταγματικότητας του όρου «λόγοι εθνικής ασφάλειας», που ανατρέπει τον κανόνα προστασίας του άρθρου 19 του Συντάγματος. Υποδείξαμε την ανάγκη να περιλαμβάνεται και στις διατάξεις για άρση απορρήτου για λόγους εθνικής ασφάλειας το όνομα του καθ΄ ου η άρση καθώς και η αιτιολογία της. Αναδείξαμε ότι η ύπαρξη ειδικού πλαισίου για τα πολιτικά πρόσωπα, χωρίς ειδική πρόβλεψη για τα δικαστικά πρόσωπα θίγει την αρχή της ισότητας και προτείναμε τη διαμόρφωση ανάλογου πλαισίου και για τους δικαστικούς λειτουργούς. Επισημάναμε τον προβληματικό χαρακτήρα της ρύθμισης για τις προϋποθέσεις γνωστοποίησης του καθ΄ ου η άρση, που οδηγούν στην πλήρη απουσίας ενημέρωσης. Τέλος, σημειώσαμε τον απρόσφορο χαρακτήρα των ρυθμίσεων για τον εισαγγελικό λειτουργό, επιφορτισμένο με τον έλεγχο των δράσεων της Ε.Υ.Π, αν δεν υπάρξει πλήρης αναμόρφωση των δυνατοτήτων για ουσιαστικό έλεγχο.

Σε όλα τα παραπάνω, για άλλη μια φορά το προεδρείο της Ε.Δ.Ε. απουσιάζει. Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα μετά την ψήφιση του Σωφρονιστικού Κώδικα που η Ένωση μένει χωρίς φωνή και οι δικαστικοί λειτουργοί χωρίς εκπροσώπηση. Οι δεσμεύσεις της διοίκησης της Ένωσης ότι θα τοποθετηθεί για το ζήτημα την κατάλληλη στιγμή αποδείχθηκαν επιταγή χωρίς αντίκρισμα. Θεωρούμε ότι το πλαίσιο λειτουργίας της άρσης απορρήτου για λόγους εθνικής ασφάλειας αφορά την ποιότητα του Κράτους Δικαίου και οι δικαστικοί λειτουργοί δεν μπορούν να σιωπούν. Στην πρόσφατη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, στην οποία παρευρέθηκε και η πρόεδρος της Ένωσης, ανακοινώθηκε ότι συζητήθηκαν «θεσμικά ζητήματα». Ζητούμε από το προεδρείο να μας ενημερώσει για το αν αξιοποίησε την ευκαιρία, ώστε να αιτηθεί τουλάχιστον ενημέρωσης για το ενδεχόμενο να έχουν υποστεί άρση του απορρήτου της επικοινωνίας και δικαστικοί λειτουργοί.

 

https://antimolia.gr/anakoinosi-gia-ti-diavoulefsi-tou-nomoschediou-gia-tin-arsi-tou-aporritou-ton-epikoinonion/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ